Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość DOżYNKA

DLACZEGO KOśCIUł ZMUSZ NAS DO śLUBU KOśCIELNEGO BO INACZEJ NIE OCHRZCI DZIECKA!

Polecane posty

To jak wezmę ślub i pójdę do spowiedzi to w ogóle zadatki na świętą będę mieć, bo My nie wiemy co to antykoncepcja:P hihihi

Gość wiśnióweczka
ja 25. :-) w sumie gumki to tez zadna antykoncepcja :-) czasem pękaja ;-)

Zawsze możesz powiedzieć, że używasz żeby infekcji nie złapać:P

Gość droga dozynko
a powiedz mi ty najpierw czy wiesz czym jest chrzest i do czego zobowiazuje rodzicow ktorzy prosza o chrzest dla dziecka??

Gość RÓŻĄ
ślub można wźąść za małą opłatą ale bez wesela a przy okążji ochrzcić dziecko, jak kogo śniestać,i napewno niebędzie problemu u nas w parai był taki przykład.

Gość DOżYNKa
niektorym ciezko zrozumiec ze nie chce sie slubu koscielnego z wielu osobistych wzgledow!a brac go bo tak trzeba to bez sensu mi slub koscielny wiekszego szczescia nie da ani tez bardziej w Boga nie zaczne wierzyc!poprostu nie chcemy slubu jak narazie i koniec!a chrzest wiem czym jest jednak nie o to chodzi tutaj o wiedze czym jest chcest tylko o to dlaczego dziecko ma cierpiec za to ze rodzice nie maja slubu?!troche czytajcie co pisze i jaki jest sens i pytanie mojego topiku!

dożynko, jesteś z lublina prawda?:) ja jestem rozwiedziona, z moim drugim mężem oczywiście slubu kościelnego nie mam:) Dziecko chrzciłam w Lublinie w kościele św. mikołaja, ksiądz nawet się nie zająknął o naszej sytuacji:) jak byliśmy małą zapisać na chrzest przy rutynowych pytaniach zapytał gdzie braliśmy ślub a my na to że nigdzie:) i tyle:) ksiądz był starszy, jest proboszczem tej parafii a problem zerowy. Chrzciliśmy ją rok temu w Boże Narodzenie:)

Gość DOżYNKa
ojeju dziekuje ci za informacje !wiesz ja dopiero bede rodzic dzidzie w czerwcu ale mam kolezanki ktore maja taka sama sytuacje jak ja nie maja koscielnego maja dzieci juz prawie roczne czy poltora roczne i nie maja chrztu do tej pory bo zostaly odstawiane z kwitkiem!wiec wiem co mnie czeka!ale dziekuje ci za info powiem kolezankom i sama skorzystam!!!

kościół jest na czwartku:) ja tam mieszkałam niedaleko, unickiej to miałam blisko:) powiem Ci nawet nie pomyślałam że taki problem istnieje:) ale mnie zadziwiłaś że są tacy ksieża głupi:(

Gość olllllllllllkla
dziecko możesz samemu ochrzcic

Gość DOżYNKa
tak sie sklada ze i ja niedaleko mieszkam!!!a no niestety tak juz jest!kiedys jeszcze mozna bylo ochrzcic u dominikanow ale teraz i oni maja jakies ale!

dla mnie to bezsens totalny. co ma dziecko do ślubu rodziców. widać poprostu trafiliśmy z mężem na jakiegoś normalnego:) zapłaciliśmy 120 zł więc chyba dosyć przyzwoicie:) potem ten ksiądz był u nas na wizycie duszpasterskiej i nie wziął koperty nawet bo mówił że mamy dziecko małe itp:) wtedy jeszcze mieszkaliśmy w kawalerce wieć może sie przejął;) aż mi się stęskniło za lubliniem jak tak się rozpisałam;) i moim osiedlem na walecznych;) no ale życze przede wszystkim mało bolesnego porodu i przestań się stresować, bo widze na topikach ze sie bardzo martwisz ciążą:) będzie dobrze, mówię ci:)

Gość aroniaa a
Nas ksiadz wzial na pogadanke.. ze kiedys ten slub koscielny musimy wziasc, zeby dziecko nie mialo problemow przed komunia i zebysmy tez mogli w tej mszy uczestniczyc (mamy tylko cywilny) ale z chrztem nie bylo problemu. W niedziele, na glownej mszy razem z innym dziecmi, chrzcilismy syna... i dalismy tylko 50 zl :) Mysle, ze wszystko zalezy od ksiedza... czasem sie trafi lepszy, czasem gorszy...

a w tym kosciele św Mikołaja ile sie płąci za taki chrzest?

Gość wanka wstanka
W prawie kanonicznym jest napisane, ze jak istnieje podejrzenie, że dziecko nie bedzie wychowane w wierze katolickiej, to mozna odmówic udzielenia ślubu. Ale dla mnie to jest głupie i nielogiczne. Co innego np. bierzmowanie czy ślub - to sieodbywa na dorosłym człowieku, który ma wybór i jest swiadomy. Ale chrzest dotyczy dziecka, które byc moze faktycznie będzie mało wierzace czy niewierzące jak rodzice, ale nigdy nie wiadomo - moze akurat mu jakoś zajarzy, moze z babcia bedzie chciało zasuwać do koscioła co tydzień, może w szkole na religii coś je zafascynuje. Moim zdaniem - jeśli istnieje nadzieja, ze cos z tego bedzie, to KK we własnym interesie powinien chrzcić i na nic się nie ogladać. Co dziecko z tym zrobi, to sie zobaczy. Ale póki co - zmyc z niego grzech pierworodny

Gość wanka wstanka
A jak rodzice chcą ochrzcić dziecko, to znaczy, ze z jakiegos powodu jest to dla nich ważne. Może chodzi o to, żeby nie było wytykane palcami w szkole - ale moze są normalnie wierzący i tyle. I chcą mieć też wierzące dziecko. Tak wymagacie od innych, żeby byli stuprocentowi i akuratni, że jak chcą chrzest dla dziecka, to muszą mieć ślub, muszą mu dawac przykład - a jak wy wysiadujecie na forach i zjeżdżacie laski jedną po drugiej - to jaki przykład dajecie swoim dzieciom? Niech kazdy sie zajmie sobą, tak bedzie najlepiej

Gość DOżYNKA
madonna!dzieki masz racje stersuje sie ciaza jak zauwazylasbo jest pierwsza i upragniona a poza tym fajnie pogadac na forum!

Gość ot cała prawda
każde dziecko ma prawo do chrztu bez względu na to czy jest ślub kościelny czy nie moi teście nie mieli kościelnego ślubu a obu synów ochrzcili bez problemu wszystko zależy od księdza, na którego trafisz, jedni są ludźmi a drudzy skur.wysynami w sutannach i już

Gość inwigilacja od środka
a po kiego w ogóle chrzest?

Dożynka! Życzę Ci szczęliwego rozwiązania i ślicznego zdrowego dzidziusia. Głowa do góry, wszystko będzie ok. 🌼

Gość DOżYNKA
dzieki wam wszystkim!pozdrawiam

Bo i za ślub i za chrzest trzeba zapłacić , a że żyjemy w kryzysie, to sama rozumiesz, poszukaj w innej parafii, nie wszyscy księża są tak interesowni i nawiedzeni.

Gość albo jestescie katolikami
albo nie i albo wierzycie wyznając to co mówi religia albo po prostu robicie co innego. Nie rozumiem czemu wybieracie tylko to co wam pasuje? Chorzy jesteście!

Gość DOżYNKA
nastepny MOCHER!mam prawo wyboru - KONSTYTUCJA!!!!!i nikt mnie do niczego nie bedzie zmuszal i nic tu nie ma wiara do tego!

Jak to nie ma? Chcesz ochrzcić dziecko, a pomijasz jeden z sakramentów wiary katolickiej. Jeden z jej dogmatów. Oczywiście, że masz wybór, ale po co robić szopkę? Skoro w dupie masz ślub kościelny, to trzymaj się tej zasady i wszystkie sakramenty miej w dupie, a nie wybierasz to co jest dla Ciebie najwygodniejsze. Cóż za hipokryzja i obłuda.

dożynko, pamiętaj, nie możesz się denerwować:) ja jestem rozwiedziona i niech kościół da mi rozwód tak jak sąd, to z chęcią wezme drugi ślub kościelny;) a dziecko ochrzciłam:) bo tak chcieliśmy:)

Inwigilacja, autorka nie napisała, że nie chce brać ślubu, bo ma w dupie sakramenty,tylko, że ją na niego nie stać, kościoły mają ustalone cenniki, a to "co łaska"to tylko pic na wode. a najważniejszym sakramentem jest bierzmowanie a nie ślub.

A ja nie piszę o najważniejszych sakramentach, a o wszystkich. Dla katolika wszystkie powinny być jednakowo ważne. Fakt "co łaska" to pic na wodę, ale można uzbierać jak się chcę. Chyba, że w myślach ma się wesele na 150 osób i suknie za 4tyś, wtedy fakt - może być krucho.

a pozatym ani śłubu ani chrztu nie musisz brać w kościele, możesz zaprosić księdza do domu i tez ci dziecko ochrzci, wystarczą tylko rodzice chrzestni i wy.