Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Józinka

Urodzenie dziecka i urlop okolicznościowy matki

Polecane posty

Dziewczyny, czy macie jakąś wiedzę jak w temacie? Czy pracownica, która urodziła dziecko ma prawo do dwóch dni urlopu okolicznościowego z okazji urodzenia dziecka? Nie pytam o macierzyński, ani o wychowawczy, a ni o wypoczynkowy. Nie interesują mnie tez żadne zasiłki. Chodzi mi wyłącznie o prawo (lub jego brak) do 2 dni urlopu okolicznościowego.

Gość qwertyui
nie, matka nie ma żadnego urlopu okolicznościowego bo jest na macierzyńskim. Natomiast prawo do takiego urlopu okolicznościowego ma ojciec dziecka.

Gość oczywiście ze
ze ma prawo do 2 dni urlopu okolicznosciowego zarowno ojciec dziecka jak i matka!!!

Mylicie pojecia 2 dni urlopu z tytulu urodzenia dziecka naleza sie ojcu (matka ma macierzynski) Ale pozniej do ukonczenia przez dziecko 14 lat nalezy sie w roku 2 dni opieki nad dzieckiem (ale moze z tego skorzystac albo tylko jedno z rodzicow - wtedy drugie pisze stosowne oswiadczenie w miejscu pracy- albo po rowno po 1 dniu)

No to czyli ma prawo czy nie? Moja kadrowa mówi, że nie ma prawa. Prawnik z kolei, że ma prawo.

Dni wolne z tytułu opieki to zupełnie inna sprawa. Czyli - matka, która urodziła dziecko nie ma prawa do dwóch dni urlopu okolicznościowego?

Gość nie ma takiego prawa

Gość oczywiście ze
ma prawo! W zeszlym roku urodzilam dziecko i bralam slub, po powrocie do pracy po urlopie macierzynskim wykorzystalam urlop wypoczynkowy w wysokosci 26 dni, 2 dni za slub i 2 dni za urodzenie dziecka okolicznosciowego!!!

Gość qwertyui
owszem są dwa dni opieki w roku na dziecko, ale są one wykorzystywane albo przez ojca albo przez matkę (jeśli oboje pracują) aż do bodajże 14-tego roku życia dziecka. A urlop okolicznościowy z okazji narodzin należy sie ojcu dziecka i jest on jednorazowy.

Gość a ja uwazam
okolicznosciowego nie ma ale ma prawo do 2 dni z tytulu opieki do cdziecka (ale tak jak pisze Angelika moze z tego skorzystac ojciec albo matka)

Gość qwertyui
poczytajcie sobie tutaj: http://tnij.org/c152 Urlop jak nazwa wskazuje jest okolicznościowy, więc jest on udzielany na jakąś okoliczność. Urodzenie dziecka, ślubu czy pogrzebu. I jest on udzielany w tym czasie a nie po miesiącu czy więcej. Później mógł być wzięty urlop z okazji opieki na dziecko. a to jest już inny urlop więc nie mylcie pojęć.

Gość a ja uwazam
w kodeksie pracy nie jest jasno okreslone wiec zalezy to od interpretacji przepisow,jak chcesz miec pewnosc to zglos sie do PIP

oczywiście ze - to 2 dni ktore odbierala po macierzynskim to wlasnie byly dwa dni z tytulu opieki nad dzieckiem. Ja tez po powrocie po macierzynskim do pracy odbierama dwa dni wlasnie z tytulu opieki i tak zwiekszylam swoj wymar urlopu z 26 do 28 dni. Ale 2 dni z tytulu urodzenia dziecka to przywilej tylko ojcow (urlop okolicznosciowy)

Gość qwertyui
dokładnie tak Angelika. Ja też tak robiłam jak ty. :)

Czyli, jak napisane w przytoczonym linku: Czy kobiecie pracownicy przysługuje prawo po powrocie z urlopu macierzyńskiego do dwóch dni urlopu okolicznościowego z tytułu urodzenia dziecka? Z rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z dnia 15 maja 1996 r. (Dz. U. Nr 60, poz. 281) nie wynika, żeby miała tych dwóch dni nie dostać. W takim razie, należy dopilnować, aby dzień urodzenia dziecka i następny był uznany za urlop okolicznościowy, a macierzyński następował dopiero po nim. Czyli kobieta również ma prawo do urlopu okolicznościowego z tytułu urodzenia dziecka.

Czyli, jak napisane w przytoczonym linku: Czy kobiecie pracownicy przysługuje prawo po powrocie z urlopu macierzyńskiego do dwóch dni urlopu okolicznościowego z tytułu urodzenia dziecka? Z rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z dnia 15 maja 1996 r. (Dz. U. Nr 60, poz. 281) nie wynika, żeby miała tych dwóch dni nie dostać. W takim razie, należy dopilnować, aby dzień urodzenia dziecka i następny był uznany za urlop okolicznościowy, a macierzyński następował dopiero po nim. Czyli kobieta również ma prawo do urlopu okolicznościowego z tytułu urodzenia dziecka.