Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kto pyta nie bląądzi

pytanie o jedzenie w 5 mies....poózcie

Polecane posty

Gość kto pyta nie bląądzi

tu jest wyciete ze schemetu 'Miesiąc piąty 5 posiłków dziennie po 180 ml 4 porcje mleka początkowego 1 porcja zupy - przecieru jarzynowego (składnikiem tłuszczowym zup jarzynowych może być wysokiej klasy masło, oliwa z oliwek lub niskoerukowy olej rzepakowy) sok (najlepiej przecier) lub skrobane jabłko (50-100 g)' 1 porcja tzn cały słoiczek czy łyzeczka ? i co znaczy składnie ..ze mam do tego przecieru dodac SAMA łyzke oliwy ?

Gość jak kupujesz gotowce
to przeczytaj skład. Powinno być masło albo oliwa. Jeśli dodajesz, to nie przesadź, bo na taki mały słoiczek 1 łyźeczka to za dużo;) Kilka kropel

Gość jak kupujesz gotowce
1 porcja = 1 słoiczek Nie zostawia się resztek, jak dziecko nie zje powinno się wyrzucać. I broń boze nie karm ze słoika, bo wtedy to już napewno musisz wyrzucić zaślinione jedzenie ;)

4 porcje mleka to 4 butelki mleka po 180 ml kazda do tego 1 sloiczek obiadku daje 5 posilkow dziennie

Gość dokladnie tak
Nie wiem czy 5 miesieczne dziecko zje caly sloiczek zupy...moja corka ma coprawda juz 7 lat ale z tego co pamietam sloikow w ogole nie chciała jesc. Pozatym z tego co pamietam do tych zup sloikow nie dodaje sie zadnego tluszczu.Poprpstu podgrzewasz i podajesz dziecku.

Gość a widzicie
bo ja myslałam czy nawet mi ktos mówił ze zaczyna sie od 1 łyzeczki potem dwie itd dlatego pytam

Gość sory ze tak pytam
ale czy ten sloiczek to mam dac na raz ? czy moge przez cały dzien (ten jeden)podawac?

ja podaje po pół słoiczka, reszta do lodówki na nastepny dzień. Podaje w miseczce, niczgo nie dodaje. Ten tłuszcz to dodawac jabysmy same gotowały.

Gość sory ze tak pytam
paula 01 a zaczelas od marchewki ? jabłka? ....? i jak czesto zmieniałas smaki? ja to musze miec wszystko szczegółowe :D

Ja zaczynałam od łyżeczki młodej marchwi, później było jabłko, brokuł i przerwa bo córcia nie chciała, po miesiącu zaczęłyśmy znowu wszystko po kolei jak leci na odpowiadający miesiąc. Była gruszka, śliwka, banan, owoce leśne, zupka marchewkowa z ryżem, jabłko z czymś tam itp i kaszka na dobranoc. Kaszka smakuje, papek córcia nie chce, nie długo zacznę sama robić bo wiosna idzie więcej świeżego można znaleźć. Do swoich zupek będę też żółtko dodawać i mięsko co jakiś czas

Jeśli Twoje dziecko jeszcze nie przeszło na posiłki stałe to na początek pół słoiczka (jeśli nie będziesz gotowała) jest zdecydowanie za dużo! Zaczyna się od 2-3 łyżeczek,każdego dnia coraz więcej i więcej.I nie od zupy tylko np jabłuszka,marchewki. Słoiczek zawiera wszystko.Więc jeśli będziesz gotowała sama to do zupki dodaj trochę dobrego masła czy tez oliwy(ja dodawałam,bo tak przeczytałam że trzeba :P)