Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ateistka co pyta

Kto podyskutuje ze mną na temat wiary, a raczej nieścisłości?

Polecane posty

jestem zdania ze kazdy z nas ma jakas misje do spelnienia, jak ja spelni to odchodzi i tyle nic nie dzieje sie przypadkiem, wszystko ma jakis sens

Gość a mnie dziwi jak to jest
z synami Adama i Ewy - wiadomo o Ablu i Secie, jakies corki wiele lat pozniej, roznica wieku kilkadziesiat lat czy wiecej, jak onie sie rozmnazali , kazirodczo i z tak wielka roznoca wieku?

Gość ateistka co pyta
Lilly - a że umarł za grzechy to jego sprawa i wierzących. Hmmm ale ja będę dociekliwa - co mu zawiniły (Bogowi) zwierzęta i niewinne istoty? No dobrze - Noe zabrał tych co kocha, ilu ich było? Jak potem mogli się rozmnażać nie bacząc no cóż na związki pokrewieństwa? To samo tyczy się niewidomej Adama i Ewy - mieli synów i córki, tak? A dalej co? Skąd się wzięły żony i mężowie tych dzieci?

Gość ateistka co pyta
Zakamarek - akurat na wikipedii bym się nie opierała jako na źródle w pełni wiarygodnym. To trochę za mało prawda?

tak to bylo kaziroctwo, tak powiedzial nawet moj ksiadz, z niektorymi da sie pogadac na temat tajemnic biblii

Gość ateistka co pyta
Lilly - co mam na myśli? Dlaczego rodzą się kalekie, chore dzieci itd? Przecież podobno Bóg kocha je najbardziej?

Gość Ksiądz kafeteryjny Roman
czowiek nigdy nie pojmie zamysłów bożych ale też np. historii bo mamy za płaskie horyzonty myślowe,co do potopu- zwierzęta po parze były w arce by pózniej po potopie znów zacząć gatunek, a te inne -po prostu Bog chciał zyć CAŁY dotychczasowy świat i na jego ruinach zrobić nowy.Jakie to grzechy-nie wiem odsyłam do czytania Biblii a i jeszcze jedno- Biblia to nie "powieśc sensacyjna" to ksiązka pełna , symboliki, niedomówień, aluzji,itd nie do brania dosłownie wszystkich zdarzeń czy słów

Gość ateistka co pyta
Lady Love - skoro to było kazirodztwo to czemu uważa się to za grzech? Wtedy nie było grzechem?

po co jest pieklo? a no po to ze nie kazdy chce pojsc w strone Jezusa, Jezus daje nam wolna wole, jezeli bedziemy chcieli zostac z nim to nas przygarnie jezeli nie, to zostanie nam zostac w tzw piekle

wiemy na ogół dlaczego dzieci rodzą się chore itp-po prostu geny,patologie ciązy.... Wiadomo ze te maluchy nic nie zawiniły ale pamiętajcie ze Bóg to nie maszynka do spełniania życzeń.

Gość ateistka co pyta
Księże Romanie - skoro jest pełna aluzji, niedomówień to czemu niektórzy tak bezgranicznie wierzą tylko w to co jest tam napisane, słowo w słowo? Przecież wg swojego zamysłu powinna dawać do myślenia, a ktoś skutecznie to uniemożliwia. Chciałabym żeby duchowni byli bardziej otwarci, żeby potrafili wiele rzeczy wytłumaczyć, powiedzieć po ludzku, a nie tak - bo tak ma być. A ja się nadal będę czepiać czemu ten miłosierny Bóg zniszczył cały świat? Jakoś miłosierdzia w tym czynie akurat nie widzę.

Gość KarminowaPanna
Chetnie dolacze sie do dyskusji. Jestem katoliczka od urodzenia, ale obecnie nauka KK mnie odrzuca... wierze, ze gdziej jest Bóg, wierze, ze zadaniem czlowieka jest byc dobrym dla siebie i dla innych. Ale dlaczego mam wyznawac to, co stworzyli inni ludzie na przestrzeni wiekow? Dlaczego mam podporzadkowac sie temu, co ustalili przed wiekami papieze majacy dzieci na boku i kochanki?

Gość ateistka co pyta
Księże Romanie - w związku z tym niestety to pytanie pozostaje bez odpowiedzi :( Jak może kochać dzieci i tak je karać - wojnami, biedą, chorobami. Bazienka - o matko boska, co za teoria nieludzka!

Gość a mnie dziwi jak to jest
a jakby sie te zbawione dusze wszzytkie spotkaly w nibie - poczawszy od ludow pierwotnych, sraszny tlok i jakby sie dogadali, miliardy ludzi - i w jakim wieku mialy by byc - mlodym? czyli spotkalabym 18letnia wlasną babcię? a co z dziadkiem? osobno? I co te dusze calymi dniami mialy by robic? a jesli lubia swoje zawody to jak - jeden bylby piastem kolodziejem, inny kosmonauta, jakby to mialo egzystowac?

Gość zakamarrrrrrrrrek
tak wiem ze wikipedia to malo ale to jedyne zrodlo ktore mialam pod reka ksiazki skanowac nie bede ;) jest jeszcze jedna rzecz ktora przemawia za biblia w czasach kiedy powstawala biblia ludzie niebyli na tyle rozwinieci aby napisac tak ciezka ksiazke to samo tyczy sie koranu bo mohamed byl analfabeta jak wiekszosc arabow w tych czasach wiesz mam super interpretacje apokalipsy ktora przeklada sie na historje naszych dziejow i to pozwolilo mi troche uwierzyc i zachecic do szukania prawdy... jak narazie jestem dejista i moze z biegiem czasu zrozumie biblie potepiam jednak kosciul za to ze plamia bible i przypisuja jej nieistniejace prawdy. ach i sory za bledy ale jestem cholernym dysortografem a nie chce mi sie pisac z slownikiem

po 1. nie wiem co zawiniły bo nie jestem Bogiem, nie wiem i nie znam jego planu ani powodów dla ktorych jest tak a nie inaczej, nie wiem czy te male dusze nie oglądają Boga..ja wiem, ze do 6 roku zycia dziecko jest aniołem, a takie dusze od razu (ochrzczone) po smierci trafiają do nieba, dzieci nienarodzone tez..wiem tylko, ze cierpienie jest nieodlacznym elementem naszego zycia, choc trudno uwierzyc, ze jest dowodem milosci i zaufania Bogia - to tak wlasnie jest - ale trudno uwierzyc, ze cierpienie ma sens

Gość ateistka co pyta
KarminowaPanno - a właśnie, dlaczego? Mądre podejście wg mnie. Ludzie mogą wierzyć bądź nie, ale dlaczego ktoś ma im narzucać w co mają wierzyć.

prawda jest taka ze nikt nie wie co kryje sie w naszym kodzie genetycznym, tak samo jak nikt nie wie dlaczego nie potrafimy uzywac wiekszej czesci naszego mozgu, mysle ze jezeli te tajemice beda kiedys tak odkryte to wszystko stanie sie jasniejsze.. bedziemy wiecej rzeczy dostrzegac itd

Gość ateistka co pyta
Lilly - cierpienie nie ma sensu. Wybacz mi, ale z tym się nie zgadzam. Litości jeśli tak by było to np nasi księża by byli jak mnisi buddyjscy - cierpienia by ich bardziej zbliżało do zbawienia, prawda? Dlaczego mamy cierpieć? To po co żyć na tym padole? Żeby cierpieć? Bo po śmierci ewentualnie czeka nas nieśmiertelność w niebie? Zakamarek - też mi się nie chce szukać, skanować, ale nauka swoje wie. A nie tylko Darwin mówiło ewolucji, a jeszcze kilku innych naukowców i różne dowody na to zbierali - no a jeśli jest kilka dowodów, to chyba można uznać coś za pewne?

Gość zakamarrrrrrrrrek
lilly rose co ty bredzisz w bibli jest napisane iz ochscic sie moze osoba w peuni tego swiadoma a niemowlaki nie sa swiadome i co moze byc winne arabsie albo hinduskie dziecko jesli go rodzice nie

powiem wam tak -ksiądz to tez człowiek nie kazdy jest otwarty na tego typu rozmowy, nie kazdy ma hmmm wiedzę na ten temat.Niekazdy ksiądz ma własną opinię a większość po prostu woli nie dociekać co i jak tylko zyć i starać sie dobrze wypełniać swe obowiązki. A poppatrz Bog zniszczył świat ale też zagawarantował mu odrodzenie-dał ludziom szansę, dał nam swojego Syna który za nas wszystkich umarł, dał nam prawo wyboru-w co chcę wierzyć Karminowa Panno-nikt Ci nie każe wierzyć bo nikt nie ma takiego prawa ( z ludzi oczywiście)

Gość ateistka co pyta
Bazienka - wiem że nie Ty, ale szok właśnie przeżyłam to czytając. Ah wspaniała ta religia w której ma się tylko cierpieć, bo to zbawia. i jaka to hipokryzja - jeden ma wszystko a zbawienia doczeka, a drugi nie ma nic i ... nie wiadomo co z nim będzie. Nie wierzę że taki byłby ewentualny zamysł kochającego Ojca.

cierpienie ma sens, ciepienie buduje nas samych, nasza psychike wytrwalosc, dziala na uczucia, pozwala nam zrozumiec sens naszego zycia.. pokazuje ze zycie przemija, ze mozna wspolna sila wszystko naprawic

wizja nieba-wydaj mi osobiście się ze to nie zrzeszenie ludzi ale raczej stan szczęścia, po prostu tam w niebie łatwiej jest być dobrym naśladować Jezusa:)

a ksiadz to jakis inny, ze musi bardziej cierpiec niz my? :D WEDŁUG MOJEJ WIARY MA SENS, wiec dlaczego to podwazasz? :O :O skad wiedzą? ot to bardzo proste.. :) popelniamy grzechy gdy jestesmy swiadomi :) swiadomosc rozeznania początkowego miedzy dobrem a zlem dziecko osiąga w wieku ok. 6 lat :)

Gość ateistka co pyta
Kochani - widzicie ile pytań pozostaje bez odpowiedzi? Na ile musicie odpowiedzieć "nie wiem"? Wybaczcie ale ja tak nie umiem wierzyć - nie wiem ale wierzę, nie znam ale wierzę...

bazienka, :D:D:D pokaz mi, gdzie jest tak napisane skoro bog jest taki doskonaly, a 2 ostatnie przykazania traktuja o zazdrosci, to czemu mowi przy okazji ustanawiania chyba 1 przykazania (albo jakiejs celebry, nie pamietam juz )- " ja jestem bogiem zazdrosnym "? to jest zazdrosny czy doskonaly? w koncu zazdrosc to wada haha! nie pamietasz juz? to wiesz czy nie wiesz, ze sie tak wymądrzasz :)? skoro nie jestes pewna to blagam cie :D nie osmieszaj sie ;)

Boga nie da sie zrozumiec, Boga nie da sie odtwozyc, namalowac, wyobrazic.. wedlug mnie Bog to energia, to cos niepojetego, to ktos bardzo inteligentny i silny My jestesmy jego czescia, a czescia to wedlug mnie jest nasz rozum, to ze potrafimy budowac, zrobic z niczego cos, to ze potrafimy wybaczac, to ze potrafimy kochac..