Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Gabii55

Zakwaszenie organizmu

Polecane posty

Z tym octem jabłkowym to uwaga - stosować jedynie jako przyprawę! Podobnie wszystkie kuracje cytrynowe itd. Stosowałam roztwór kwasu octowego i nabawiłam się czarnego osadu na zębach i języku, teraz po odstawieniu mam różowy język, zęby na szczęście doczyścił dentysta, ale to swoje kosztowało. Nie wolno jeść samych warzyw ani samego mięsa, wszystkie tego typu diety od razu do kosza, bo skutki da organizmu są o wiele bardziej skomplikowane niż "schudnąć/przytyć parę kg"!

Gość ;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
a co myslicie o dietach wysokobiałkowych np dukana?

Gość koorka
Pierwszy raz cos takiego slysze, ze samych warzyw albo owocow jesc nie wolno. :D

Gość Argillowiczka
Picie glinki zielonej podobno odkwasza organizm.

Gość plis pomozcieeeeee
a ja sobie kupie ten proszek zasadowy....

Gość hummingbird hearbreak
a co Tobie jest? ale polecacie ten proszek prawda?

Gość DGG
kiedy; rano czy wieczorem stosujecie proszek zasadowy ?

W/g Edgara Caycego dokładne przeżuwanie pokarmu w ustach alkalizuje pożywienie. Dzieje się tak dlatego, że w gruczołach ślinowych są wydzieliny które wytwarzają zasadowość wprowadzanego pożywienia. Powinno się tak długo przeżuwać pokarm aż straci on swój pierwotny smak. Również nastrój podczas posiłku ma znaczenie. Nerwowość, gniew, zmartwienie powodują zakwaszenie. Zaś rozluźnienie, dobry humor, zasadowość przyjmowanego pożywienia.

Gość gosiecka
A co ty tak ciągle o tym edgarze, edgar to edgar tamto, wyrocznia jakaś.

Nie był wyrocznią, ale to o czym mówił ma sens, jest potwierdzane w dzisiejszych czasach. Dużo tematów które poruszał jest dziś odkrywanych, i w zasadzie to tak jakby był źródłem od którego wszystko się zaczyna. Po za tym dzisiejsze metody, diety, on nie stawiał teorii, on mówił że jest tak czy tak. I dlatego uważam że w tematacie " jak być zdrowym " jest najlepszy. Nie myślał o swoim rozwoju duchowym ale o INNYCH ludziach pomagając im dojść do zdrowia i odpowiadając na pytania "jak żyć, jak postępować aby życie miało sens".

Ja właśnie dopiero niedawno spotkałam się z proszkiem zasadowym jako sposobem na odkwaszenie organizmu i pomocą w zrzuceniu kilku kilo. Czy korzysta ktoś z Was z proszku Langsteiner? Podobno wystarczy jedną łyżeczkę tego proszku do herbaty wsypać. Ktoś stosował?

Gdzieś czytałem że zakwaszenie przebiega w/g skali logarytmicznej. To oznacza że gdy pH zmieni się o 1 to stężenie zmienia się 10-cio krotnie, gdy o 2 to 100-tu krotnie itd. To by oznaczało że jeśli papierek lakmusowy wskaże że mamy 5,5 pH to mamy 1000 krotne obniżenie właściego pH ciała. Bardzo wiele osób ma właśnie takie pH i choroby, spowodowane rozwojem patogenów. Substancje zasadowe unieszkodliwiają nieczystości kwasowe i oczyszczają organizm, a substancje kwasowe powodują zakwaszenie i zanieczyszczenie organizmu nieczystościami kwaśnymi. Utwardzone nieczystości kwasowe to cholesterol, kamienie nerkowe, kamienie w woreczku żółciowym, kamienie moczowe, siarczany, fosforany. Większość z nas spożywa produkty zakwaszające organizm. Środowisko kwaśne (pH poniżej 7 jest rajem dla pleśni, grzybów, pasożytów, kom. rakowych). Im niższe pH organizmu tym więcej dziadostwa rozmnaża się w naszych ciałach. Łatwiej jest zapobiegać zakwaszeniu niż spowrotem dojść do optymalnej wartości pH ciała czyli około 7,35.

Gość Do Gabii55
Prawie jak lekarka napisałaś, a może i nią jesteś, gratuluję. Ujmę całość zagadnienia, żeby nie doppuścić do złych następstw, holistycznie: Notabene, nie ma leków/sposobów cud na zdrowie, urodę, zatem jedyną radą, to realizacja 5. punktów : 1.prawidłowe odżywianie, postudiuj dokładnie t. „Chudnij bez wyrzeczeń, „Zasady dietetyczne, W walce z chorobą i w profilaktyce należy wzmocnić organizm prawidłowym odżywianiem - najlepiej dietą surową warzywno-owocową http://www.wellness.pijnazdrowie.pl/artykuly/jedzenie_ma_znaczenie/ 2.wysiłek fizyczny-rekreacyjny na poziomie potu i sauna sucha raz/tydz. To i wiele innych wiadomości znajdziesz pod linkiem: www.vademecum.zdrowia.prv.pl 3.higiena w pełnym tego słowa znaczeniu 4.pozytywne nastawienie psychiczne, w tym trening autogenny wg Mironskiego, szczegółowo postudiuj temat z www pn.STRES 5. systematyczne oczyszczanie organizmu z toksyn, tu masz link do filmu http://video.google.com/videoplay?docid=6169050139483021263

Gość reprymenda
po jaki ch*j podałeś fikcyjny adres? Ile Ty masz latek? Następujący adresaci nie są osiągalni: 'lucky@tlen.pl'' w dniu 2010-12-08 01:43 501 Syntax: RCPT TO:

Gość Kaszpirowski
cyt. Czy ktoś z Forumowiczów słyszał , o wpływie impulsowego pola magnetycznego na strukturyzację wody? ale również tej organicznej? Warto o tym poczytać nawww.magnet-medic.pl w p. 02 publikacje: Strukturyzowana woda - źródło zdrowia. ??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????? Drogi autorze ww cytatu: Czy ty słyszałeś o porzekadle: nie pomogą fale Wisły jak jaja obwisły? albo: Potrzebne to jest jak umarłemu kadzidło? Właśnie na takich naiwniakach przemysł farmeceuryczny robi krociowe interesy. Bez komentarza.

Gość pa_dusia
Nie tylko na takich,ale na wszystkim firmy farnaceutyczne robią interesy na naiwnych,bo chorych i wszystko by zrobili dla zdrowia

Gość afpolo
Do Kaszpirowskiego! Albo Jesteś tak leniwy, że nie nie zadałeś sobie trudu aby zobaczyć "o czym mowa"? To nie ma nic wspólnego z przemysłem farmaceutycznym/wręcz może spędzać im sen z powiek/ - to są oddziaływania energetyczne na poziomie biofizycznym! - albo Ty tego nie rozumiesz, albo to Ty jesteś związany z FARMACJĄ??? i próbujesz ośmieszając temat zniechęcić innych do zapoznania się z tym co zaproponowałem

gdzie i jak przechowujecie zmielone skoupki jaj ? Pozdrawiam

Gość greg69
Wesolych Świąt i smacznego zakwaszania życzę :))))

Gość do wiadomosci
Produkty spożywcze różnią się zawartością pierwiastków kwaso- i zasadotwórczych, dlatego skład zjadanego pokarmu ma istotny wpływ na gospodarkę kwasowo-zasadową ustroju. W większości produktów spożywczych stanowiących podstawę naszej diety przeważają pierwiastki kwasotwórcze. Źródłem pierwiastków zasadotwórczych są warzywa i owoce, choć też są wyjątki - w zielonej fasolce przeważają składniki alkalizujące, natomiast w fasoli, grochu i soi składniki zakwaszające. W owocach i niektórych warzywach składniki mineralne występują w postaci soli kwasów organicznych: kwas cytrynowy (cytryny, ananasy, pomidory), kwas jabłkowy (jabłka, śliwki, pomidory), winowy (winogrona), szczawiowy (niedojrzałe pomidory, truskawki, rabarbar, szpinak, szczaw), kwas benzoesowy (żurawiny, borówki). Wszystkie te kwasy nadają produktom smak kwaśny, jednak nie wpływają na zkwaszenie organizmu, bowiem produkty ich metabolizmu są zasadowe. Należy zwrócić uwagę, że potencjalna zdolność do alkalizowania wykazywana przez większość warzyw, owoców jest mniejsza niż potencjalna siła kwasotwórcza produktów mięsnych. Wynika z tego, że dla zachowania równowagi kwasowo-zasadowej w diecie powinny ilościowo przeważać produkty zasadotwórcze. W zdrowym organiźmie płuca i nerki czynnie eliminują końcowe produkty przemiany materii, a układy buforowe krwi neutralizują kwaśne produkty tej przemiany. Prawidłowe działanie tych mechanizmów ściśle zależy od prawidłowej czynności nerek i płuc, a przede wszystkim od dostępności w pożywieniu składników mineralnych o oddziaływaniu zasadowym. Zrównoważona dieta powinna składać się w 80 procentach z produktów zasadotwórczych, a tylko w 20 procentach z kwasotwórczych. W naszym ciele nie ma organu, jednostki funkcjonalnej ani pojedynczych komórek, które nie mogłyby zostać uszkodzone lub nawet całkowicie zniszczone przez nadmiar kwasów. Jeśli zakwaszenie przekracza pojemność buforową systemu, nadwyżka kwasów nie może być zneutralizowana i jest magazynowana w tkankach miękkich oraz stawach, w postaci bolesnych złogów, składających się głównie z soli wytrąconych z kwasów. Typowymi objawami sugerującymi zakwaszenie organizmu są: duży brzuch, obfita tkanka tłuszczowa, baryłkowaty kształt tułowia, cienkie nogi, sztywny kręgosłup, sztywna dynamika ciała, mało elastyczna, wiotka skóra, podpuchnięte oczy, przewlekłe bóle mięśni i stawów.

Gość Gabii55
Witam w Nowym Roku, dawno mnie tu nie było, ale cieszę się że topik wciąż żyje. Mam nadzieję, że jest pomocny w szukaniu przyczyn wielu chorób cywilizacyjnych. Zdrowia wszystkim życzę.

Gość eeeeeeee????????
Podaj najpierw przepis jak to zdiagnozować, tzn. co wynikach badań krwi czy w moczu jednoznacznie na to wskazuje.

na temat odkwaszania to jest też bardzo fajna książka doktora Michała Tombaka " Uleczyć nieuleczalne"

Gość eeeeeeee????????
Ale ja pytam o naukowe konkrety a nie publikacje oszołomów...

Gość eeeeeeee????????
Ale o jakie badanie mam pytać w laboratorium?

Nie musisz się kłuć w paluszek. Papierkiem lakmusowym badasz pH śliny.

Właśnie też się naczytałam o tym proszku zasadowym. Podobno doskonale neutralizuje poziom kwasów żołądkowych, przez co likwiduje uczucie "palenia w gardle". Myślę, że może faktycznie działać, mój kolega z pracy stosuje i jest zadwolony. (on pije roztwór 1szklanka wody+ 1 łyżka langsteiner).

Ja próbowałam proszku zasadowego langsteiner i muszę przyznać, że byłam bardzo zadowolona z efektów. bardzo szybko przyniósł mi ulgę i spowodował, że poczułam się komfortowo i wyjątkowo lekko. Myślę, że dla każdego z nas jest to bardzo ważne.

Gość innga1
Witajcie Przeczytalam caly watek i szukam rozwiazan. Jestem osoba otyla - otylosc zagrazajaca zdrowiu. Od 2 miesiecy jestem na Dukanie (pije duzo). Waga ladnie spada, ale nie chce dopuscic do innych dolegliwosci. Co jesc (dla znajacych Dukana) czy proszek zasadowy zneutralizuje szkodliwosc nadmiaru białka?