Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kobieta pytająca sie

Ryby w ciąży

Polecane posty

Gość kobieta pytająca sie

Witam. Chciałabym się zapytać czy można jeść ryy w ciąży. Słyszłam rózne opienie i nie wiem co myśleć. Mam na myśli śledzie (opłaty solone) , ryby wędzone np łosoś, czy tez płaty mrożone jak panga. Mam ochotę na rybę ale nie wiem czy można je jeść, z góry dziękuje z odpowidzi.

Generalnie jadłam ryby w ciąży, wszystkie z wyjątkiem surowych i wędzonych. Śledzie jak najbardziej, tuńczyka puszki itp, smażone i na parze. Nie jadłam tylko surowych [bo nie znoszę], ale nie wolno ich jeść, podobnie jak surowego mięsa. Nie jadłam też wędzonych ryb, nawet makreli którą uwielbiam, bo też nie wolno.

Tez słyszałam że wędzonych nie wolno, a co z tuńczykiem? nie? A co do śledzi to przeciez śledzie to surowa ryba!!! Sama juz nie wiem

Nie wolno surowych to wiem na pewno ! nie można też pangi bo większość jest szpikowana chemią .

matko co wy wypisujecie ??? jak wedzonych nie mozna?? mozna tyle ze ryby dziela sie na wedzone na zimno i na goraca, i wlasnie tych na zimno jesc nie mozna bo podczas wedzenia nie sa zabijane bakterie, za to ryby wedzone na goraco mozna jesc i to jak najbardziej, a makrela jest wedzona wlasnie na goraco !!

Podobno ryby są bardzo zdrowe w ciąży, ale czy trzeba się obawiać zanieczyszczenia rtęcią? Rtęć jest jednym z niewielu składników, które mogą doprowadzić do zaburzeń rozwojowych u nienarodzonego dziecka. Jednak aby tak się stało, dziecko musiałoby przyjąć z jedzeniem bardzo duże ilości rtęci. okazjonalne spożycie węgorza, żarłacza, halibuta, szczupaka, okonia i tuńczyka nie powinno w żaden sposób wprawiać cię w niepokój. Oprócz jodu i selenu ryby dostarczają także cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Powinny więc być spożywane 2 razy w tygodniu. Należy jednak uważać na surowe, marynowane w solance lub wędzone na zimno produkty rybne. Sushi, saskimi, solone śledzie, filety z pstrąga i wędzony łosoś mogą być źródłem zarażenia listerią czy toksoplazmozą, nicieniami czy innymi pasożytami. Jadaj więc raczej pasteryzowane produkty rybne. o, to znalazłam:)

Gość ciekawostka o prosze
Jedzenie ryb w czasie ciąży zmniejsza ryzyko poronienia Warszawa (PAP) - Dieta bogata w ryby może zwiększać szanse na terminowy poród - twierdzą badacze z Danii na łamach pisma "British Medical Journal". Wiele badań potwierdza, że dieta bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, które w dużych ilościach występują w rybach morskich, jest korzystna dla zdrowia. Wykazano, że dieta ta może być skuteczna w zwalczaniu depresji oraz zmniejszać ryzyko rozwoju raka prostaty. Pewne doniesienia wskazywały, że częste jedzenie ryb bogatych w nienasycone kwasy tłuszczowe typu omega-3, jak łosoś, makrela czy śledź, może korzystnie wpływać na prawidłowy przebieg ciąży i zdrowie noworodka. Opierając się na tych wcześniejszych doniesieniach, naukowcy z Kopenhagi postanowili sprawdzić, czy dieta bogata w ryby może mieć wpływ na termin porodu. W tym celu porównywali dietę ośmiu tysięcy kobiet w ciąży. Badane kobiety wypełniały kwestionariusze na temat rodzaju spożywanych pokarmów, postaci, w jakiej były spożywane oraz na temat przyjmowania tłuszczy rybnych w postaci preparatów. Okazało się, że te kobiety, które jadły najwięcej ryb bogatych w kwasy omega-3, miały mniej przedwczesnych porodów, a ich dzieci rodziły się zdrowsze i miały większą masę w porównaniu z dziećmi kobiet, których dieta zawierała mniej ryb i owoców morza. U kobiet, które jadły ryby przynajmniej raz w tygodniu, ryzyko przedwczesnego urodzenia dziecka wynosiło 1,9 proc., podczas gdy u kobiet, które prawie wcale nie jadły ryb, wynosiło 7,1 proc.

ale w sklepie powinni wiedziec, w wiekszosci sklepow nawet jest wyszczegolnione ktore ryby sa jak wedzone , zreszta najlepiej kupowac tam gdzie jest pewnie a w takich miejscach doradza co wolno czego nie i w jaki sposob ryby byly wedzone. A co do zakazen roznymi pierwiastkami to wlasnie dlatego mozna jesc tylko wedzone nagoraco bo wtedy wszystkie niebezpieczne skladniki sa neutralizowane.

Gość kobieta pytająca się
Dziekuje. W takim razie będę ryby smażyła, ew gotowała na parze. Ale mam ochotę na rybę:D

to chyba zastrzelę mojego lekarza, bo on mi zabronił jeść ryby wędzonej. a ja sobie jej odmawiałam całą ciążę. szkoda że wcześniej nie wiedziałam jak wędzi się makrelę. no cóż człowiek uczy się całe życie.

jezudziewczynynie dajcie się zwariowaćw dzisiejszych czasach WSZYSTKO szpikują chemią a mięsa - antybiotykamialbo zaczniecie żyć normalnie albo już mylcie nad zakupem namiotu tlenowego ;P

a! i prócz namiotu tlenowego obowiązkowo kawałek ziemi na pipidówie, w celu własnoręcznej uprawy roślin i zwierząt.. na tyle daleko, by nie było słychac ani jednego samochodu :) bo spaliny też szkodzą ;)

Gość czyzby grypa
mnie odrzuciło odryb

Gość Elka1298
To ja powiem, że ryby stanowią 90% mojej diety - najpierw były wędzone makrele, szprotki, potem parowany łosoś, teraz na "tapecie" są takie tradycyjne śledzi e(np. SEKO zawijańce po góralsku, więc tylko cebulka i jakaś fasola czerwona). Mogę jeść na każdym posiłek! Jest 20 tc, ciekawe, czy do końca tak mi zostanie i chyba urodzę...grubą rybę! :P