Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ciezarowka 123

KONTROLA ZUS

Polecane posty

Gość @g@
ja na l4 jestem od 3 m-ca ciąży, kod że mogę chodzić. teraz jestem już w 9 m-cu i w skrzynce znalazłam wezwanie do wyjaśnienia dlaczego mnie nie było w domu jak zus zrobił mi nalot...? no co moze robic kobieta w 9 m-cu ciąży , która właściwie tylko leży albo się turla???!!! odpowiedziałam ze tego dnia byłam u lekarza, a potem u mamy bo boje się byc juz sama w domu, wszystko zgodnie z prawdą. ale zasiłek wstrzymany do czasu wyjaśnienia sprawy...!!!! i jak tu z nerwów nie urodzic? i co jeść jak nie wypłacają kasy?

Gość @G@
NAPISZĘ JAK TO SIE SKOŃCZYŁO (DO W/W POSTU). W KOŃCU ZADZWONIŁAM DO ZUSU, DO PANI KTÓRA PODPISAŁA SIE POD WEZWANIEM. POWIEDZIALA, ŻE MOJE WYJAŚNIENIA SA WYSTARCZAJĄCE I SPRAWA JEST ZAKONCZONA, ALE NA WSTRZYMANY ZASIŁEK TO JA JESZCZE MUSZE POCZEKAC TYDZIEŃ ( W SUMIE 2 TYGODNIE OPÓŹNIENIA). I WSZYSTKO. ŻADNE WYJAŚNIENIA NA PIŚMIE, CHOĆBY TELEFON, ŻE WSZYSTKO JUZ JEST OK TO MI SIE JUZ NIE NALEŻĄ. CZŁOWIEK MUSI SIE DENERWOWAĆ , WYDZWANIAĆ I CZEKAC BO ZUS RZADZI!!!! DODAM ZE PRACUJĘ OD 6 LAT , PRACODAWCA NA 100% NA MNIE NIE DONOSIL ITP. CO WIĘCEJ BEZ ZADNEGO ZWOLNIENIA LEKARSKIEGO. PO PROSTU WYRYWKOWA KONTROLA...

Gość wnioskuje....
a nie orientujecie sie czasem jak sprawa sie ma gdy np jestem na chorobowym chodzonym a studiuje i mam odbyc 1msc praktyk. Jak to sie ma do ZUS-u? Moga sie doczepic? zabrac chorobowe?

Jestem na zwolnieniu od końca czerwca i żadnej kontroli nie miałam. W zwolnieniu mam kod, że mogę chodzić. Rozmawiałam na ten temat z moją ginekolog. Powiedziała, że nawet gdybym miała" leżący" kod to zus się przyczepić nie może do niczego. Kobiecie w ciąży nic nie udowodnią. Jak to powiedziała moja ginekolog: może pani mąż pracuje dużo, a pani musi leżeć,nic nie wolno pani robić, więc pojechała pani leżeć do mamy, dla dobra ciąży.

Gość MiziaKizia
Witam Chciałam pójść na zwolnienie lekarskie w 8 miesiącu ciąży. Prowadzę działalność gospodarczą na terenie innego województwa niż przebywam obecnie. Jestem zameldowana u rodziców a mieszkam z mężem w jego mieszkaniu, gdzie zameldowana nie jestem nawet tymczasowo. W ZUSie mam zgłoszony adres zameldowania. Byłam dowiadywać się w ZUSie co zrobić z taką sytuacją, czy muszę się przemeldowywać itd, bo chodziło mi o ewentualną kontrolę z ZUS. Dowiedziałam się, że wystarczy, że na zwolnieniu lekarskim lekarz napisze adres ubezpieczonego - ten, gdzie się aktualnie przebywa i do tego załącza się 2 pisama, które można pobrać w oddziale ZUS - powiadomienie o miejscu zamieszkania oraz oświadczenie z numerem konta. Wypełnione druki wraz ze zwolnieniem lekarskim przesyła się do ZUSu - tegpo gdzie zgłoszona jest działalność gospodarcza i tyle - mam nadzieję :)

Czytając o tych kontrolach ciarki mnie przechodzą...kto to widział tak męczyć nas kobiety! Ja mam zwolnienie od 16 listopada (pierwsze ze szpitala przez zagrożenie przedwczesnym porodem) i następne prawie do końca ciąży od mojego gina(pozostało mi jeszcze 5 tygodni ) i też moje myśli krążą wobec tych nędznych kontroli, waham się czy iść do spożywczaka czy przypadkiem mnie nie zechcą odwiedzić ;/ bo mam L4 leżące...koszmar. A ja przecież muszę coś jeść skoro sama siedzę w domu...

Gość Malutaaa
UWAGA !!! Zmieniły sie teraz przepisy na temat chorobowego przez ZUS. Nie ma juz tak jak kiedys że mogliście siedziec na L 4 pół roku,teraz po miesiącu nawet już wzywają na komisje . Ja doświadczyłam tego. Prace miałam siedzącą na niewygodnym fotelu bez oparcia na hali, a oprócz tego mocno trzeba było używać całej swojej siły aby montowac bezpieczniki o metal-dociskać z całych sił. Po 5 miesiącach pracy mój kregosłup juz nie wytrzymał takiego typu pracy gdzie przy 8h pracy tylko 15 min.przerwy.Zero czasu na gimnastyke.Dostałam okropnego buólu kręgosłupa w krzyżu,gdzie cały czas boli i uniemozliwia mi ruch bo boli strasznie.Poszłam do lekarza a lekarz wystawił mi L4 i tak pokolei testował na mnie leków różnego rodzaju,które nie pomagały a wrecz jeszcze pogarszały bo były silne i żołądek psuły.W domu nie potrafiłam nic zrobic z bólu a o siedzeniu np przy stole na obiedzie mogłam zapomniec.Po 14 dniowym L-4 zakład pracy nie przedłuzył mi umowy,wiec L-4 trafiło do Zusu. Obecnie jestem 2 miesiące na L-4 a juz zus skontrolował mnie w domu a oprócz tego dostałam wezwanie na komisje.Dzisiaj byłam na komisji lekarskiej w Zusie i pani doktor chciała z bolącym kregosłupem (schylic to sie nie moge wcale) wysłac mnie do pracy bo powiedziała ze kłamie.Jak moze lekarz wmawiac pacjentowi choremu ze nie jest chory ???nie rozumiem ,mają jakis dar widzenia przez ciało??Ludzie uważajcie bo jak bedziecie kalekami to wam wmówią że jestescie zdrowi,a ciekawe jak ktos zostanie inwalidą to kto za to wezmie odpowiedzialność.Uważajcie !!!!

Gość czytaj tematy
wątek dotyczy ciężarnych...

Gość cerrutin
nie ma żadnych komisji, o czym wy mówicie?

Gość laura8203
kontrola zus po upływie, tak mi się wydaje, pół roku-nie slyszałaś o tym? a naloty przez zus tez się zdarzają tylko nie wiem, czy kobietom w ciąży w dalszym ciągu to się przytrafia :( Jak coś wiecie dajcie znać, dziękuję z góry:)

Gość bogurzatka198906
witam ciężarne. Mam pytanie dotyczące L4 leżącego. obecnie jstem w 28 t.c. Zatrudniona jestem od 1stycznia tego roku. czy jesli teraz pojdę na l4 ZUS może mnie sprawdzic w domu? Koleżanka mi opowiadala ze jak w pierwszym miesiacu poszla na l4 to nie sprawdzili jej w domu a w miejscu pracy czy jej tam nie ma??? Moim zdaniem to bez sensu no ale chcialam sie dowiedziec czy to mozliwe jest???

Gość kontrolowana
temat kontroli nadal aktualny. Ja byłam kontrolowana przez zus już w pierwszym miesiącu przebywania na zwolnieniu. Mam zwolnienie leżące, byłam w domu, podpisałam i już. Boję się tylko kolejnych nalotów. Nie wie ktoś jak często takie kontrole się zdarzają? Czy powinnam się spodziewać kolejnych kontroli?

Gość l4 leżące
Witam wszystkie Panie ciężarne na l4 leżącym...jestem od tego miesiąca na l4 leżącym,ponieważ miałam krwiaka pod łożyskiem i musze dużo odpoczywać obecnie jestem w 5mc ciąży na l4 jestem już 2 mc ponieważ mialam wymioty i zawroty głowy, ale miałam do tej pory możliwość chodzenia.Mam pytanie czy ktoś wie jak wygląda sprawa kontroli chodzi mi o to w jakich godzinach moga być naloty?zależy mi na szczerej odpowiedzi kogoś kto się zna na tym...czy są to godziny urzędowania Zus w danej miejscowości??czy wieczorem też ktoś może nas odwiedzić??albo w wekend??DZIEWCZYNY CZY KTÓRAŚ Z WAS MIAŁA KONTROLE W DNI WOLNE OD PRACY(WEKENDY,ŚWIĘTA)pozdrwiam

Gość bfwvcbedffbv
Siedziałam na L4 od 3 miesiąca ciąży, do końca. Nie miałam żadnej kontroli. Z tym że bardzo źle się czułam w ciąży, raz byłam w szpitalu i ciągle mdlałam

Gość u nas różnie
ja miałam np. w sobotę rano. Mąż w piżamce poleciał otworzyć, panie z ZUS zwaliły mi się do sypialni, zobaczyły, że leżę i ok.

Gość pietrunia
Witam wszystkie dziewczyny:) Ja jestem już na zwolnieniu od 7 t.c. ponieważ byłam w szpitalu z zagrożeniem poronienia później po szpitalnego 10 dni a teraz mój gin. powiedział, że L4 będziemy ciągnęli do końca, na zwolnieniu mam, że mogę chodzić. Boję się natomiast tej kontroli ZUS, bo nie zawsze jestem w domu (bo bym oszalała). W sumie teraz czuje się ok, ale moje stanowisko pracy nie pozwala mi na to, ponieważ jestem listonoszką i chodzę z torbą często przekraczającą wagę 5 kg. i cały czas chodzę po schodach na piętra przez około 6 godzin pracy, do tego 1 godzinka na rowerze. Rozmawiałam z przełożonym o zmianie stanowiska pracy, lecz on stwierdził, że nie ma nic dla mnie. Na tym stanowisku nie mogłam zostać. Dodam, że na poczcie jestem zatrudniona 1,5 roku i mam umowę na stałe. Czy ZUS może się do czegoś doczepić, skoro moja praca była zbyt ciężka jak na kobietę w ciąży. Czy jest ktoś w podobnej sytuacji? pozdrawiam

Hej Kobitki;) Jestem w ciąży juz 33 tydzień od 17 marca mam zatrudnienie. Niestety na początku maja trafiłam do szpitala i od tamtej pory jestem na zwolnieniu. ZUS wstrzymał mi zasiłek, ponieważ mam za krótki okres zatrudnienia i muszą to skontrolować. Jakie mogą być tego konsekwencje i czy mogą odebrać mi zasiłek??

Gość testina
Cześć wszystkim. Mam pytanie w związku z kontrolami ZUSu. jestem dopisana jako wspołwłaścicielka w firmie męza od maja i teraz po 90 dniach moge pójsc na zwolnienie (koniec sierpnia) jestem juz w 6 mc ciąży. domyślam się ze beda sie mnie czepiac z zusu z racji tego ze to meza firma i pracuje od niedawna ale na jakiej podstawie moga mi nie wyplacic swiadczen? zatrudniona jestem, skladki placimy, wczesniej od 1,5 roku dzialam w firmie meza ale nie bylam zatrudniona zeby nie placic wiadomo, jak dowiedzialam sie ze jestem w ciazy to zaczelismy placic skladki (musze byc ubezpieczona na cize porod itp) wiec co moga sprawdzac i na jakiej podstawie prawnej moga mi nie wyplacić kasy? z gory dzieki za pomoc

Gość sadasda
no a takie mam pytanie zameldowana jestem na ulicy "rozanej 5" a mieszkam na "konwaliowej 3" wiec jesli kontrola poszlaby na rozana to tam jest mieszkanie wynajmowane a ja mieszkam gdzie indziej i co wtedy??

Gość aneczka :)
ja przeszłam taką kontrolę jestem na L4 od 2 m-ca ciąży ostatnio były u mnie panie i kazały mi podpisać protokół że jestem w domu mam nadzieje że po za tym nie będą mnie wzywać i więcej nachodzić bo teraz boję się wyjść z domu nawet na zakupy jak u Was wyglądały takie kontrole czy mogą się powtarzać? A czy mogą kontrolować w weekendy?

Gość maryska maa
Hej dziewczyny, Mam do was takie pytanie, poniewaz te kontrole o ktorych piszecie sa przerazajace. Pracowalam bez przerwy (ciaglosc zatrudnienia) na umowie o prace przez okres 4 lat. Na poczatku padziernika 2010 ustalo moje zatrudnienie, po czym wznowilam je w nowym zakladzie pracy w grudniu 2010. Umowa o prace byla na okres do konca marca 2011. Z powodow prywatnych i uprzejmosci pracodawcy, kolejna umowe podpisalam 1 czerwca na czas nieokreslony. 10 dni pozniej dowiedzialam sie ze jestem w 6-7tyg ciazy. Byla to standardowa kontrola u ginekologa, ciazy sie nie spodziewalismy gdyz pol roku wczesniej mialam stwierdzona niepłodnosc z sugestia do sztucznego zaplodnienia. Sam lekarz nie potrafil dokladnie wyjasnic, jak w naturalny sposob doszlo do poczecia - skomentowal ze bardzo rzadko, ale sie zdarza. W połowie wrzesnia, czyli w 21tc przeszlam na L4, kod 2, z powodu mojego trybu pracy czeste podroze i stresujaca praca, jak i rowniez ryzyka braku ponownej mozliwosci zajscia w ciaze. Czy w zwiazku z faktem braku ciaglosci zatrudnienia w ostatnim roku, jak i rowniez data ostatniej umowy, gdy juz bylam w 4-5tyg, moze spowodowac ryzyko dodatkowych kontroli lub tez podejrzenia fikcyjnego zatrudnienia? pozdrawiam

Gość ffanclub zus
witajcie :) czy któraś z was kiedykolwiek słyszała o zakazie zatrudniania ciężarnych, albo o tym że do ciąży trzeba się przyznać, lub też czy którąkolwiek z was pracodawca przy zatrudnianiu zapytał o to czy jesteście w ciąży? w życiu nie spotkałam się z taka sytuacją... jestem w 30 tyg ciąży i te skur..... wstrzymali mi wypłatę zasiłku... bo nie wiedzą czy wypłata jest uzasadniona (hahahahahaha) sprawdzali czy jestem na pewno w ciąży i czy byłam naprawdę zatrudniona (a pracuję nieprzerwanie od 6 lat) masakra jakaś!!! tak więc od 2 miesięcy jestem bez dochodów i oni mi przy każdej rozmowie telefffonicznej mówią że mi współczują i żebym się nie denerwowała. niech zmienią prawo pracy i przy badaniach wstępnych każą sikać na płytkę skoro takie są problemy z kobietami w ciąży!!! niech wezmą się za leserów co im się robić nie chce a nie za matki dzieci które będą pracowały na ich emerytury!!! WSTYD I HAŃBA

Gość a ja.....
ffanclub zus- ale zatrudniłaś się w nowej firmie? Jeśli tak, to mogą Ci zabrać świadczenia. Jeśli jak piszesz 6lat w jednej, nie masz czym się martwić.

Gość 123123123
Bez jaj jest zakaz zatrudniania ciężarnych??? Nosz kur**a to jest dopiero bzdura...

Gość nyczyja ja
Nie ma takiego zakazu. Owszem zus moze skontrolować czy pracuje, podpisuje liste obecności i pewnie będzie się czepiał, ale nie ma takiego prawa... Ciężarna to nie trędowata i jezeli faktycznie pracuje to zus moze mnie jako pracodawcę pocałować w pupę.

Gość Zainteresowana:)
Cześć wszystkim:) mam takie pyt w związku z L4 leżącym.....mianowicie.....jestem zatrudniona na czas nieokreślony już od ponad 2 lat....jestem w ciąży w 17 tyg.....i dostałam od gin zwolnienie leżące......i moje pytanie........czy jeśli podczas mojego L4 będe musiała pojechać do Apteki.....zrobić różne badania do przychodni.......czy choćby zakupy..a w tym czasie odwiedzi mnie ZUS....to czy ponoszę jakieś konsekwencje....co mi grozi za to, że mimo leżącego L4 byłam poza domem.... czy mam prawo załatwiać sprawy związane z ciążą?? pozdrawiam Was serdecznie:)

Gość agaMANGA
Właśnie miałam taką kontrolę w domu (mieszkam w Poznaniu) o 12:50 przyszli i kazali podpisać świstek na dowód tego ze byłam w domu. Byli we dwójkę mężczyzna z kobietą, do domu nie chcieli wejść, w progu podpisałam papiery i poszli. Byli bardzo mili:)

Gość Podobnie
Zainteresowana jak masz leżące to na pewno nie możesz iść na zakupy. Ja miałam chodzące a można mi było wyjść tylko do pobliskiego sklepu. Mój pracownik miał problemy i nieprzyjemności bo jak przyszła do niego kontrola to akurat odkurzał a miał leżeć. Najlepiej zadzwoń sobie do ZUS i dopytaj, bo każdy ZUS ma też swoje interpretacje.

Gość skołowana...
witam, prosze o pomoc... jestem w 3 miesiacu ciazy i jestem na urlopie w miejscu zameldowania czy mogę wziaśc od mojego ginekologa zwolnienie czy mam jechac do miejsca zamieszkania tzn tam gdzie pracuje i szukac ginekologa i wziasc zwolnienie od niego??? problem jest jkeszcze tego typu ze odleglośc wynosi 600km... tak mnie wywialo... czy nie bedzie komplikacji???

Cześć Wam :) Mam taki dylemat a mianowicie mój chłopak był w ZUS-ie (w swoim województwie) popytać o zmianę zamieszkania w czasie zasiłku oraz L4 ciążowe. Powiedzieli mu że bez problemu mogę zmienić miejsce zamieszkania. Wystarczy że pismo w swoim ZUS-ie (gdzie obecnie jeszcze mieszkam) złoże o zmianę miejsce zamieszkania. Tylko zapomniał dodać że to L4 mam leżące. Pytam czy to może coś wpłynąć na to co mu powiedzieli. Nie chce znowu tam łazić bo ma daleko więc postanowiłam tutaj zapytać. Wydaje mi się że nie powinno to sprawić kłopotu. Ważne bym była w domu i leżała. Jak myślicie?? Dziękuje i pozdrawiam Domcia :)