Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Gabii55

Zakwaszenie organizmu

Polecane posty

Gość EsJot
hopsa Racja. Ten temat powinien być ciągle na topie. Większość osób uczestniczących na forum kafeterii, mających problemy zdrowotne, nie zdaje sobie sprawy, że przyczyną złego stanu ich zdrowia jest najczęściej długotrwałe zakwaszenie organizmu przez nieodpowiednie komponowanie spożywanych posiłków. Dlaczego? Ano dlatego, że w przpisach kulinarnych publikowanych w "Pani Domu" lub omawianych "W kawie czy herbacie" temat równowagi kwasowo-zasadowej nie istnieje.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość bozka1
JEDYNA ROZSĄDNA ALTERNATYWA DLA NIEDOBORÓW POKARMOWYCH ORGANIZMU - TO SUPLEMENTACJA. dr n. med. Brygida Adamek, Akademia Śląska „Wiele osób nadal błędnie uważa, że wszystko, co jest naszemu organizmowi potrzebne, jesteśmy w stanie uzyskać z pożywienia. Niestety, smutną prawdą jest, że w dzisiejszych czasach jest to niemożliwe. Dla osiągnięcia zrównoważonej diety, która powinna dostarczyć nam wszystkich niezbędnych witamin i mikrelementów odżywczych, codziennie powinniśmy spożywać 3-5 porcji warzyw, 2-4 porcji owoców, 6-11 porcji potraw mącznych (chleb, ryż, makaron) oraz 2-3 porcji potraw białkowych (mięso, nabiał, drób, fasola itp.). Wymaga to nie tylko dokładnego planowania naszych posiłków, ale wiąże się z koniecznością spożywania 13-23 porcji żywności dziennie.”

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
a gdzie przyprawy też dostarczają witamin i minerałów

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jedzenie-ma-znaczenie
w filmie o tytule jw.jeden z dietetyków mówi, że aby zachować równowagę w organiźmie (i zarazem zdrowie) należy spożywać dziennie: - ponad 51% produktów surowych (żywych, zawierających enzymy i witaminy) - a mniej niż 49% produktów gotowanych lub pieczonych (martwych) warto obejrzeć ten film: http://www.wellness.pijnazdrowie.pl/artykuly/jedzenie_ma_znaczenie/

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pooodnoooszee

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pooodnoooszee

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość byłam chora
podnoszę

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość byłam chora
podnoszę

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ponny
Dziękuję "bozka 1" za zamieszczenie wystąpienia dr Joela Wollesa. Jest ciekawe i dowcipne. Gdyby był tylko link to raczej nie zainteresował by mnie. Poglądy na suplementacje witaminami sa podzielone - niektorzy zalecają, a inni twierdzają, że witaminy syntetyczne nie sa przyswajane przez organizm. Mineraly w pigulkach nie mają tylu przeciwników.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość hop hop hop
Tak was czytam i sie wtrace a przy okazji temat podrzuce. No wlasnie , syntetyczne witaminy. Brac czy ich nie brac? Z jednych zrodel dowiadujemy sie , ze nasze swieze warzywa i owoce - pryskane , modyfikowane ... itd - nie maja zadnych witamin i trzeba brac syntetyczne. Inne zrodla podaja zupelnie cos innego , ze syntetyczne sa nieprzyswajalne przez ludzki organizm. Tylko , ze gdy komus doskiewra jakas dolegliwosc z powodu braku jakiejs witaminy czy pierwisatka , lekarz zapisuje syntetyk i nam pomaga.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość do hop hop
Truskawki, czereśnie i tak taniej wychodzą niż tabletki "Centrum"

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
witaminy nie są przyswajalne a le minerały tak nawet jak rdze potrzymasz w wodzie i wypijesz to będziesz miała więcej żelaza i trzeba szukać którzy nie stosują nawozów

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
http://www.surawka.republika.pl/II11.htm PIERWSZE PRAWO NATURY - WYWIAD Z DAVIDEM WOLFE Odp: Jest dobrze znane w biologii zjawisko kumulacji trucizn środowiskowych w ciałach zwierząt szczególnie w tkance tłuszczowej. Wszystkie trucizny dostające się do naszej atmosfery są gromadzone w największych ilościach właśnie w tkankach zwierzęcych. Jedząc zwierzęta czy to owady, ryby czy ssaki do ustroju zjadacza dostają się zwiększone dawki trucizn. John Robbins wspomniał w swej książce zatytułowanej ‘Diet For A New America’ (dieta dla nowej Ameryki), że obumarłe mięśnie zwierząt (mięso) zawiera w przeliczeniu na masę ok. 10 razy większe stężenia pestycydów niż rośliny, a produkty mleczne ok. 4 razy więcej.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jedzenie-ma-znaczenie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Mialem to samo 2
Merkaba, wez Ty juz lepiej nic nie pisz, bo z kazda wypowiedzia coraz bardziej sie pograzasz, a ludziom niepotrzebnie robisz wode z mozgu. Jak to kupowac od tych, co nie stosuja nawozow? Jakbys troche chodzil do szkoly, tobys wiedzial ze gleba nienawazana jalowieje i nic na niej nie urosnie. Mozesz powiedziec, skad, przy braku nawazania, dodac do gleby mineraly, niezbedne do odkwaszania organizmu? Moze chodzilo ci o sztuczne nawozy (tez bez sensu), a moze jednak o pestycydy, czyli srodki ochrony roslin (to by juz bylo choc troche sensowne - choc z nawozami ma raczej niewiele wspolnego)?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jedzenie-ma-znaczenie
topik padł ? szkoda - może komuś by pomógł

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pooodnoooszę

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pooodnoooszę

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
do Mialem to samo 2 o oborniku Słyszałaś po chłopsku zwane gównem i tym się na woziło kiedyś rolnicy hodowali bydło u nas na wiosce to był ze 200 krów a teraz to może 10 się znajdzie przestali hodować krowy to muszą teraz kupować nawóz by coś rosło obejrzyj s film o trapi Gersona teraz to sie nazywa farmy organiczne jak nawożą gównem http://video.google.com/videoplay?docid=6169050139483021263

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość uuuuuuuuuuuupppppppppppppppppp

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość uuuuuuuuuuuuuuuuuupppppppppppp

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość clindacne i viosept

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość uuuuuuuuuuuuuuppppppppppppppp

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość EsJot
Aby nie skończył się ten temat wrócę do niektórych wątków omawianych wcześniej. Zacznę więc od podstaw. Wiemy, że utrzymanie stanu równowagi kwasowo-zasadowej naszego organizmu (homeostazy) jest warunkiem zachowania zdrowia, natomiast długotrwałe wyjście poza stan równowagi nieuchronnie prowadzi do powstawania chorób. Jak więc się odżywiać aby zapewnić w sposób ciągły homeostazę - równowagę kwasowo-zasadową naszego organizmu ? Kto czytał wcześniejsze wypowiedzi ten bez trudu odpowie - należy tak komponować posiłki aby spożywane produkty zakwaszające równoważyć produktami alkalizującymi i niekoniecznie trzeba eliminować jakiekolwiek z nich - wystarczy tylko wiedzieć, które zakwaszają i w jakim stopniu oraz które alkalizują i w jakim stopniu. Wspominałem, że większość społeczeństwa spożywa dziś w nadmiarze produkty zakwaszające, do których należą: - wszystkie rodzaje mięs i wędlin - wszystkie rodzaje ryb - wszystkie rodzaje serów i produktów mlecznych - jaja - wszystkie rodzaje ciast i słodyczy - owoce kandyzowane - piwo, coca cola, oranżady, a także słodzone soki owocowe - chleb, makaron, kasze (za wyjątkiem kaszy jaglanej) i w niedomiarze wagowym produkty alkalizujące, do których należą: - wszystkie rodzaje świeżych warzyw i owoców - woda mineralna, parzona kawa i herbata Ponieważ warzywa i owoce słabo alkalizują, dlatego wagowa proporcja spożywanych produktów zakwaszających do alkalizujących powinna wynosić 1 : 5, to jest 100 gramowy kotlet schabowy powinien być zrównoważony 500 gramami jarzyn (kapusty, pomidorów, ogórków, buraczków - co kto lubi). Pojawił się dziś temat na tym forum "Czy wegetarianie chorują na raka?" Wiemy, że chorują i umierają, chociażby Czesław Niemen, który był wegetarianinem i zmarł na raka jelita grubego. Jak to więc jest, czy wegetarianie mogą w sposób długotrwały zakwaszać swój organizm zapyta ktoś ? Ależ mogą i to jak, proszę spojrzeć do góry na produkty zakwaszające. Niedawno siedziałem przy stoliku śniadaniowym w hotelu, w którym był "szwedzki stół" (każdy bierze to co lubi) z około 25 letnim człowiekiem, który w rozmowie okazał się być wegetarianinem. Cóż on sam sobie wybrał na śniadanie: - talerz płatków (musli) z mlekiem - słodki rogalik z dżemem - grzankę z żółtym serem - dwa gotowane jajka - szklankę soku pomarańczowego (z kartona) Pytanie do wszystkich: czy to śniadanie było zakwaszające, neutralne, czy alkalizujące ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ja myślałem ze wegetarianie jedzą tylko surowe warzywa a zrobiłem kiedyś taka ciastowa dietę dieta to dieta rano sernik w ogule to miałem rożne ciasta i wytrzymałem 4 dni bo 1 skóra zaczęła mi pękać na stopach ile bym nie zjadł to i tak byłem głodny chociaż do zoładka nic nie mogłem już niż zmieścić szybko się męczyłem, apatia czyli tak zwane lenistwo

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość EsJot
Co to znaczy zdrowo się odżywiać ? Sądzę, że każdy z nas ma jakieś wyobrażenie o tym, najczęściej pod wpływem informacji przeczytanych w popularnej prasie, czy usłyszanych w telewizji. No więc zdrowo, to znaczy jak? Logika wskazuje, że powinniśmy się odżywiać tak aby być zdrowym i zejść z tego świata w sędziwym wieku. Wobec tego, który model żywienia jest dla człowieka optymalny, mając na uwadze niezliczoną ilość proponowanych diet, otaz tradycyjnych kuchni narodów świata. Jeśli sięgniemy do statystyk, to najdłużej żyjącymi narodami świata są: Japończycy, Islandczycy, Norwegowie, Duńczycy, czyli narody których tradycyjna kuchnia sięga obficie do produktów pochodzących z mórz i oceanów. A czy model wegetariański jest zdrowy? Trudno jednoznacznie stwierdzić, ponieważ wśród znanych wegetarian są zarówno długowieczni: - Morarji Desai - premier Indii 1977-79 (zmarł w wieku 99 lat) - Benjamin Franklin - prezydent USA (zmarł w wieku 84 lat) - John Garner -vice prezydent USA 1933-41 (zmarł w wieku 99 lat) - Isaac Newton (zmarł w wieku 84 lat) - Albert Schweitzer (zmarł w wieku 90 lat) - Isaac Beshevis Singer (zmarł w wieku 85 lat) - Nikola Tesla (zmarł w wieku 87 lat) - George Bernard Shaw (zmarł w wieku 94 lat) jak i żyjący krótko i chorujący na tak zwane choroby cywilizacyjne (rak, serce): - Linda McCartney 56 lat (rak) - Michael Jackson 50 lat (serce) - Peter Selers 54 lata (serce) - Czesław Niemen 65 lat (rak) - George Harrison 57 lat (rak) - Farrah Fawcett 62 lata (rak) Jak więc powinniśmy się prawidłowo odżywiać aby być zdrowym? Przecież wiemy już - tak aby zachować równowagę kwasowo-zasadową i nie dopuszczać do długotrwałego zakwaszenia organizmu, ponieważ kończy się to zawsze chorobą: rakiem, zawałem, wylewem, osteoporozą, grzybicą i wielu innymi.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość EsJot
Czy prowidłowe odżywianie jest trudne? Niestety większość z nas ma świadomość, że nawyki żywieniowe są często silniejsze od zdrowego rozsądku. Mięso, sosy mięsne, żółte sery, jaja, chleb, kasze, makaron, słodycze i słodkie napoje są bardzo kwasotwórcze, a te produkty przecież najbardziej lubimy. Czy oznacza to, że powinniśmy jadać tylko produkty zasadotwórcze, a unikać kwasotwórczych? Otóż nie. Substancje kwasowe i zasadowe pełnią w organizmie odmienne lecz równie ważne funkcje. Aby utrzymać idealną równowagę kwasowo-zasadową musimy jadać oba rodzaje pożywienia. Istotą zdrowego odżywiania jest tylko spożywanie produktów kwasotwórczych i zasadowych w odpowiednich proporcjach. Przypomnę, jeśli odczuwasz przewlekłe zmęczenie, brak energii, słabą zdolność koncentracji, źle sypiasz, to z pewnością twój organizm nie ma zachowanej równowagi kwasowo-zasadowej i rozpoczął się proces poboru wapnia z kości i zębów przyczyniając się najpierw do próchnicy, później do osteoporozy. Przy długotrwałym zakwaszeniu twój organizm nie będzie w stanie samoczynnie doprowadzić do równowagi. Bóle stawów i kręgosłupa, problemy ze skórą, nadciśnienie, cukrzyca, grzybice, bóle głowy, nadmierna masa ciała, jeśli są już obecne, to możesz być pewny, że w tym momencie twój organizm jest bezradny. Pierwszym warunkiem przywró­cenia zdrowia będzie przywrócenie równowagi kwasowo-zasadowej.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×