Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

linka555

Planuje dziecko. Jakie badania i specyfiki aby było zdrowe?

Polecane posty

Wiem że lekarz do którego jestem umówiona za tydzień powie mi zapewne o wszelkich badaniach i preparatach do brania lecz chciałabym mieć jako taką orientację już teraz. Do tej pory nie bardzo się orintowałam bo mnie temat nie obejmował A nie jedna z Was już to pewnie przechodziła więc prosze o podpowiedź - uświadomienie. :)

Gość najlepiej juz zacznij
brac kwas foliowy (nigdy nie jest za wczesnie na to)

Gość napewno dostaniesz
w kazdej aptece bez recepty. To jak witaminki. A jak juz zajdziesz w ciaze to odrazu kup sobie zestaw witamin dla kobiet w ciazy.

Gość a ja powiem że
mogłabyś sobie też zrobić badania na chlamidię, cytomegalię, ureaplasmę i toksoplazmozę. To są bardzo groźne bakterie dla ewentualnej ciąży dlatego najlepiej je wyleczyć jeśli są.

ja jeszcze dorucę rozyczke i dodatkowe szczepienia bo te z 14 roku zycia juz nie dzialąją raczej :)

Gość NIE PIĆ I NIE PALIĆ
a reszta t tylko reklamy.

Ja bym jeszcze dorzuciła HIV. Chyba, że twój mąż był pierwszy, a ty pierwsza w jego życiu. No i nie miałaś kontaktu z krwią itd.

Gość jak planujesz dziecko
to zacznij uprawiać seks :P a reszta to głupoty i tyle. Jak lakarz Ci zleci jakieś badania to wtedy zrobisz, bez kwasu foliowego też urodzisz zdrowe dziecko, innych witamin też w zasadzie brać nie musisz, przecież jesz wszystko normalnie?? prawda?? więc po co, jeszcze sobie zaszkodzisz. Badania w kierunku toksoplazmozy możesz jedynie zrobić, ale to jak pójdziesz już do lekarza potwierdzić ciążę to powinien zlecić, chyba że nie zrobi tego, wtedy prywatnie. I nie rozumiem jaki sens iść do lekarza skoro jeszcze nie zaszłas w ciążę, co on niby Ci ma powiedzieć...:) I życzę dużo zdrowia i powodzenia:):);)

Ogólnie w ciąży też nie ma po co chodzić. NAsze babki nie choziły i jakoś rodziły :D. Wybacz, ale nie rozumiem takiego toku myślenia. Owszem nie ma sensu się roztrząsać nad sobą, ale też jeśli coś można zrobić to dlaczego nie. Chodzić do gina trzeba tylko w ciąży? A przed ciążą można mieć różne problemy które trzeba wyleczyć, bo mogą być potencjalnym ryzykiem dla dziecka.

Gość jak planujesz dziecko
Ja tak uważam, a ona i tak zrobi jak zechce przecież.

Gość a ja powiem że
heh no tak bo po co planować ciążę i pragnąc zdrowego dziecka :P Najlepiej jest wpaść i wtedy się dopiero martwić czy aby ze mną i z dzieckiem wszystko w porządku. Gdybym myślała tak jak ktoś kto się wyżej wypowiadał to nie wiem czy byłabym taka zadowolona z mojej ciązy jak jestem teraz. Gdyby nie to że zrobiłam sobie wszystkie badania przed ciążą na bakterie o ktorych wyżej pisałam to prawdopodobnie nie oczekiwałąbym teraz dzidziusia. Okazało się że mam jedną z nich która jeśli jest się w ciązy powoduję poronienia i uszkodzenia wzroku u dziecka itp. A jęsli nie jest sie w ciąży to powoduje problemy z zajściem bo jest przyczyną zrostów na jajowodach. Więc nie żałuję że się zbadałąm i wyleczyłąm. Zadbałąm o siebie i dziecko jak mogłam.

przed ciążą do gina jak najbardziej a czemu nie? Ja też byłam. Zlecił mi badania i wyszło, że mam anemię. Byłam też u stomatologa i wyleczyłam 2 zęby:-) A w ciąży do dentysty to lepiej na kontrole już tylko niż na poważne leczenia.

Dzięki za podpowiedzi. Chcę iśc do lekarza jeszcze przed zajściem i zrobić wszystko bym później nie żałowała jak coś pójdzie nie tak. W myśl: \"Lepiej zapobiegać niż leczyć \".