Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

salsera

Przepuklina - a myślałam ze to tylko choroba staruszków

Polecane posty

Lekarz stwierdził u mnie dzisiaj przepuklinę. Nie dźwigam ciężarów, nie chodzę na siłownię ani nie forsuję się cwiczeniami ponad siły, nie mam nadwagi ani nie jestem w innej grupie ryzyka. O dziwo czytam ze jedyna metoda leczenia to operacja, a pani odesłała mnie do domu i powiedziała że może samo się cofnie. Za 2 tygodnie mam zaplanowany wyjazd i jak mi się pogorszy to mogę o nim zapomnieć. Ludziska przypałętało się do kogoś z was takie cholerstwo? Są szanse żeby faktycznie samo przeszło? dodam ze nie jest to żadna kulka którą mogę wcisnąć z powrotem do środka tylko taki podłużny bulaj w pachwinie.

Gość masakraaaa
Samo nie przejdzie a może się powikłać, poczytaj o uwięźnięciu i zadzierzgnięciu przepukliny. Trzeba to zoperować. Weź skierowanie do chirurga i umow się na termin operacji. Jeśli jesteś niezaszczepiony na WZW B już teraz sie zaszczep, rodzinny przepisze. Może będziesz musiał odczekać kilka miesięcy z powodu tego szczepienia.

Gość masakraaaa
o sorki jesteś kobitką:)

Ja właśnie u chirurga byłam :| I nie miałam nic stopniowo że mała kulka pojawiająca się przy kaszlu czy coś tylko od razu tak jak jest i trzyma od wczoraj (tyle że początkowo myślałam ze boli bo mnie bielizna uwiera, dopiero potem zauważyłam wypukłość. Mam nie kaszleć, nie smarkać, nie śmiać się i najlepiej nie chodzić do toalety czyli unikać wszelkiego napinania mieśni w tej okolicy. Czytałam własnie o tych powikłaniach i że nawet jak przejdzie samo to tylko chwilowo i trochę się boję. Najwyżej wybiorę się do babki jeszcze raz. Żeby było śmieszniej to zrobiło mi się to po weekendzie spędzonym w uzdrowisku ;)

Kurcze, naprawdę nikt z was nie miał tego cholerstwa? Po nocy wcale nie jest mniejsze przy czym upierała się pani doktor, i nie symuluję bólu - naprawdę boli jak dotykam bulaja i jego okolic. Za to przestałam kaszleć, bo wtedy mnie tam ciągnie, staram się oszczedzać, ale nie zamierzam czekać aż będzie źle i pojadę na ostry dyzur za radą pani doktor :( Chyba wybiorę się dzisiaj do innego chirurga porównać opinie, wole zapłącić 100 zł, prywatnie jakoś zawsze poważniej potraktują człowieka, a na NFZ tylko się głowę zawraca. Naprawdę zaczynam się bać tego dziadostwa ;(

Gość upupup
Nikt tego nie miał?

Gość ja miałam ale wiele Ci
nie pomogę, bo mialam wtedy niecałę 3 lata. wiem tylko, że koniecznie trzeba operować.

Gość kkfgfgfgf
a wktórym miejscu to masz kochana?

Gość to nie przepuklina raczej
PRZEPUKLINA NIE BOLI WCALE CHBA ZE W CZASIE RUCHU!W NOCY NIGDY TEZ NIE BOLI!

w pachwinie, po skosie tak jak często się nogawki majtek kończą. Jelito to podobno wypełzło. Trochę mnie to przeraża, bo z jednej strony boję się operacji, a z drugiej lepiej zrobić to teraz niż jak cholerstwo załóżmy sie cofnie a potem wróci jak będę w ciąży czy coś. Chcę pójść jeszcze raz do lekarza prywatnie i go wypytać ale to raczej dopiero jutro.

Boli mnie własnie w czasie ruchu, jak napinam mieśnie np przy kaszlu, albo przy dotyku tego miejsca, samo z siebie nie, chociaż lekko ćmi czasami.

Gość to nie przepuklina raczej
A TY SAMA ZAUWAZYLAS ZE MASZ PRZEPUKLINE ?

Sama zauważyłam że mam coś, ale poszłam do lekarza a potem do chirurga który potwierdził opinie rodzinnego - przepuklina.

Gość waterflow
Ja miałam dwa razy (w pachwinach): raz w pierwszej klasie szkoły podstawowej, drugi raz na studiach. Dwa razy miałam operację (masakraaa dobrze napisała). Aby drugi raz pójść na operację musiałam zrobić szczepienia na WZW. Idź do innego chirurga, to samo nie przechodzi i trzeba na siebie uważać jak się ma takie skłonności :-)

Czyli nie jestem histeryczką ze chcę isć jeszcze raz do innego lekarza. Najbardziej boję się że to kiedyś wróci. Mój dziadek miał na to kilka operacji :(