Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość marzena88

prosze o pomoc

Polecane posty

Gość marzena88

mam 6 miesieczna coreczke ktora jest karmiona mlekiem modyfikowanym. w 5 miesiacu przyszla pora na rozszerzanie diety o zupki itp. jednak ona niechce wogule ich jesc ani zupek , obiadkow , deserkow i tp. ze sloiczka a ni jak jej sama przygotuje prubowalam juz nawet rozcieczac i dawac jej w butelce jednak i to poszlo na nic bo ona wszystko wypluwa nie wiem co z nia zrobic moze ktoc bedzie znal jakic sposob na mojego leniuszka prosze.

Gość AAAAAAAAAAAAAA111AAAAAAAAAAAAA
moja corka rowniez na poczatku nie chciala jesc zupek ale musisz byc konsekwentna i dawac codziennie u mnie poskutkowalo a walczylam z mala ponad miesiac plula na wszystkie strony, ale znam mame ktora twierdzi ze jej dziecko nie lubi zupek i nie da rady go nauczyc i daje mu na obiad DANONKA !!!!!Twierdzi ze nauczy sie jesc zupki jak bedzie troszke straszy .

Gość marzena88
tylko ze ja sie juz mecze miesiac i narazie to tylko wyrzucam to co maja powinna zjesc

Koniecznie konsekwencja! Moja mala byla taka sama, karmiona na piersi nawet nie chciala patrzec na inne rzeczy! Meczylysmy sie miesiac a teraz wcina wszystko. Ja tez bylam bliska sie poddac ale naprawde nie ma wyjscia, maluchy musza sie nauczyc jesc wszystko. Nawet jesli zje tylko dwie lyzeczki nowosci i reszte uzupelni mlekiem to nie ma sie czym martwic. Tu chodzi o nowe smaki! Badz dobrej mysli i podawaj nowe rzeczy codziennie az mala zalapie!

Moja tez na poczatku nie chciala. Tez wyrzucalam. Moze nadal bedziesz probowac z czyms, czego nie trzeba bedzie wyrzucic? Moze np. jablko jej utrzesz (jak nie bedzie chciala zjesc, to ty dokonczysz) albo dasz jej ziemniaka z obiadu itd. Bo wyrzucanie deserkow i sloiczkow to droga sprawa. Probuj dalej. Malej krzywda sie nie dzieje, jak pije mleko. Moze przyjdzie na nia czas? Mysle, ze kazde dziecko rozwija sie w swoim tempie. Nie ma co patrzec na wytyczne odgorne, bo sa one dla przecietnego dziecka. Widze po swoim dziecku, ze madrosci moje i ksiazkowe na nic sie u nas zdaja. Moja corka majac roczek z dnia na dzien przestala pic mleko- i tez rozpaczalam, ze dziecko nie pije mleka, a tak potrzebuje nabialu... I co? Jakos sie dobrze rozwija- nawet bez tych butli mleka. Wiec moja rada jest taka- probuj nadal, ale nie zmuszaj. Poki dziecko przybiera na wadze i jest zdrowe, jest ok. Juz wkrotce nadejdzie czas, ze zechce robic wszystko co ty- wtedy bedzie wolac o jedzenie ze stolu i podejrzliwie patrzec na wszystke sloiczki i inne dania dla maluchow.

Gość marzena88
przybiera na wadze bardzo dobrze i chyba az za dobrze bo ciagle warzy o kilka set gram za duzo ale to dobrze jak dla mnie

zacznij od owocow - mus jablkowy, mus gruszkowy, rozgnieciony banan, slodki ziemniak - moze bardziej podejda dziecku niz zupki, a jak sie przyzwyczai do konsytencji, to rozszerzaj....

dużo dzieci wcale nie ma ochoty próbować nowych smaków trzeba cierpliwie szukać smaku który dziecko zaakceptuje i stopniowo dodawać do niego coś nowego Moja córka przez długi czas jadła tylko jedną zupkę z gerbera inne wypluwała :o A mi było wstyd w sklepie że kupuję tylko tą jedną a zapachu tej zupy to nie zapomnę do końca życia bllee Teraz ma 9 lat i je jak koń wszystko Twoja też się nauczy trzeba być cierpliwym