Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość DOżYNKA

DLACZEGO KOśCIUł ZMUSZ NAS DO śLUBU KOśCIELNEGO BO INACZEJ NIE OCHRZCI DZIECKA!

Polecane posty

Gość DOżYNKA
napisalam ze ze wzgledow osobistych nie wezme koscielnego bo moze tak byc ze niedlugo sie rozwiode!to sa moje domowe sprawy!czytajcie wyzej co pisalam

Gość ja juz teraz mam 26lat
ale kiedy mialam komunie sw - to pomimo, ze bylam chrzczona w szpitalu, przez pielegniarke bo akurat nie bylo ks, dostalam zaswiadczenie-to znaczy rodzice dostali-o takowym chrzcccci-to zakonnica , ktora uczyla nas religii stwierdzila , ze chrzest jest niewazny i trzeba drugi raz.wiec tydzien przed komunia mialam chrzest.jedna wielka sciema-nie powiedzialam rodzicom!!!!!!!!!!!!a moja matka chrzestna byla moja kolezanka-w tym samym wieku a prawda jest taka, ze nie powinno sie chrzcic dwa razy. p.s.rodzice nie mieli slubu,zyli ze soba ponad 30lat

a chrzczona w szpitalu bylam tuz po ur(zagrozenie zycia)

nawet jesli nie ma zagrożenia życia, to można dziecko ochrzcic w domu, kośćiól sam uczy że bóg jest wszędzie, wiec po co latac po kosciołach, niech ksiądz przyjdzie do was,wystarczy woda święcona , ksiądz, rodzice i chtrzestni

2. Jeśli dziecko znajdzie się w niebezpieczeństwie śmierci, ma być bezzwłocznie ochrzczone przy użyciu skróconego obrzędu. Gdy dziecko tak ochrzczone wyzdrowieje, rodzice przynoszą je do świątyni parafialnej, by je w obrzędzie liturgicznym przedstawić Kościołowi, otrzymać błogosławieństwo i spisać akt chrztu.

3. Do godnego ochrzczenia dziecka wymaga się, "aby istniała uzasadniona nadzieja, że dziecko będzie wychowane po katolicku; jeśli jej zupełnie nie ma, chrzest należy odłożyć zgodnie z postanowieniami prawa partykularnego, powiadamiając rodziców o przyczynie" (Kodeks Prawa Kanonicznego, Kan.868 § 2).

Gość a po co Ci
chrzest? dla tradycji? dla rodziny? albo sie katolikiem jest albo nie jest, skoro żyjesz bez ślubu, uprawiasz sex tzn. że nie zgadzasz sie z zasadami tej religii i tak naprawde katolikiem nie jesteś wiec zmień wyznanie na takie które bedzie zgadzało sie z przekonaniami Twoimi i nie chrzcij dziecka bo to hipokryzja w Twoim przypadku

ja tez tak mysle.

Gość anita876
a czy ktos chrzcil dziecko nie bedac wogole w zwiazku malzenskim? ja zyje ze swoim facete bez slubu i zastanawim sie czy ksiadz bedzie robil problemy, ale czytajac ze robia prolblemy jak ktos jezt o cywilnym to zastanawiam sie czy wogole bedzie o czym rozmawiac>? prosze o odp

Gość racja to jest
laski dają dupska na lewo i prawo a potem na kolankach do kościółka i po co, żeby w łajdactwie dziecko wychować chrzest nie potrzebny

poczytaj w w KPK wtedy bedziecie pewne czy ks ma prawo czy nie ma prawa nie udzielic chrzzzztu i bedziecie mies uzasadnione prawo, zeby wymagac lub zeby pocalowac sie w d:)

Gość uczciwy ksiądz
nie da ślubu parze żyjącej w grzechu, bo po co? chrzty komunie i tak dalej są dla ludzi wierzących, a nie dla pseudokatolików, którzy chcą mieć okazję do imprezowania, chrzest nie na tym polega, ksiądz nie powinien ochrzcić waszego dziecka

Gość no dobra ...
...a co w momencie kiedy jedno z rodziców jest po prostu niewierzące, a drugie jest wierzące i chce ochrzcić dziecko. Ale nie ma ślubu kościelnego ... i tu pojawia się problem ... no może i wg. kościoła katolickiego jest to, życie w grzechu .... ale ponoć kościół nakazuje wybaczać.

Gość no dobraaaaaaaaaa moja
koleżanka ma męża grekokatolika i brała ślub w kościele wtedy nie mowisz tych słow przy przysiędze o bogu i tyle (tak mi dopomóż panie ....)

Wszystkie jesteście głupie!!!!! Czepiacie się nie wiadomo czego. Takie z was katoliczki a w domu rasowa patologia. Do kościółka biegacie co niedziela i udajecie święte krowy i jakie to macie wierzące katolickie rodziny, a poza kościółkiem każda z was ma diabła za koszulą. Na pokaz wiele rzeczy można zrobić. \" Niech rzuci kamieniem ten kto jest bez grzechu\" Dajcie sobie spokój z tymi morałami i niech każda patrzy na siebie i swoje rodziny. A jak nie macie co robić to weżcie się do jakiej roboty albo do różańca.

Gość Będę się za ciebie modlić Aniu

Gość juuuuuuzkowa
a tu dalej nikt nic ie rozumie :P albo sie wierzy i zgadza albo mozna miec pretensje do samego siebie a tu widać, ze każdy by chciał \"bo mu się należ\" trochę pokory, ludzie!

Do no dobra... Ja jestem w takiej sytuacji. W związku jestem stroną wierzącą. Mój partner jest niewierzący i niechrzczony. Na dodatek rozwodnik. Żyjemy "wgrzechu"- choć nawiasem mówiąc żyjemy bardziej poprawnie niż niejedna "porządna" ehę katolicka rodzina. Decyzjaochrzcie pierwszego dziecka była decyzją przemyślaną, płynącą z potrzeby i z przedświadczenia, że córka winna poznać wiarę, obyczaje itp. Otrzymaliśmypozwolenie na chrzest. Podczas kolędy ksiądz uświadomił mnie, że zchrztem drugiego dziecka będziemy miećproblem... BO PRAWO KANONICZNE BLE BLE BLE. No bo zyjemy w grzechu... No i co??? Pierwsza córeczka ochrzczona druga nie???? Nienormalność!!!! Pierwsza przyjmie następny sakrament a druga nie???? Z pierwszą pójdę do kościoła az drugą nie? Nie znam drugiejtakiej religii, która jest tak NIEPRZYJAZNA!!!! jestem katoliczką, ale prawda jest taka że Kościół Sp.z o.o. nieźle wszystkim kręci... rozumie, że zasadymuszą być ale na boga!!!! Czyli: ja nie mogę ochrzcić drugieg odziecka, a ktoś kto leje swoją babę, ktoś kto zdradza faceta na prawo i lewo-słowem GRZESZY PRZEZ ZAJEBIŚCIE DUŻE GIE bo łamie zasady moralne i etyczne MOŻE CHRZCIĆ!!!!! Nie liczy się to, że jestesmy normalną rodziną... Ech....

Gość juuuuuuzkowa
u nas ksiądz czasem tez jest hmmm dziwny, ale z tego problemu nie robi. Inaczej, jeśli chodzi o komunię pierwszą - znam przypadek, ze rodzice bez koscielnego, chociaż przeszkód nie mieli żadnych \"zewnętrznych\", dziecko ochrzcił, (wtedy nawet cywilnego nie mieli) a do komunii nie chciał przyjąc i postawił im warunek - i wzięli ślub(choc z kościołem nie mieli i nie maja nic wspolnego do tej pory). Dziwne to trochę, bo jaki on(ksiądz) miał w tym cel? kasy na nich nie zarobił raczej na pewno, znając rodziny nadziei na nawrócenie też chyba żadnej. Ale nie uogólniajcie, że wszyscy co chodzą do kościoła to hipokryci.

Gość maszynka do świerkania
dożynka - hipokryzja i egoizm wylewa się z Ciebie w każdym calu. "Nie wezmę ślubu kościelnego, bo zaraz się rozwiodę" " dziecko jednak ochrzcić chcę" Czytać się tego nie chce. Bardzo prymitywny tok myślenia. Jedną z zasad chrztu jest nauczanie i trwanie w wierze, a Ty? No cóż, nie nadajesz się, więc sobie daruj, bo się ośmieszasz.

Gość nieznajaca sie na pawianach
Zasady kosciola sa jakie sa i nic sie w tym temacie nie da zrobic. dzeicko aby poznac wiare nie musi byc wcale ochrzczone a Ty jesli jestes wierzaca slub powinnas wziasc dlatego, ze tak mowi Twoja wiara. Nieodmiennie zakakuje mnie jak ludzie wybieraja sobie zasady jakie im pasuja a reszta im sie nie podoba. Ale ponoc sa dobrymi ludzmi. Jestem niewierzaca, slubu koscielnego nie wzielam, dzieci nie ochrzcilam chociaz zostalam wychowana w wierze katolickiej.Jestem dobrm czlowiekiem ale nie jestem dobrym katolikiem. Mieszkam we Francji. Jest tu duzo przybyszow z krajow muzulmanskich, jeden pracuje ze mna w firmie. Ich religia nakazuje modlitwe piec razy dziennie. I moj wspolpracownik codziennie o okreslonych porach idzie ze swoim specjalnym dywanikiem i odmawia modliwe, nawet kiedy jest w pracy. Oczywiscie jak w firmie dzieje sie cos powaznego to nie rzuca wszytkiego i nie idzie, moze idzie pozniej, moze opuszcza modliwe? Nigdy nie pytalam. A u nas? 90% katolikow w kraju a w ostatnim roku 60% dzici urodzilo sie 6 i mniej miesiecy po slubie a prawie 20% w zwiazkach pozamalzenskich. Dlaczego panuje u nas taka hipokryzja to nie wiem - nie wierzysz, nie bierzesz slubu, nie chrzcisz dzieci. Skoro sama nie stosujesz sie do zasad to jak chcesz je wpoic dziecku? Dziecko nie musi byc ochrzczone, nie musi isc do komuni ani bierzmowania. Moze bedac starsze samo zdecyduje czy chce nalezec do kosciola katolickiego czy innego?

Gość DOżYNKA
HIPOKRYZJA BYLOBY GDYBYM wziela slub koscielny tylko po to bo tak trzeba bo tak nakazuje prawo!jesli ktos cos robi wbrew sobie tylko po to zeby np. komus cos udowodnic albo pokazac to uwazacie ze jest jak najbardziej fair tak?nie wezme teraz slubu koscielnego z wielu powodow i za moja szczerosc nazywacie mnie hipokrytka to ze ma teraz skomplikowana sytuacje z partnerem mam slub bo tak trzeba?nie wlasnie ze nie bede klamac przed Bogiem wlasnie dlatego ze jestem katoliczka i tez dlatego chce ochrzcic dziecko oraz zamierzam wychowac je w wierze katolickiem i wg zasad!niestety czasami zycie sie komplikuje i zamyka nam pewene drzwi poprostu!

Dożynko wg naszych \"koleżanek\" Masz wziąć ślub kościelny i ochrzcić dziecko. Bo tak powinno być!!!!! I już!!!! Jeśli Wam się nie ułoży i będzie rozwód to tak czy tak będą się nad Tobą pastwić. Ale to i tak będzie lepsze bo wcześniej wzięłaś ten kościelny. Pamiętaj jednak że jeśli tak się stanie to będzie gorzej i dla Ciebie i dla Twojego dziecka. Teraz jesteś Ty potępiona przez \"wierne katoliczki\", później to już i dziecko będzie napiętnowane.

Dożynko więc moja dobra rada, nie zagłębiaj się w to co piszą idealne katoliczki. Zrób jak Ci serce dyktuje, a jeśli chodzi o chrzest dla Twojego dziecka to napewno nie będzie z tym problemu.Bądź dobrej myśli i uważaj na siebie i dzidziusia. Ja już nie będę tutaj się wypowiadać bo szkoda mojego czasu na czytanie takich bredni. Pozdrówka. Pa 🌼

Gość DOżYNKA
dzieki!moze masz racje!za bardzo biore wszystko do siebie!a przeciez nikt do konca nie zna mojej sytuacji i moich uczuc!dzieki za cenne slowa!pozdrawiam

DOżYNKA ----Oczywiście że za bardzo wzięłaś to do siebie :) Rób tak jak dyktuje Tobie serce -to najważniejsze!

Gość nieznajaca sie na pawianach
Bo sie teraz wam w dupach i glowach poprzewracalo. Najpierw zrobic dziecko a potem myslec z kim i zastanawiac sie czy warto z ta osoba brac slub. Normalna kolejnosc jest taka, ze najpierw sie ludzie poznaja, potem decyduje sie na slub - chocby cywilny i ew. wtedy robia sobie dzieci. Albo decyduja sie na zwiazek partnerki wtedy decyduja sie na dzieko. A co to kurwa znaczy skomplikowana sytuacja z partnerem. Widzialy galy co braly i mozna bylo sie zastanowic czy ten osobnik nadaje sie na ojca. Mozna teraz gadac o wierze katolickiej ale jednym z nakazow tej wiary jest tez powstrzymanie sie z seksem do slubu - koscielnego. Wiec co to jest za wiara jak sie zadnych zasad nie przestrzega a chce sie jedynie przywilejow? Chrzest, komunia, bierzmowanie i slub to przywileje a nie obowiazki. Nie ma przymusu. Jesli porozmawiasz z ksiedzem i wyjasnisz jaka jest sytuacja to pewnie dziecko ochrzci. Ale przeciez ty nie powiesz ani ksiedzu ani partnerowi, ze nie jestes pewna przyszlosci zwiazku. Osobiscie uwazam, ze nie ma sensu brac slubu jesli nie jest sie pewnym partnera. Ale conajmniej nieodpowiedzialne jest robienie sobie dziecka w tej sytuacji. Dziecko potrzebuje obojga rodzicow.

Gość DOżYNKA
widzę że nieuważnie czytasz napisalam na samym początku topiku ze mam ślub cywilny!dziecko bylo planowane i jak najbardziej przemyslelismy nasza decyzje wiesz twoje myslenie jest nienormalen jak mozna zrezygnowac z dziecka tylko dlatego ze nie ma sie koscielnego albo odwrotnie najpierw trzeba wziasc slub zeby miec dzidzie!matko jedyna na jakim swiecie ty zyjesz i co cie takiego dziwi ze moze ci sie zycie skomplikowac z partnerem nawet z dnia na dzien nie zamierzam zwierzac ci sie z mojej sytuacji uwazam ze to powinno ci straczyc skoro mowie ze nie jet dobrze!nie jestem gowniara bo chyba tak mnie traktujesz i jestem z mężem juz 10 lat wiec przestan mi pieprzyc ze widzialy galy co braly bo ludzie sie zmieniaja!strasznie jestes dziewczyno nieobyta w zyciu!

Gość nie kompromituj sie autorko
i daj ten temat do smietnika z takim bykiem w tytule!!!!!!!!

Gość DOżYNKA
a poza tym wlasnie widze jaka z ciebie katoliczka to jest hipokryzja co drugie slowo to przeklenstwo i pieniactow co sie odezwiesz to przeklinasz i palasz do drugiego czlowieka jakas nienawiscia!przepraszam ze spytal sluchasz Radia Maryja i glosowalas na PiS?hahahahMocher jak nic!