Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Angelaa___

Opieka Socialna !!!!!!!!

Polecane posty

Gość Angelaa___

Witam mam taki dylemat. jestem w 9 tyg.ciaży i mieszkam narazie w Polsce ale mój chłopak maja założona wlasna działalność w polsce wykonuje zlecenia dla szwedzkiej firmy i tam ma przydzielone tymczasowe mieszkanie. wczraj oznajmił mi ze "podobno" ze względu na to ze ma on dzialanosc w polsce i w Szwecji jest jako w delegacji to nie moze wynajac zadnego mieszkania czy to prawda? bo cos mi tu nie pasuje. czy np. jak ja bym tam przyjechala bez zadnej pracy ale z pieniedzmi to niemoge sobie nic wynająć? a jak to by było jesli miałabym rodzic w szwecji czy opieka socialana by sie mna zainteresowała i np. czy pomagaja na tyle jak w angli ze przydzielaja mieszkanie takiej rodzinie i płaca co miesiac pieniadze na utrzymanie? bardzo prosze o odpowiedz lub strony gdzie moge takie informacje znaleźć.

po pierwsze - oczywiście, że możesz sobie wynająć mieszkanie. po drugie, szukaj info na jakimś forum polaków mieszkających w Szwecji, a nie na kafe po trzecie - wątpię, żebyś miała jakieś przywileje socjalne, przyjeżdżając w ciąży do Szwecji (bez pracy) i skoro chłopak ma firmę zarejestrowaną w Polsce, aczkolwiek jesteś jeszcze w początkowej ciąży i powinien zdążyć zarejestrować działalność tam. Pytanie tylko, czy zechce i czy to się opłaci

Gość Angelaa___
o zarejestrowaniu dzialalnosci tam nie ma mowy bo sie nie opalaca. kiedys czytalam ze opieka tam jest bardzo przychylna. i poród tam mysle ze udostepnil by mi jakas pomoc..

ale na jakiej zasadzie myślisz, że opieka będzie Ci przychylna? Nie masz tam pracy, Twój partner tak naprawdę też nie, więc dlaczego mieliby się opiekować obywatelami obcego państwa, którzy nawet w Szwecji nie płacą podatków? Nie wiem, może coś się zmieniło, jak Polsce weszła do Unii. Ale przedtem, to nawet bez pozwolenia nie można było przebywać na terytorium Szwecji dłużej niż 3 miesiące na pół roku, a wjeżdżało się tylko na zaproszenie bądź z jakąś tam gotówką na każdy dzień pobytu i wykupionym biletem powrotnym Owszem, Szwecja na dobrą opiekę socjalną, ale tylko da tych, co płacą tam podatki, a rozumiem, że w waszym przypadku tak nie jest.

Gość Angelaa___
no tak podatki płacimy w polsce ale bpbyt tam mamy nieograniczony nie ze tylko na 3 miesiace

tak było przed wejściem Polski do Unii, wiem, że teraz tak nie jest. Chodziło mi tylko o to, że Szwecja broni się przed wyłudzaniem kasy z opieki socjalnej, bo ich system jest jednym z najlepszych na świecie i gdyby tak łatwo można by sobie tam pojechać i zyskać wszelkie prawa i przywileje tylko dlatego, że jest się w ciąży, to by mieli istny nalot ciężarówek ;) ale serio, niech chłopak się dowie, czy nie może założyć działalności tam, kto wie, czy to się nie opłaci, bo wtedy będą wam przysługiwały becikowe, zasiłki rodzinne i wychowawcze