Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ateistka co pyta

Kto podyskutuje ze mną na temat wiary, a raczej nieścisłości?

Polecane posty

Gość
Dlaczego religia nie wyjaśnia wsszystkiego? Sądzę, że w chwili gdy Pismo Św. powstawało pewne tematy zwyczajnie nie istniały. Dlatego Pismo jest mało dosłowne - nie znajdziesz tam zakazu małżeństw homoseksualnych, eutanazji czy aborcji... Można zawarte w nim treści różnie interpretować, stąd zagorzałe dyskusje pomiędzy ateistami i katolikami :)

Gość KarminowaPanna
neurosa1- mylisz sie ;) juz w czasach starozytnych znano metody antykoncepcji, przerywano ciąze, zabijano starych a zwiazki homoseksualne byly na porzadku dziennym ;)

Gość ateistka co pyta
Lady - oj nawet nie wiesz jak bardzo jestem typowa, albo nie typowa, zależy co masz na myśli. Może nietypowa bo nikogo na siłę nie uszczęśliwiam głoszeniem słów że boga nie ma. Ale typowa bo nie wierzę w nic, w żadną siłę ponad, sprawczą czy coś takiego i nie uwierzę, tego jestem pewna. Nie szukam prawdy, szukam odpowiedzi na wiele rzeczy niewyjaśnionych, po prostu natura taka - nie wiesz - pytaj, chcę wiedzieć - dowiaduję się. Po co zaczęłam temat - bo moze ktoś w końcu okaże się mądrzejszy od tych ślepców co spotkałam wcześniej w swoim życiu. KarminowaPanno - zadałaś kolejne pytania które mnie nurtują.

pozatym pismo swiete to tylko czesc ksiag.. jest tyle ewangeli ktore wedlug kosciola sa malo wazne, jest tyle ksiag ktore zostaly zniszczone.. kosciol sklepal sobie ze wszystkiego taka swoja biblie, dlatego nie powinnismy jej interpretowac doslownie

Gość ateistka co pyta
Neurossa - skoro Pismo święte o tym nie mówiło, to kto teraz tego zabrania? Tak, tak kościół. Ale dlaczego? Dlaczego ktoś nagina prawa zawarte w Biblii? Przecież podobno należy żyć wg przykazań, wg właśnie Biblii, prawda? No to o co chodzi?

nigdy nie mow nigdy kochana :) wiem ze to zabrzmi nieprawdopodobnie, ale mozesz w swoim zyciu doswiadczyc czegos co zmieni twoje zycie i nastawienie do wiary

Gość ateistka co pyta
Lady - a skąd wiadmomo że mało ważne one były? Dlaczego zostały zniszczone? Już o tym wspomniałam - mamy przez to piękne luki, choćby te kilkanaście lat z życia Jezusa.

Gość ateistka co pyta
Lady - już o tym wspomniałam. Po co je zniszczono? Skąd wiadomo że mało ważne były? Przez to mamy piękne luki - choćby klilkanaście lat z życia Jezusa.

Gość ateistka co pyta
A co to? Chyba już czas spać bo coś mi się myli. Dziękuję za rozmowę wszystkim.

Gość
Karminowa :D no to może chociaż geje nie chcieli adoptować dzieci? w sumie masz rację, te tematy istnialy ale teraz jest ogromne nasilenie na legalizację rzeczy, na któe wiara katolicka nie zezwala ;) lady love nie wierzysz w kościół w jakim sensie?

wedlug kosciola sa malo wazne, malo kto je czyta, jest ewangelia np wedlug szatana podobno bardzo ciekawa pozatym uwazam tez ze kosciol ukrywa sporo rzeczy, dlatego tez nie uznaje tej instytucji

spojz tez na to ze kiedys palono koscioly.. nie mozliwe jest zeby wszystkie ksiegi zostały ocalone pozatym dobrze wiemy jak rodzi sie plotka ktos powie jedno drugi doda cos od siebie, moze tak wladsnie jest z biblia.. napewno czesc prawdy jest w niej zawarte ale z pewnoscia nie wszystko

Gość KarminowaPanna
A jeszcze słówko o ludziach Świetych i spadam spać bo jutro wczesnie staje :P Dlaczego mam czcic świetych, ktorzy zostali kiedys swietymi a wcale tacy swieci nie byli? No tak, ale jak nie bede czcila to juz slysze jak ksiadz z ambony "grozi" mi, ze juz mam grzech ciezki- i dół, znow frustracja, znow mam grzech, no co nie zrobie i co nie pomysle to gzrech! A ja po prostu robie uzytek z mojego rozumu bo gdybym tego nie robila to bym marnowala "talenty", ktore dal mi Bóg, prawda ? ;) Ach ta masza religiaaaa ;) Na szczescie znalazlam sobie na to sposob. Razi mnie instytucja KK, ale mysle sobie: Bóg gdzies jest. Ja jestem czlowiekiem i postaram sie byc dobra i nie krzywdzic niekogo robiac uzytek z mojej wolnej woli: " wolnosc, to możnośc czynienia wszystkiego, co nie szkodzi innym". Dobranoc :) JAk temat przetrwa to moze zajrze jutro ;)

Gość a mnie dziwi jak to jest
Lilli a :"Jeśli kto tak uderzy kogoś, że uderzony umrze, winien sam być śmiercią ukarany" (Wj 21, 12). Oko za oko to nie tylko Hammurabi, sprawdz.

Gość
tak jak wspomniałam - PIsmo Św. można różnie interpretować... ja uważam, że rozumiem je poprawnie :) zresztą same przykazania są bardzo uniwersalnymi prawami, weźmy np. 5 przykazanie: nie zabijaj (w domyśle - bliźniego, siebie, dziecka nienarodzonego, osoby starszej etc.)... współżycie przed ślubem JEST grzechem - nie chodzi o ślub w USC i wesele lecz o prostą przysięgę przed Bogiem... postać w jakiej obecnie składa się tę przysięgę jest taka a nie inna ale uważam, że tu nie chodzi o kościół, księdza czy obrączkę lecz o sam akt poświęcenia Bogu związku :)

dlaczego ksieza kapelani blogoslawia ludzi idacych na wojne? W wojnie gina niewinni ludzie , nie tylko cywile, zolnierze tez nie musza byc przeciez zlymi ludzmi. Dlaczego wolno zabijac zolnierza - czyjegos syna ,meza, a nie wolno dzicka nienarodzonego? Dlaczego jedno zycie jest wazniejsze niz inne?

Nie oszukujmy się katolicyzm został stworzony z tego samego powodu z jakiego powstawały monarchie - aby pewni ludzi byli lepsi górowali nad innymi, aby wyzyskiwać ludzi i żyć ich kosztem. Są jeszcze inne powody: Chęć wytłumaczenia sobie skąd się wzięliśmy i gdzie dążymy, upewnienia się, że nie umieramy na darmo i że coś nas czeka. Mój apel do kchrześcijan: nie uważajcie się za wybrańców, nie myślcie że jesteście inni lepsi i że to WY wieżycie w tego prawdziwego jedynego boga! Religie istniały wiele tysięcy lat przed waszym chrześcijaństwem i gdybyście znali trochę historii wiedzielibyście, że ta religia czerpie z religii starożytnych. Setki lat przed narodzeniem Jezusa istniały inne religie monoteistyczne jednak kościół katolicki traktował je z lekceważeniem i nazywał "pogańskimi". Obrońcom wiary proponuję przemyśleć kilka niechlubnych faktów: -traktowanie nauki jako występku przeciw wierze -morderstwa dokonywane na wyznawcach innych religii przez chrześcijan (którzy będąc traktowani w ten sam sposób np w Rzymie przeklinali swój los, żeby za kilkaset lat robić dokładnie to samo) -indeksy ksiąg zakazanych, palenie naukowców i tzw "czarownic" na stosach -symonia i nepotyzm -handel fałszywymi relikwiami, produkcja fałszywych relikwii (szczególnie powszechna w okresie krucjat) -rządy twardej reki w wydaniu kleru (np. kardynał Richelieu) -krwawe rozprawy z protestantami Dodam jeszcze, że przez setki lat także w Polsce istniała zasada, że dozwolone jest zabijanie w obronie ojczyzny i taki grzech zostanie odpuszczony - jak to się ma do biblijnego nadstawiania policzka? Swoją drogą ciekawa jest także sprawa uzyskiwania odpustu za "ofiarę" która przetrwała do dziś. Interesująca jest też nienawiść pseudo katolików do Żydów szerzona w naszym kraju za pośrednictwem pewnego radia oraz działalność skinheadów którzy sami nazywają się patriotami i katolikami.

"chłopcy otrzymywali duszę w 40 dniu od poczęcia, zaś dziewczęta - w 80 dniu" Taka filozofie i zwiazane z tym konsekwencje wyznawali w srednioweiczu ci , ktorzy sa nadal uznawani przesz kosciół za świetych ( w tym Tomasz z Akwinu). Natomiast wspolczesnych dokonujacych aborcji w jakimkolwiek okresie uwaza sie jednoznacznie za grzesznikow, choc w mysl tego, co mowili owi s w i ę c i, nie zabijaja ludzi, poniewaz ludzie maja duszę.

Gość KarminowaPanna
Znam te strone ;) I tu sie kłania to, co wymyslili ludzie i wprowadzili do KK jako niepowtarzalna prawde...