Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Maniurka1

tu jest duzo kobiet wiec sie zapytam

Polecane posty

dzieczyny takie pytanie z innej beczki , pisałam juz na forum gotowanie i ogólnym ale nikt nie odp. jak zrobić żeby wyrosły góry w karpatce??

sluchaj,ja robilam karpatke z paczki i gory same rosly...tyle,ze jak otworzylam piekarnik,to z tylu juz ciemnawe,a z przodu blade,to chcialam przelozyc...to gory od razy opadly...ale generalnie jesli piekarnika nie potworzysz to gory same powinny sie zrobic :)

a jaki masz piekarnik?ja daje normalnie na grzalke,nie nie termoobieg...chyba musi byc dobra temperatura....i dobrze ubite bialko-ja zawsze przed ubiciem daje lyzke wody z kranu,wtedy piana jest twarda...

Gość teraz nie mam czasu ale
wieczorem podam Wam przepis na moją karpatkę (nie z paczki!!!) Rosną góry i masa jest bombastyczna

Gość trtre
temperatura musi byc na 200 stopni po 10 minutach na 170

teraz tak mysle i moze dajesz za malo ciasta do formy...bo te gory robia sie z tego,ze ciasto nie miesci sie na plasko w formie i zaczyna sie wypietrzac..tak jak w geologii :P

Ciasto: 1 szklanka wody ½ kostki margaryny 1 szklanka mąki pszennej 4 jajka Krem: budyń śmietankowy 1 ½ kostki masła lub margaryny 2 żółtka 1 szklanka cukru pudru Do posypania: cukier puder Temperatura pieczenia 200 stopni.

Wodę zagotować z margaryną, dodać mąkę i energicznie mieszając prażyć 5 minut. Zdjąć z ognia i ostudzić. Do ostudzonego ciasta dodać jajka (wbijać po jednym) i ucierać. Podzielić na 2 części i rozsmarować cieniutko na mocno wysmarowanych tłuszczem formach o wymiarach 25 na 36 cm. Włożyć do piekarnika i piec ok. 25- 30 minut w temperaturze 200 °C. Upiec dwa placki. Ugotować budyń wg. przepisu na opakowaniu. Masło lub margarynę ucierać. Dodać żółtka i cukier puder. Nadal ucierając dodawać ostudzony budyń. Dwa placki ciasta przełożyć kremem. Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem i schłodzić w lodówce. Najlepiej jesli piekłabyć na brązowym papierze do pieczenia wyłożonym na blachę.

Gość teraz nie mam czasu ale
córcia zajęła się chwilkę sobą to napisze:) CIASTO: -1/2 kostki masła -7 jajek -250 ml wody -1/2 proszku do pieczenia -szczypta soli -16 dkg mąki Wodę zagotować z masłem i solą.Po zagotowaniu dodać proszek do pieczenia i mąkę. Po wystudzeniu ciasta kolejno wkręcać jajka (po 1 a każde następne dopiero jak poprzednie się wkręci) Blachy posmarować margaryną. Ciasto podzielić na 3 równe części i upiec 2 placki w temp 230 st. C Mi zawsze rosną duże góry mam nadzieję że Wam też się udadzą:) MASA: -2 budynie waniliowe -2 cukry waniliowe -1 litr mleka -4 żółtka -2 jajka -3 kostki masła -2 szklanki cukru pudru Budynie, cukry waniliowe, jajka i żółtka dobrze rozmieszać w 1 szklance mleka. Resztę mleka zagotować i wlać do niego wcześniej przygotowany płyn. Zagotować i wystudzić.Dokładnie utrzeć masło z cukrem pudrem i powoli mieszać z zimną masą budyniową. Placki przełożyć masą i posypać cukrem pudrem. Mi zawsze wychodzi i u mnie w domu bardzo szybko znika:) Powodzenia i dajcie znać jak Wam wyszła:) Pozdrawiam

Gość Same od siebie rosną

Gość
moge podac Ci przepis na moja karpatke ! chcesz? zawsze wychodzi wysmienita!

pewnie ze mozesz podać ... ja zawsze nakładam na blache tak cieńko ciasta ... ale nic a nic nie chce wrosnąć ... moze to przez to ... ale znajome pikły i chyba tez tak mało dawały a czasem i im jakoś czasem wyszło ... niemam pojecia ... popróbuje dziś na waszych przepisach moze sie uda ... :*** dzieki za przepisy

heh ja 2 dni temu robilam pierwszy raz karpatke i takie gory mi wyrosly na wysokosc blachy ze az sie przestraszylam mialam karpatke w proszku tzn taka w kartoniku kem+ciasto do zrobienia