Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość feria1234

Grzybica?? czy coś innego?

Polecane posty

Gość feria1234

Witam Ponad tydzień temu bralam antybiotyk i kilka dni później pojawiło się swędzenie glównie na wargach sromowych. Juz kiedyś mialam taką reakcję przy antybiotyku i okazalo się że to grzybica. Próbowałam podleczyć się Clotrimazolem, ale nie było efektu, a dodatkowo skóra zaczęła się łuszczyć :( Po jednej globulce gynalginu było trochę lepiej i swędzenie prawie ustało. Poszlam jednak do pani ginekolog, która stwierdzila, że jej to na grzybice nie wygląda tylko na opryszczke, ale powiedziala że tez nie wiadomo, bo nie mialam żadnych pęcherzyków, żadnych nacieków, tylko lekko zaczerwienioną skórę, lekko łuszczącą się na calej powierzchni, a nie punktowo. Dala mi jakąś maść ze sterydami Locoid, używam jej drugi dzień i zauważylam jakieś dwie plamki z których zeszła skóra ;( przed użyciem tej maści nie mialam zadnych krostek ;( a powiedziała jeszcze że ten lek źle reaguje na sprawy grzybowe czy bakteryjne... Mam iść na kontrolę w przyszłym tygodniu, ale nie wiem czy mam używać te maści dalej czy nie ;( może mi ktoś coś doradzić, bo boje się że jeszcze pogorszę sprawę ;(

Gość pat23
Nie mam doświadczenia w tych sprawach ale mam zajęcia z dermatologiem i coś tam o grzybicach się uczyłam. Lekarka chwaliła sobie lek ACIFUNGIN FORTE jest on po ok. 10zł i bez recepty, warto spróbować, mówiła, że po paru razach smarowania grzyb schodzi. Powodzenia

Pat, jak nie masz doświadczenia, to nie radź w ogóle. Acifungin forte leczy choroby grzybicze wałów okołopaznokciowych i paznokci. A Ty prawdopodobnie masz grzybicę, skoro przyjmowałaś antybiotyk, a nie brałaś przy tym lakcidu, czy czegoś podobnego.

Gość Kanka Wanka
Skoro lekarka nie byla pewna, jaka jest etiologia tych zmian i dolegliwosci, to nie powinna dawac lekow w ciemno tylko cholera jasna zlecic zrobienie wymazu i badan odpowiednich (zarowno na opryszczke jak infekcje - grzybice, bakterie itd). Ale nie, taka sluzba zdrowia - najlatwiej dac leki i liczyc na to, ze a noz sie poszczesci i si etrai w odpowiedni :/ Masakra. Objawow typowo grzybicowych nie masz, to fakt, ale grzybica czasami sie ujawnia tez na rozny sposob i luszczaca sie skora i zaczerwienienie tez moze do nich nalezec. Poza tym sugerowalby to fakt, ze przyjmowalas antybiotyki, po ktorych naprawde latwo o infekcje tego typu. Zwlaszcza jak sie nie przyjmuje Lacibios Femina, bo inne probiotyki ok, ale nie ochronia pochwy, chronia jedynie przewod pokarmowy. Ja bym odstawila ta masc i powiedziala, ze zle na nia reagowalam i poprosila przy kolejnej wizycie badania. A do tego czasu odbudowywalabym flore bakteryjna i przemywala miejsca intymne np. Vagosanem