Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość balonówka

wieeeelki bolący brzuch

Polecane posty

Gość balonówka

Mam dość. Wiem, że o tym jest sporo w Internecie, już czytałam, ale i tak musze się pożalić. Mam tak koszmarnie wielki brzuch, że już nie mogę sobie z tym poradzić! Te przeklęte wzdęcia! Co za okropny ból na dodatek, spodnie nie chcą się dopiąć, a trzeba chodzić do pracy, wychodzić z domu. Mam tak od tygodnia, czasami mi się zdarzało po zjedzeniu czegoś, ale nie tak długo, mijało po kilku godzinach. Ograniczyłam wszystko, co może powodować te kłopoty, ćwiczę i nic. Od wczoraj od 15 nic nie jadłam, i rano było dużo lepiej, ale ile można głodować, dziś zjadłam jabłko i grahamkę i od nowa, brzuch jak balon. Ratunku, co robić

Gość buahahaaaaaaaaaaaaaaaaaa
a co to JELIDO?????..buahahahahahhahahahahahhahahhaaaaaaaaaaaaaa

Gość dasssks
Owszem, to jest jelito drażliwe, tyle że lekarz ci nic nie pomoże, bo tego sie praktycznie nie leczy. Wiem, bo sama męczę się z tym od kilku lat. Pomoże ci tylko głodówka. Niestety, smutne, ale prawdziwe. Jak przegłodzisz, twój organizm zacznie pracować lepiej.

Gość dasssks
Masz zatwardzenia? Bo jak nie masz, to nie jedz ciemnego pieczywa, przynajmniej w ostrym stanie. Ciemne pieczywo - mimo wszystkich jego zalet - jest ciężkostrawne i powoduje wzdęcia. Odstaw też (na razie) owoce i warzywa. Jedz tylko rzeczy lekko strawne. A najlepiej 2-3 dni nie jedz nic oprócz sucharków.

Gość balonówka
a chrupki kukurydziane mogę jeść? tez przypuszczam, że to coś związanego z jelitem drażliwym. zaparć teraz nie ma, wczesniej owszem, bez przerwy

Gość balonówka
a ta głodówka to całkowita? czy coś można jeść? okropnie źle znoszę niejedzenie i wszelkie diety

Gość cvmmm
dziewczyno, odpuść sobie takie świństwa. Dobrze ci ktoś napisał: ścisła dieta, sucharki, czerstwe pieczywo. Skoro masz wzdęcia, to znaczy, że twój organizm ma problemy z trawieniem tego, co w niego wrzucasz. To może przestań wrzucać przez chwilę?

Gość cvmmm
"okropnie źle znoszę niejedzenie i wszelkie diety" Słowem prawdopodobnie jesz za dużo. Nawet jeśli nie tyjesz, to znaczy, że jesz więcej nic twój organizm może przerobić.

Gość dasssks
No niestety, tak zwane zdrowe jedzenie to też sprawa zbyt nachalnie promowana, bo zdrowe jedzenie, pełne błonnika itd jest dobre dla ludzi o zdrowym układzie pokarmowym. Niestety nie każdy trawi dobrze dzikie ilości błonnika, ciemnego pieczywa i owoców. Wszystko to zalega w jelitach i fermentuje. Potrawy lekkostrawne to białe pieczywo (wczorajsze), sucharki, może odrobina sera białego (ale nie każdy dobrze trawi nabiał) lub gotowane mięso.

Gość balonówka
jestem szczupła, nie tyję po jedzeniu, ale ten brzuch sprawia, że wyglądam jak w 5 miesiącu. chrupki to świństwo? to co moge jeść? owoce tez odpadają?

Gość dasssks
ja mogę powiedzieć ci tylko z własnego doświadczenia: jak mi się zaczęły problemy, durni interniści oczywiście stwierdzili że to kwestia złej diety i warzywa, owoce tudzież błonnik to będzie zbawienie. Efekt? Po roku wygenrowałam sobie dwa razy takie problemy, zaczęłam mieć postać biegunkową, wzdęcia, gazy, masakra. Gastrolog mi zresztą jasno wytłumaczył, że takie jedzenie to najgorsze, co mogłam zrobić, bo to tylko nieustająca stymulacja i tak nadwrażliwych jelit. Powiedział mi: warzywa tylko gotowane, białe pieczywo.

Gość dasssks
Dziewczyno, przynajmniej przez tydzień bądź na diecie lekkostrawnej: biały chleb, jakiś nabiał (zależy jak tolerujesz, może być jogurt), może być jakaś zupka z warzy, gotowane mięsko i wszystko w małych ilościach.

Gość dasssks
Nie muszę chyba dodać żadnych słodyczy, zupek chińskich itd. Mozesz za to jeść biszkopty (w małych ilościach)

Surowe jabłka też powodują wzdęcia. Nawet bardzo. :)

Gość balonówka
do tej pory tolerowałam wszsytko, a teraz nie wiem, po czym to. a ten chleb musi być wczorajszy? byłam u lekarza, dał mi ranigast, który nic nie pomógł. wybieram sie jeszcze do innego w przyszły wtorek, bo wcześniej go nie ma i jakoś musze sobie radzić.

Gość balonówka
o matko, to nawet jabłka?? ja własnie miałam takie przekonanie, że to może z braku błonnika i nawet siemię lniane kupiłam do picia...

Gość dasssks
"ja własnie miałam takie przekonanie, że to może z braku błonnika" No i to jest efekt nachalnej propagandy:( Poczytaj sobie o diecie lekkostrawnej.

Gość dasssks
A siemię lniane tak w ogóle to akurat jest dobry pomysł. Przelatuje szybko i działa osłonowo.

Gość balonówka
naprawdę? więc mogę dalej pić?

Gość dasssks
Tak, siemię pij, nie zaszkodzi, a może pomóc. Ale możesz próbować też ziółka, np gastrosan.

Mnie pomógł raphacholin z apteki, miętowa i rumiankowa herbatka, oczywiście zero słodyczy! -biszkopty -sucharki -jogurt naturalny z miksowanymi owocami ...mozesz jeść gotowane jabĸlo, nigdy surowe owoce i warzywa! bo sie wykończysz ...ja nie mogę nawet kaszy.. -jem tylko płynne, mixowane ...:P to pomaga... próbuj...każdy ma inny żołądek...