Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bo ja jestem

jest moze na sali mama 5 cio mies brzdąca?

Polecane posty

Gość bo ja jestem

Gość chwalisz się czy się żalisz
? :O

Gość bo ja jestem
ja pierdziele na kafe juz nic nie mozna zapytac bo zaraz jakis wpis godny gimnazjalisty

Gość bo ja jestem
dziewczyny bo chciałam sie zapytac -jak z jedzeniem co i jak dajecie acha -ja karmie butla

nie łatwiej wejsc na topik październik albo wrzesien 2008? mój synuś jest na cycusiu, w południe pol sliczka warzywka, około 18 kaszka sinlac.

Gość anias97
mój właśnie tydzień temu skończył 5 mies. W naszym przypadku nie ma mowy o jedzenie częściej niż co 4 godziny więc dzień wygląda tak 7 rano mleko (czasem lekko zagęszczone kleikiem-zależy jakie kupy 11 kaszka ryżowa owocowa (jabłko, banan, maliny na przemian) 15 obiadek 19 butla 23 butla przez sen w między czasie soczki owocowe i raz dziennie deserek

Gość bo ja jestem
OJEJ TO STRASZNIE DUZO TZN JA SIE NIE ZNAM JA myslałam ze iwecej mleka a dodatkych rzeczy to raz lub dwa

Gość anias97
tą kaszkę owocową robię na mleku które normalnie dostaje z butli. Nie wiem czy to dobrze czy nie, jest to moje pierwsze dziecko i nie mam za bardzo porównania. Metodą prób i błędów to się najlepiej sprawdziło

Gość ffbgsfbgrf
córka ma niecałe 5 mcy,pierś na żadanie,ok 13-14 17ml zupki łyżeczką,ok 18-19 starte jabłko lub jabłko z marchewką,w nocy je z 2 razy

Gość ffbgsfbgrf
*170ml

Gość Nika 33
witam dziewczyny. A od kiedy wprowadzilyscie cos oprocz mleka? Corka ma 16 tyg i karmie butelka

Gość Nika 33
acha i jeszcze jedno pytanie: jaka spacerowke polecacie dla 5-cio miesiecznego brzdaca?

Gość mama_synka_28
fajny temat. chętnie bym popisała z mamą 5-miesięczniaków. wiem że jest temat pażdziernik 2008 ale tam trzeba by było czytać topik chyba z tydzień żeby się dowiedzieć takich rzeczy, bo przecież tam dziewczyny znaja się już szmat czasu i rozmawiają sobie na różne tematy:) Mój synek kończy na dniach 5 miesięcy. na razie je mije mleko a na noc mleko sztuczne plus kasza manna 2-3 g. Będe powoli wprowadzać nowe rzeczy. Zacznę od marchewki lub zupy warzywnej.

Gość bo ja jestem
moja ma 4 m i 2 tyg nie smiej sie ze mnie ale jak sie robi kasze manne? pewnie jest przepis na odwrocie?

Gość mama_synka_28
nie śmieję się bo sama też na poczatku nie wiedziałam jak się za to zabrać biorę gotuje wodę: tak około 150 ml, gotuję ją z 5 minut na gazie bo używam wody z kranu. dodaję wtedy pół łyżeczki kaszy, robią mi sie grudki więc je rozgniatam gotując na małym ogniu ze 2 minuty. Daję do schłodzenie i do tego dodaje odpowiednią ilość sztucznego mleka:)

ja polecam spacerowke baby design walker, sama jestem posiadaczka od 2 tygodni tej spacerowki i jestem bardzo zadowolona, obejrzyj sobie n aallegro i za przystepna cene, jak moja skonczyla 4 miesiace zaczelam jej dawac sloiki z zupkami, jabluszko, soczki rozcienaczane z woda, uwazaj na soczki marchewkowe, wyplukuja witaminy, ale twoj brzdac ma juz 5 miesiecy wiec smialo mozesz dawac mu przeciery warzywne albo sama gotowac albo kupowac co jest kosztowne, ja kupowalam czasami gotowalam, ziemniaczka mozna dac z prawdziwym maslekim

Gość bo ja jestem
tak sobie nie chwaląc się ;) radze z dzieckiem swietnie byam jedynaczką -nigdy kontaktu nie miałam z małymi dziećmi a nawet babcie pogoniłam :D chciałam byc sama od pierwszych dni tylko teraz pierwszy raz jestem pogubiona z jedzeniem kazdy gada/pisze co innego ze 1 szy to przecier albo soczek albi nie kaszka :O :D czy to jest az tak ważne? co w pierwszej kolejności? skoro rózne mamy róznie robią

jestes i mama i dasz rade, zobaczysz jak szybko co to karmienie w krew wejdzie, ja tez sie pogubilam na poczatku, rano daj malemu kaszke jak wstanie, pozniej zafunduj malemu deserek, pozniej butla mleka , na olbiad zupka, przecier warzywny, pozniej mleko i na noc kasza, oczywiscie mozesz dawac czesciej mleko nie wiem ile maly wypija wiec jak bedziesz widziec ze jest glodny to daj mu mleko, mozesz kupic deserki frutapura, od 6 miesiaca dalej tak samo bedziesz karmic, oczywiscie zaznaczam ze nie jestem znawczynia ale sropdowiskowej powiedzialam jak karmie mala i powiedziala ze dobrze, acha mozesz zamiast zupki dac ziemniaczka, , nauczysz sie:)

4. miesiąc Sugerowana liczba posiłków, objętość porcji: 6 x 150 ml Rodzaj posiłku: mleko początkowe. 5. miesiąc Sugerowana liczba posiłków, objętość porcji: 5 Rodzaj posiłku: 4 x 180 ml - mleko następne [przypis 3] z dodatkiem bezglutenowego kleiku [przypis 4] (mieszanka mleczna); 1 x zupa-papka jarzynowa ("zupa") lub skrobane jabłko i/lub sok. 6. miesiąc Sugerowana liczba posiłków, objętość porcji: 5 Rodzaj posiłku: 4 x 180 ml - mleko następne z dodatkiem bezglutenowego kleiku; 1 x zupa - papka jarzynowa + gotowane mięso [przypis 1] (bez wywaru); lub przecier albo sok owocowy/warzywny. 7. miesiąc Sugerowana liczba posiłków, objętość porcji: 5 [przypis 5] Rodzaj posiłku: mleko następne z kleikiem lub kaszką (bez glutenu!); zupa jak w 6.mies.; kaszka bezglutenowa na mleku następnym z owocami; przecier owocowy lub sok; pół żółtka co drugi dzień. 8. miesiąc Sugerowana liczba posiłków, objętość porcji: 5 [przypis 5] Rodzaj posiłku: jak w 7. miesiącu. 9. miesiąc Sugerowana liczba posiłków, objętość porcji: 5 [przypis 5] Rodzaj posiłku: jak w 7 miesiącu zmiana całe żółtko co drugi dzień. 10. miesiąc Sugerowana liczba posiłków, objętość porcji: 4-5 [przypis 5] Rodzaj posiłku: jak w 9. miesiącu wprowadzenie zbóż glutenowych - kasze, bułki, chleb, sucharki (chyba że dziecko jest na diecie bezglutenowej); zmiana: obiad z 2 dań - zupa jarzynowa z dodatkiem gotowanego mięsa [przypis 5] . 11.-12. miesiąc Sugerowana liczba posiłków, objętość porcji: 4-5 [przypis 5] Rodzaj posiłku: jak w 10. miesiącu zmiana: całe jajko 3-4 razy w tygodniu; twarożek, kefir, jogurt 1-2 razy w tygodniu [przypis 6] . Przypisy: 1. Konsystencja jarzyn i mięsa powinna zachęcać dziecko do żucia. 2. Częstość podawania posiłków i wielkość porcji, jaką zjada dziecko w danym wieku, zależą od potrzeb dziecka i jego apetytu. Podane wartości należy traktować jako przybliżone. 3. Można kontynuować podawanie mleka początkowego. Wprowadzanie produktów w posiłkach uzupełniających (soków, owoców, produktów w zbożowych mięsa żółtka itd.) może nastąpić w okresie po ukończeniu 4. miesiąca życia (po 120 dniach życia) do ukończenia 6. miesiąca życia (180 dni). Obowiązują też zasady podane w przypisie 1.

ja osobiscie nie trzymm sie tego schematu bo majac dwie babcie pod reka moje dziecko szybko zaczelo probowac wszytskich rzeczy, mala zaczela poznawac smaki od ssania grubej wedzonej szynki:) nie boj sie podawac nowych rzeczy, nie sluchaj ze jakas alergia sama bedziesz wiedziec, uwazaj tylko na takie ktore powduja wzdecia,

Gość klakowska84 dzięki
:) ale ale ale jeszcze jedno pytanie co dac i ILE w naprawde PIERWSZY dzień ? pierszy z pierwszych gdy jeszcze nic innego nie weszło

Gość anias97
Ja zaczęłam od jabłka, ale dzisiaj postąpiłabym inaczej. Mój synek nie dość że był w szoku na widok łyżeczki z którą nie bardzo wiedział co począć to jeszcze ten dziwny smak. Wydaje mi się, że pierwszy posiłek łyżeczką najlepiej podać taki który już dziecko zna (np. mleko z kleikiem ryżowym). Tak jak pisałam wcześniej nie mam zbyt dużego doświadczenia bo to moje pierwsze dziecko więc tylko mogę coś zasugerować. Moje dziecko do dzisiaj nie lubi jabłka, chyba że z czymś