dziewczyna666 0 Napisano Luty 18, 2009 Witam. mam pytanie czy ktoś z was słyszał ze podczas ciąży nie można badac wziernikiem. poszłam do lekarza. testy wychodziły mi pozytywnie wiec chodziło tylko o potwierdzenie lekarza. lekarz najpierw mnie zbadał wziernikiem a potem zrobił dopochwowe usg. 2 dni później poroniłam. koleżanka powiedziała mi ze podczas ciazy nie powinno sie adac w taki sposób. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kami111 0 Napisano Luty 18, 2009 To bujda!!!Przecierz wziernik jest potrzebny!!!zwłaszcza jak pobiera się materiał do badania np.cytologicznego.To nie może być przyczyna poronienia. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
dziewczyna666 0 Napisano Luty 18, 2009 ale przez wziernik nie można poronic dodam ze to była wczesna ciąza tzn 5 tyg Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
dziewczyna666 0 Napisano Luty 18, 2009 halo odpowie kto jeszcze? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość ulkaaaaaaaaaaa Napisano Luty 18, 2009 Na poczatku lekarz miusi zbadac Cie wiec rozszerza macice wziernikiem..Po 3 miesiacu tylko usg i osłuchiwania.Nie słuchaj głupot kolezanki Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość ulkaaaaaaaaaaa Napisano Luty 18, 2009 glupoty napisałąm..rozszerza pochwe zeby zobaczyc szyjke macicy..sorki:-) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
dziewczyna666 0 Napisano Luty 18, 2009 ok bo juz sie wystraszyłam... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
dziewczyna666 0 Napisano Luty 18, 2009 no okej ale np jezeli bym miała krótka szyjke macicy to nie mogło by dojsc do uszkodzenia tam czegs i to byłaby przyczyna poronienia,?? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość mycha11111 Napisano Luty 18, 2009 witam przecierz to normalne badanie podczas ciazy na 100% nie spowodowało poronienie Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość 50albo i nie Napisano Luty 18, 2009 20-50% nieprawidłowych ciąż, wadliwy płód ulega samoistnemu poronieniu, organizm wie co robi, wiele kobiet nawet nie wie, że było w ciąży, poronienie biorą za okres dlatego nie warto robić za wcześnie testu ciążowego nie martw się, na pewno bez problemu zajdziesz w ciążę i urodzisz zdrową dzidzię, mi się udało za 3 razem :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość gość Napisano Marzec 8, 2017 W moim osobistym odczuciu nie powinno się badać wziernikiem tym bardziej że jedni z najlepszych profesorów i doktorów (oczywiście na wizycie prywatnej) potrafią pobrać materiał do cytologii i badania bakteriologicznego BEZ użycia wziernika. Natomiast badanie dna macicy idzie wykonać za pomocą dopochwowego usg. Wiem bo właśnie w ten sposób miałam robione badania. Wziernikowanie oraz badanie ginekologiczne powoduje zagrożenie drobnoustrojami bo przecież rękawiczki nie chronią ciebie tylko lekarza,doktora,profesora. Badania przy pomocy wziernika są też często bolesne i wywołują plamienie, nikt wpost nie powie ci czy to było przyczyną. Znajdź dobrego lekarza a najlepiej profesora pracującego w dobrym szpitalu położniczym i uwaga... idź do niego/niej prywatnie. Niechętnie to przyznaje ale ... niestety państwowo to oni nie czują się odpowiedzialni za nic. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach