Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość metaforyka

polska zaściankowość

Polecane posty

Gość gość
"Nasza klasa już dawno jest nie modna, tylko zakompleksione, znudzone kury domowe, ludzie bez pasji, dzi**i, które chca się wykreowac, krętacze, co chca więcej od zycia, niż im się nalezy, impotenci i analfabeci, jeszcze siedzą na nk. Ludzie, którzy chca coś sobą reprezentowac nawet tam nie zaglądają...bo zwyczajnie nie mają czasu na takie pierdoły. " No jasne, teraz cala smietanka na FB siedzi ;) :D :D Popoeram autorka w 100 procentach. Wystarczy porownac profil przecietnego Anglika, Niemca, Hiszpana czy Francuza z profilem przcietnego Polaka.... mowi samo za siebie :D

Gość gość
15.43. Wysililes sie tylko ma obelgi. Na racjonalne argumenty intelektu nie starczylo. QED...

Gość gość
Ale spij spokojnie, nie zamierzam wracac. Klep sobie biede w swojej wiosce. Mi jest dobrze tu gdzie jestem :-)

Gość gość
Dobry temat bo akurat ostatnio przegladalam pare profili swoich znajomych i innych ludzi i sie niezle usmialam. 1. Dziewczyna lezy na lozku i pokazuje pliki banknotow: Podpis: Tyle dzis zarobilam za noc.... 2. Album zdjeciowy (okolo 90 zdjec) z postepow budowy swojego domu w Polsce 3. Matka z corka w barze na Majorce w towarzystwie oblesnych starych dziadow, ktorzy oblapuja je za cycki i tylki a te glupie sie ciesza A poza internetem pare innych przykladow: - dwie Polskie matki rozmawiaja do siebie po polsku a do wlasnych dzieci po angielksu (lamana niepoprawna angielszczyzna z silnym polskim akcentem) - nadawanie dzieciom dziwacznych imion typu Rajan, Majkel, Dzasmin (tak wlasnie spolszczona pisownia) - obnoszenie sie w dresach z jak najwiekszym znakiem badz napisem

Gość gość
powiedz mi no kochanienka ...a czego ty szukasz na stronach tychże znajomych ? dowartościowujesz się ? czy żal dupsko ściska ? czy może inny jakiś powód ? ja nie zaglądam nie mam potrzeby nie interesuje mnie a wręcz ,nie zabiegam o podtrzymanie takowych znajomości :) więc ...w czym tkwi problem ? może w tobie? przeglądałaś profile FB kolegów koleżanek rodowitych Anglików czy Holendrów czy Niemców ??? Otóż zapewniam cię ...są tacy sami a nawet głupsi :) Bo w krajach w których demokracja ma już swą historię takowa patologia rozwinęła się eony wcześniej ! Więc nie utyskuj a jedynie zastanów się ...skąd to gófffno przywędrowało ? Oraz ,jaki to góffno ma wpływ obecnie na wychowanie i rozwój człowieka :) Rzekłabym ...że współczesny demokratyczny człowiek przestał się rozwijać bo mu się syf z zachodu zalągł w główce :)

Gość capiroska
Mnie smieszy jak zawsze przyjezdzam do domu na urlop a ktos z rodziny opowiada ze jakas ciotka/sasiadka/kolezanka sasiadki ma kogos tam w anglii kto pojechal w ciemno, bez jezyka i ten ktos tak sie ustawil ze placa mu za nauke angielskiego, za dom, za rachunki i w ogole za to ze istnieje :) Zawsze mowie np do babci ze to nie do konca tak wyglada i zeby nie powtarzala takich rzeczy bo to nie do konca prawda, a ona i tak skwituje to mniej wiecej "widzisz, ktos tam pojechal rok temu i mu za wszystko placa, a ty tam juz siedem lat, jezyk znasz i tylko kredyt hipoteczny splacasz :D "

Gość sicurezza
a w Dani dopiero teraz minister rolnictwa zakazał zoofilii tak tak krytykujemy Polaków że tacy i owacy a taka Dania nowoczesny,europejski kraj gdzie ludzie lubują się w igraszkach ze zwierzętami to jest wstyd na maksa to że Polacy się czymś chwalą, czy są niemodni to nie koniec świata

Gość gość
wolę tzw. niemodę jak zboczenia wszelakiej maści ,rozwiązłość i demoralizację młodych ludzi i dzieci ! nie po to jesteśmy ludźmi ,żeby tolerować debilizm i zachowywać się jak bydło ! Takie właśnie bydło znajduje się na zachodzie ! Kultury zero, żadnych zasad, inteligencja już dawno poszła w las a nauka w szkołach to poziom sznurówki od tenisówki ! Taki model człowieka kształtuje właśnie zachodnia demokracja ! Zepsucie ,dno i zero szacunku oraz wartości.

Gość gość
capiroska, zgadzam sie. Obserwuje, ze starsze pokolenie ma tendencje do powtarzania opinii z drugiej reki, samemu jakos zdania sobie nie wyrabiaja. Moja mama jest taka sama: a przeciez ludie sobie swietnie radza w tym Londynie, dlaczego sie boisz przeniesc , ze tak tam drogo. Mamo, kto konkretnie sobie radzi? Eh, no, kolezanka mowila, ze jej kolezanka ma kolege...

Gość starabbaba
pamiętam czasy gdy w sklepie dawano towar w papierowych torebkach, narzekaliśmy że za szaro,ze nie możemy wyrwać się do świata nowoczesnego no i przyszedł do nas ten nowoczesny świat z tonami śmieci na wysypiskach że ojciec nie może wykapać dziecka bo zostanie posądzony o molestowanie gdzie rodzicom zabiera się dzieci tylko dlatego że są biedni itd itd to wszystko z tego wspaniałego świata przyszło do nas zacofanych Polaków

Gość gość
przeklęty dzień w którym to..plugastwo zagościło u nas :O

Gość gość
Czy Polacy sa zasciankowi? Nie bardziej od innych nacji. Zasciankowosc to przede wszystkim brak obycia, wyksztalcenia i zasobow materialnych. Ktos kto widzial w zyciu cos wiecej niz wlasne male miasteczko i ma cos w glowie bedzie otwarty i tolerancyjny. Osoba ktora miala i ma pieniadze nie bedzie miala potrzeby fotografowac sie przed nowym samochodem bo to dla niej chleb powszedni - przedmiot do uzytkowania. Tak samo z ciuchami - czym drozsze i lepsze gatunkowo tym mniej rzucajace sie w oczy. Wszystko zalezy od tego w jakim kregu ktos sie obraca, jak zostal wychowany.

Gość gość
Chyba dobrze, że nie jeżdżę do Polski, nie mam FB ani nie mam polskich znajonych... może dlatego nie zauważyłam wyżej wymienionych zachowań

Gość gość
ty jesteś tak ograniczona że nawet gdybyś góffnem się otaczała nie zauważyłabyś :) Co do wypowiedzi powyżej , nie ma na świecie samych bogaczy a dwa bogactwo nie określa człowieka tylko charakter i osobowość. Bogatyh znam mnóstwo i to najgorsze prymitywy chodzące po tym pięknym świecie :)

Gość gość
"Bogatyh znam mnóstwo i to najgorsze prymitywy chodzące po tym pięknym świecie " Naprawde znasz ludzi bogatych ? Czy tylko "bogackich" ? ;) Bo jedno z drugim nie ma nic wspolnego :D 90 procent prawdziwie bogatych ludzi oprocz KASY ma jeszcze KLASE ;)... i to jest wlasnie to czego brakuje "bogackim" ktorzy potrafia sie jarac domem z 10-ma sypialniami albo najnowszym i najwiekszym modelem BMW :O ... i jedyne rozrywki jakie znaja to szastanie kasa na prawo i lewo w najbardziej ostentacyjny sposob...

Gość gość
Nie, po prostu otaczam sie wartościowymi ludzmi :) przykro mi, że ty masz g****o naookoło siebie i pewnie w głowie też, złotko :D

Gość gość
Co do zasciankowowsci i nie tylko polskiej to rozwalaja mnie wszyscy turysci typu "All inclusive", ktorzy chwala sie w jakich to krajach nie byli i udaja globtroterow tylko, ze lezenie plackiem nad basenem hotelowym i picie darmowych drinkow to nie zadne poznawanie danego kraju. Nigdy tez nie rozumiem np takich anglikow, ktorzy jadac za granice oczekuje, ze bedzie jak w Anglii, angielkie bary, angielska tv, angielkie full english itp do tego wielce sie dziwia ze ludzie nie mowia po angielsku

Gość gość
góffno ,wielkie smrodliwe góffno ogółem- nie tylko w głowach, mają nasze emigrantki którym słoma z butów wystaje ,którym angole plują w ich gęby a one twierdzą że deszcz pada , którym wydaje się że są kimś lepszym bo w końcu biedne dziadówy mogą w portfelu policzyć parę funciaków , którym się wydaje że jak je stać na urlop albo na własny kąt - w końcu ;) to już są rich woman :D

Gość gość
Ty wyżej- z gimnazjum się jeszcze nie wydostałeś? Taka pisownia jest godna gimg****a.

Gość gość
twoja wypowiedz jest na poziomie gimby a ten powyżej napisał prawdę jakze nie wygodna dla sprzedawczykow na emigracji :)

Gość gość
góffno ,wielkie smrodliwe góffno ogółem- nie tylko w głowach, mają nasze emigrantki którym słoma z butów wystaje ,którym angole plują w ich gęby a one twierdzą że deszcz pada , którym wydaje się że są kimś lepszym bo w końcu biedne dziadówy mogą w portfelu policzyć parę funciaków , którym się wydaje że jak je stać na urlop albo na własny kąt - w końcu oczko.gif to już są rich woma xxx to tylko ten wydymany ministrant od dziffek co ma kulę spermowego sera we łbie zamiast mózgu

Gość gość
no to ja nie chce wiedziec co maja emigrantki w głowach i nie tylko :D :D :D

Gość gość
no dla wiekszosci wyjazd na wakcje i wlasny dom nawet na kredyt -jest wyznacznikiem luksusu

Gość gość
Dla mnie zasciankowosc to jest ciagla ocena drugiego-co ma na sobie,jak ubrala dziecko,jakie okropne imie ma to dziecko,z kim wyszla,dlaczego itd.

Gość gość
ojejku jejku wydawałoby się że w takiej UK czy innej zapadłej dziurze nikt nikogo nie ocenia :D jaj sobie nie róbcie !

Gość gość
ojejeku czy nie,tu gdzie jestem rzeczywiscie malo kogo te rzeczy interesuja ;)Ani dziura ani "UK"Ale kiedy mieszkalam w Londynie,tez nikt sie nie przygladal takim rzeczom hehe

Gość gość
jasne :) wmawiaj sobie ile chcesz żebyś się któregoś dnia nie zdziwiła ,że ktoś wie o tobie więcej jakbyś sobie tego życzyła ;) naiwność twe drugie imię

Gość gość
wyzej-ty chyba z takimi przebywasz jak ty sama :D Albo w Polsce zyjesz :D :D