Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

karola27

lane kluseczki - jak zrobić z serkiem?

Polecane posty

ja robię lane kluseczki tak że jajko z łyżką mąki mieszam na jednolitą masę i wlewam na wrzący rosół (czasem dodaję natkę pietruszki), ale czytałam gdzieś że z serkiem można zrobić? mamy, jak wy robicie? bo chcę młodemu dziś zrobić, mam serek naturalny homogenizowany, wyjdzie coś z tego?

pierwszy raz slysze o kluskach lanych z serka:)ale podpisuje sie pod toba bo z checia sie dowiem-zawsze to cos innego,nowego.pozdrawiam

ja to robie ale lane kluski serkiem, tzn tak samo jak makaron z serem tyle ze zamiast makaronu lane kluseczki

coś znalazłam Proste, szybkie kluseczki - serek waniliowy + 4 łyzki mąki + jajko - rozrabiamy łyzka w misce i robimy lane kluseczki na wrzątek. Potem polewamy albo sokiem malinowym albo podrumienioną tarta bułeczką z masłem i posypujemy cukrem, mozna tez zrobić mus z rozmrozonych truskawek lub malin i tym polac - pychotka

Gość przepis na kluseczki
ja o lanych nie slyszalam ale mogę podać przepis na kluseczki z serkiem i ziemniakami. gotuje sie ziemniaczki ubija i miesza z taka sama ilością sera (moze byc zwykły bialy póltlusty ser) wyrabia się to w misce i uklepuje na dnie a nastepnie dzieli na 4 czesci. jedną czesc sie wyjmuje i jej miejsce dopełnia mąką, a nastepnie wrzuca sie to co sie wyjęlo. dodaje się jedno jajko i odrobine soli. wyrabia się ciasto i wycina sie kluseczki. Gotuje sie je na osolonej lekko wodzie z odrobina oleju zeby sie nie sklejaly. Można podawac na slono z cebulka np albo na slodko z maselkiem i cukrem

jeszcze z budyniem ale nie wiem czy ma już być zrobiony czy w proszku * serek homogenizowany waniliowy * budyń śmietankowy * jajko * ok 4 łyżek mąki pszennej

Gość tak sieee boje
serek homo jedno jajko 3 łyzki mąki i na wrzaca wode wrzucamy czekamy az wyplyna mozna podawac ze smietana i cukrem:)

zrobiłam młodemu na dziś, do rosołu, mam nadzieję że mu podejdzie :-) Napiszę jak zje hehe

Gość do rosołu to chyba
nie pasują bo slodkie będą.

no wlasnie-slodkie beda:):):)polej mu jakims sosem tak jak w przepisie napisalas................

ale ja zrobiłam z naturalnym serkiem homo więc nie jest to na słodko

Gość do rosołu to chyba
aa to co innego. Pewnie posmakują. Od którego miesiąca można podawać takie kluseczki?

ja małemu zaczęłam dawać jak miał 11 mies chyba, nie ma tam nic co by mogło zaszkodzić bo jajo, mąka (gluten), serek, no i rosół w moim przypadku właśnie skosztowałam tych kluseczek bo mały śpi więc jak się obudzi to już będą przestudzone bo to musi przewrzeć prawda? dobre są, mniam :-)

wciągnął wszystko! a samego rosołu było 300ml, teraz ma taki duży brzuszek hehe :-)

ooo :-( szkoda bo to fajne, pożywne danie. A z czym dałaś?