Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość chcę się przyjrzeć słońcu

Ciąża obumarła a badanie moczu?

Polecane posty

Jesli nastąpiło poronienie zatrzymane, czyli płód obumarł, to który współczynnik w badaniu moczy powinien nie byc w normie, podnieśc się? Jaks zybko organizm reaguje?

Gość qwertyui
trochę to trwa zanim poziom gonadotropiny kosmówkowej wróci do takiego jaki jest u kobiet nieciężarnych

no tak, ale czy w badaniu moczu coś reaguje na obumarły płód, np. leukocyty, bakterie w moczy itp.?

Dodać należy, że badanie ogólne moczu niczego nie wykaże (no chyba, że dojdzie już do zakażenia organizmu matki, co jest zagrożeniem jej życia).Ale - zdaje się, że nie o to chciałaś zapytać.Musisz wykonać badanie pod kierunkiem obecności hcg - i nie z moczu ale TYLKO I WYŁĄCZNIE Z KRWI bo mocz da odpowiedź tylko, czy jest ciąża, czy jej nie ma. Jak pisała koleżanka wyżej - poziom gonadotropiny kosm. spada stosunkowo wolno (a może nawet jeszcze rosnąć, tylko nieprawidłowo) więc badanie moczu nie da odpowiedzi na pytanie czy ciąa rozwija się prawidłowo.Tylko badanie krwi i to ilościowe - beta hcg, powtórzone również po 48 lub 72 godzinach - da odpowiedź, czy ciąża rozwija się prawidłowo. O nieprawidłowości świadczy nieprawidłowy przyrost bety (min 66% w 48 godzin lub min. 100% w 72 godziny) lub nieprawidłowa wartość w stosunku do POTWIERDZONEGO ZA POMOCĄ USG- wieku ciąży.

ale z tego, co wiem, to w 10 tc już się beta hcg nie oznacza?

Oznacza się ale przyrosty są inne tj nie można na ich podstawie jednoznacznie określić wieku ciąży - natomiast w ogóle SĄ - jeśli ich brak, bądź beta spada, to odpowiedź jest jednoznaczna

niepokoje się, bo jestem właśnie w 10 tc i jakby objawy mi ustępują - piersi nie są już tak bolesne, odeszly mdłości ... Może zrobię to oznaczenie beta hcg, z tym, ze boję się, żeby się jeszcze bardziej niepotrzebnie nie zdenerwować

a myślałam, ze ciąża to taki błogi, beztroski stan ;)