Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość asiawawa

po macierzyńskim rejestracja w UP/zasiłek

Polecane posty

Gość asiawawa

23 marca kończy mi się umowa o pracę,ale urlop macierzyński mam o kilka dni dłuższy.teraz zus wypłaca mi zasiłek. kiedy powinnam zgłosić się do urzedu pracy,zaraz po macierzyńskim,czy po skończeniu umowy?(chyba po macierzyńskim,tak?) komu należy się zasiłek z up? jakie są dokładnie warunki do spełnienia? w jakiej wysokości jest ten zasiłek i na jak długo? bardzo dziękuję za odpowiedz

Gość asiawawa
wie ktoś?

z tego co sie orientuje (ale moge sie mylic) to zasilek nalezy sie osoba ktore przepracowaly minimum rok (macierzynski i l4 sie wlicza). Zasilek jest w wysokosci 80 % twojego wynagrodzenia na umowie i wydawany przez 6 miesiecy.

Gość asiawawa
dzięki bardzo,przepracowałam dużo więcej niz rok.. a orientujesz się moze kiedy trzeba stawić sie w up zeby ten zasiłek nie pzrepadł?

jak przepracowalas 5 lat to masz chyba wtedy wyplacane 100% ( tylko oni licza ile przepracowalas w ciagu u jednego pracodawcy ) a na zgloszenie sie masz chyba tydzien albo dwa, ale nie jestem pewna.

Gość asiawawa
a może ktoś się orientuje jakie dokumenty należy wtedy dołożyć do kart rejestracyjnej???

Gość 80 tak ale nie tego
co masz na umowie, ale 80% wymiaru zasiłku, to jest 441,50 zł.

no u mnie 80 % to bylo 560 albo 600 zl z groszami nie pamietam dobrze bo t obylo chwile temu. A dokumenty to musisz miec swiadectwo pracy, swiadectwo ukonczenia szkoly (studiow) dowod osobisty i chyba tyle. Ale od razu mowie na 100 % to ja nie jestem pewna jak jest teraz.

Gość asiawawa
przeczytałam na str urzedu " osoby, które pobierały świadczenia ZUS (zasiłek chorobowy, zasiłek rehabilitacyjny, zasiłek macierzyński lub zasiłek w wysokości zasiłku macierzyńskiego) po ustaniu zatrudnienia, muszą dostarczyć zaświadczenie z ZUS o okresie pobierania tego świadczenia z podstawą wymiaru lub zaświadczenie o okresie pobierania renty," czyli trzeba bedzie jeszcze kurs do zusu zrobić.... dziewczyny a to świadectwo to jest obowiązkowe ,prawda? ja swoje zgubiłam a po duplikat mam kawał drogi...

Gość asiawawa
ILE WYNOSI ZASIŁEK? Bezrobotnemu, który spełnił warunki konieczne do przyznania prawa do zasiłku dla bezrobotnych i którego łączne okresy zatrudnienia, prowadzenia działalności (staż pracy), wynoszą: * do 5 lat stażu pracy przysługuje zasiłek w wysokości 80% zasiłku podstawowego (art. 72, ust. 2 ustawy), * od 5 do 20 lat stażu pracy przysługuje 100% zasiłku podstawowego, * co najmniej 20 lat stażu pracy przysługuje 120% zasiłku podstawowego (art. 72 ust. 3 ustawy), Zasiłek dla bezrobotnych podlega waloryzacji z dniem 1 czerwca i jest wypłacany w okresach miesięcznych z dołu (art. 72 ust.6, 8, 9 i 10 ustawy). to znalazłam,ale nadal nie wiem ile to jest ten zasiłek podstawowy