Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość milkaa21

Czy w czasie 7 dniowej prerwy też jestem zabezpieczona??? proszę odpiszcie

Polecane posty

Gość milkaa21

Witam was kochane dziewczynki :) zdecydowałam się na tabletki antykoncepcyjne..przyjmuję ,,kontracept,, (jakaś nowość -chyba...) dzisiaj właśnie wsunęłam 16 tabletkę... z pierwszego opakowania... wcześniejsze tabletki brałam codziennie o tej samej godzinie (żadnej tabletki nie opuściłam) ... i mam takie pytanie... bo zaraz kończy mi się opakowanie i będę miała 7 dniową przerwę, czy w czasie tej przerwy też jestem zabezpieczona?? do dziś byłam pewna że tak... bo jeśli przyjmuje się regularnie tabletki to wszystko jest ok... ale dziś na studiach...moja najmądrzejsza koleżanka z grupy wydarła się na mnie i mówi że w czasie tej przerwy NIE JESTEM ZABEZPIECZONA I ŻE WŁAŚNIE WTEDY MAM DNI PŁODNE!!!!! ...ale przecież skoro biorę te tabletki to nie mam dni płodnych,prawda? i to pytanie dręczy mnie od samego rano... proszę pomóżcie... z góry dziękuję ;)

Gość jestes zabezpieczona

Twoja koleżanka chyba ma kłopoty z głową. Nawet na ulotce jest napisane że chronią też w czasie przerwy

Gość jestes zabezpieczona
powiedz kolezance ze jednak taka madra nie jest. Wtedy nie ma dni plodnych, skoro sie pojawia okres !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

To wydrzyj się na nią i powiedz, że jesteś zabezpieczona. A jeżeli masz lub wiesz, że będziesz mieć obawy to zabezpiecz się dodatkowo. Jak to się mówi \'Lepiej dmuchać na zimne\'.

Gość milkaa21
no właśnie przecież w tym czasie ma wystąpić okres... ale są też takie przypadki gdzie krwawienie nie występuje albo występuje z dużym opóźnieniem. Mój ginekolog powiedział mi że nie zależnie od tego czy będę krwawiła czy nie 8 dnia mam zacząć nowe opakowanie. Dzięki za wasze odpowiedzi jestem spokojniejsza. No mówię wam ona mówi że wtedy są dni płodne i że absolutnie nie można wtedy uprawiać stosunku bo niby według niej ... jak się ma tą przerwę to nie bierze się wtedy tabletek i niby co mnie chroni przed ciążą?? tak mi powiedziała...

Gość milkaa21
:)

Gość bjk
jesli bralas prawidlowo to jestes

Gość kasiutelpsiutek
ja słyszałam ze w czasie tej prerwy nie jest sie zabezpieczonym twoja kolezanka ze studiow miala racje..nie bierzesz tabletek w czasie tej prezrwy wiec cie nic przed ciaza nie zabezpiecza (chyba tak na ulotce nawet pisze) pozdro!

Gość milkaa21
do >> bjk brałam prawidłowo... jak kazał mi ginekolog... pierwsza tabletka w pierwszy dzień okresu.... zaczęłam dawkowanie o 21.00 następne tabletki o 21.00 każdego dnia :)

Gość lo90
chyba joooo

Gość kobietka_ula
nie jestes zabezpieczona w czasie 7dniowej przerwy

Gość dameska primadonna
niestety ALE musiisz sie dodatkowo zabezpieczyć!!!polecam gumy

Gość pantofel90
nie jestes zabezpieczona-chyba nie jestem pewny

Gość GARRNIER
ALE głupoty piszecie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Gość lo90
jakie głupoty?no nie bierze tabletek to chyba nie jest zabezpieczona!! co??!!

Gość MAGDUSIA870
:O co!!

Gość gryczka
Co za farmazony. Oczywiście, że jest się zabezpieczonym, inaczej pigułki w ogóle nie miałyby sensu. Koleżanka chyba nie doczytała o mechanizmie zapłodnienia i działania pigułek antykoncepcyjnych. Jest jednak jedno ALE. Jeśli pierwszą tabletkę przyjęłaś później niż 5 dnia cyklu, zabezpieczenie może nie być pełne jeszcze w tym cyklu. Ale już z kolejnym opakowaniem jesteś całkowicie bezpieczna, także podczas 7-dniowej przerwy:-)

Gość gryczka
Sorki, nie doczytałam, że przyjęłaś ją w pierwszym dniu cyklu. Zatem jesteś już teraz bezpieczna.