Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Duzy_Rybek

Rozbite auto z wypozyczalni-Pomocy

Polecane posty

Gość Duzy_Rybek

Wypozyczylem 4 listopada 2008 roku auto z wypozyczalni. W umowie byl punkt ze jezeli rozbije auto z mojej winy to na czas pobytu w warsztacie place jak za kazdy dzien wynajmu. Kilka dni pozniej chcialem jechac do rodziny ale ze bylem wczorajszy to poprosilem kolege zeby mnie tam zawiozl autem ktore ja wypozyczylem. W umowie byl zakaz kierowania autem osobom niewymienionym w umowie pod grozba kary 250 zl. Po drodze do rodziny wpadlismy w poslizg i auto zostalo dosyc powaznie rozbite. Policja przyjechala na miejsce spisala zdarzenie i zatrzymala dowod rejestracyjny poniewaz nie bylo stempla waznego przegladu. Zawarlem ustna umowe z wlascicielem auta ze zaplace mu 10 tysiecy zlotych i sprawe zamykamy. On mi zwrocil pieniadze z kart kredytowej gdy otrzymal gotowke. Ja chcialem byc mily i napisalem w sms ze czuje sie odpowiedzialny i dlatego doloze jeszcze 5 tysiecy w ratach od siebie. wlasciciel otrzymal gotowke pod koniec listopada. Dnia 24 grudnia wlasciciel pobral mi z karty kolejne 5 tysiecy pod pretekstem ze nie zaplacilem pierwszej raty. Zlozylem reklamacje do banku i jemu cofneli te pieniadze. On mi napisal ze sklada sprawe do sadu cywilnego i wedlug umowy jestem mu teraz winny 45 tysiecy zlotych. Czy mam jakas szanse w sadzie?? czy jestem juz przegrany wedlug umowy jaka podpisalem ??

Gość tak tak byloooooooooooo
chlipie zarujesz prawda??!! ZAWARLES UMOWE USTNA??!! gratuluje..........

Gość Duzy_Rybek
No tak ale mam potwierdzenia transakcji na mojej karcie kredytowej. Pobranie kwoty 10 tysiecy gdy stal sie wypadek a pod koniec miesiaca zwrot tej kwoty spowrotem na moje konto. To chyba nie jest glupie

Gość ubezp.
Proszę sprawdzić jak to jest ,skoro nie było ważne przeglądy technicznego samochodu i on został Panu wypożyczony to czy odpowiedzialność nie spoczywa przypadkiem na właścicielu wypożyczalni.To on nie dopełnił przegladu technicznego i to było z jego winy a nie Pana.

Gość Duzy_Rybek
Co do przegladu to wlasciciel mnie zapewniel ze przeglad byl zrobiony tylko nie wbili pieczatki w dowodzie rejestracyjnym. Policja zatrzymala dowod poniewaz nie bylo pieczatki w dowodzie

Gość Duzy_Rybek
tak sa ubezpieczone ale w umowie byl punkt: Jezeli wypadek stanie sie z winy najemcy to na czas pobytu auta w warsztacie najemca jest zobowiazany placic jak za kazdy dzienwynajmu

Gość ubezp.
ja chciałabym spotkać kogoś tak miłego jak Pan ,żeby mi przelał 5000zł.Mi ktoś na parkingu uszkodził dwoje drzwi i jakoś nie było nikogo miłego do zapłacena za szkodę,która stałą sie nie z mojej winy ale za to w moim samochodzie.

Gość ubezp.
Nie ma przeglądu bez pieczątki w dowodzie.Właścicele dobrze wiedział,że go nie ma no i naciągnął klienta.

Gość Duzy_Rybek
To bylo auto marki Porsche Carrera wypozyczalnia EUROSTYLE w Warszawie

tak troche off-topic: moim zdaniem nie powinienies zalatwiac tej sprawy przez SMS. Gdy wchodza w gre pieniadze, powinienies miec wszystko na pismie. Nikt Cie nie bedzie traktowal powaznie, jesli bedziesz kontaktowal sie z nimi tylko "wirtualnie".

Gość Duzy_Rybek
ale to on zlozyl sprawe do sadu. Czy w taki razie mam szanse?? Moge sie kierowac tym ze auto bylo bez przegladu?? Czy mozna miec przeglad bez wbitej pieczatki??

Gość Duzy_Rybek
wiem zrobilem blad moja wina i teraz za to place

Gość ubezp.
A tak na przyszłość to u nas jest to jeszcze mało popularne ubezpieczenie Odpowiedzialności Cywilnej w życiu prywatnym,może by się i teraz przydało .Jego koszt jest niewielki a mogło by być pomocne.

Gość Duzy_Rybek
Ten wypadek byl na interii i portalu o2. Mam linka jak chcecie

Gość ubezp.
Dla policji jest ważne to co jest w dowodzie rejestracyjnym,a on jest zatrzymany.

Gość ubezp.
tak,proszę

Gość ubezp.
Na pewno maszu mowę wynajmu tego samochodu wiec najlepiej niech ją sprawdzi prawnik i powie ci co masz robić.

Przede wszystkim w prawie polskim mamy dowolność formy zawierania umów. Więc generalnie jeżeli z kodeksu nie wynika, że jakaś konkretna forma jest wymagana dla tego typu umów to ta wasza umowa ustna jest ważna. Umowa jak mniemam była o najem pojazdu. No właściwie to trudno tak cokolwiek powiedzieć w oparciu tylko o same wyjaśnienie na forum, bo trzebaby dokładnie sprawdzić umowę i wtedy ustosunkować się do waszej umowy ustnej. Poleecam odwiedzić prawnika, sama porada taka droga nie jest, i mimo wszystko przy takich kwotach pieniężnych sporządzać jednak pismo, bo jest ono jednym z najpewniejszych środków dowodowych uznanych przez sąd. Pozdrawiam.

Gość Duzy_Rybek
ile trwa taka sprawa cywilna ? i jesli przegram te 45 tysiecy to jak to komornik zemnie sciagnie jesli mieszkam zagranica ??

Gość Duzy_Rybek
W Umowie jest tak. Z winy NAJEMCY. Ja bylem najemna ale to kto inny rozbil. Kara za udostepnienie auta osobie niewymienionej w umowie jest 250 zl. Jesli ta osoba rozbije auto to wina i tak jest po stronie najemcy ??

Gość dużo
O to żeby ściągnąć z kogoś nawet jak mieszka zag ranicą nie ma problemu.Jeśli jeszcze ktos pracuje legalnie,jest zameldowany wiec nic prostszego.

Wina jest po twojej stronie, jakby nie patrzeć to Ty udostępniłeś samochód. Ale napewno nie jest tak, że Ty przelewasz panu na mocy umowy ustnej, która jest wiążąca! pieniądze a on próbuje wyłudzić od Ciebie 45 tys zł. Co powiedział w uzasadnieniu, czym mają być ta kwota? Na który artykuł zamierza się powołać?

Chciałam jeszcze zaznaczyć, że ja prawnikiem nie jestem i na 100% pewności nie mam, tymbardziej, że nie mam ani umowy przed sobą ani nie znam treści waszej umowy ustnej. Ale myślę, że to co narazie robi ten pan to próba uzyskania tych pieniędzy od Cienie. Bez prawnika się nie obejdzie w każdym razie

Gość Duzy_Rybek
jestem zameldowany zagranica u taty. A co jezeli nie mam pracy ani zadnych dochodow??

Gość Duzy_Rybek
Nie przelalem mu tych pieniedzy bo on nie chcial placic podatku dlatego on mi zwrocil pieniadze na karte kredytowa a ja mu wyslalem 10 tysiecy. Nie na zadne konto tylko do reki wlasnej. A on sie powoluje na ten punkt w umowie ktory napisalem

>>>Dnia 24 grudnia wlasciciel pobral mi z karty kolejne 5 tysiecy pod pretekstem ze nie zaplacilem pierwszej raty. Zlozylem reklamacje do banku i jemu cofneli te pieniadze. A potem się obudziłem.

Gość Duzy_Rybek
musztarda zazdrosc cie zdziera ??:)