Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zapytamm

Lepsza szkole policealna w PL czy college w UK?

Polecane posty

Gość zapytamm

Jak myslicie? Chodzi mi konkretnie o kosmetyke - co jest bardziej uwazane i daje wiecej mozliwosci? 2-letnia szkola policealna w Polsce czy moze roczny college w UK w tym kierunku?

Gość Nie mając między
narodowej matury nie dostaniesz się w UK do żadnej szkoły.

Gość do collegu matury nie trzeba
miec idac na roczny kurs. I rzeczywiscie duzo sie mozesz nauczyc w UK.Nawet w collegu.

Gość Nie mając między
Musi mieć zaliczony egzamin GSC czy jakoś tak.Jak tego nie ma to lipa.Więc nie pisz mi,że dostanie się bez problemu do collegu.

Gość ale to zalezy
GCSI owszem ale to nie jest zadna matura a koncowy egzamion ze szkoly secondary. do collegu chodzi moja corka ktora nie pisala GCSI- zdala tylko test ze znajomosci jezyka. zreszta college jest dla wszystkich , tez dla doroslych - kursy sa platne.i bez zadnej matury!

Gość GCSE
Chrysteeee :O

Gość gsce
nie jestem angielka nie uczylam sie w angielskiej szkole , mam prawo nie znac pisowni ;)

college dla mlodziezy do lat 19 jest bezplatny. Musisz znac jezyk w stopniu wiekszym niz komunikatywny,bo bedziesz miec problemy. Piszesz prosty egzamin wstepny i tyle. Nie polecam osoba ktore min.2 lata nie uczyly sie wczesniej w Anglii,bo beda miec problem ze zrozumieniem. W collegu nikt nie tlumaczy o co chodzi tylko wymaga zrozumienia.

Gość lacoste love of pink
w UK lepiej

a odp. na Twoje pytanie to zalezy jaka policealna w Pl ? i gdzie zamierzasz mieszkac ? Jezeli planujesz przyszlosc w Anglii to skoncz policealne np.medyczne w Pl. i ucz sie jezyka angielskiego.

Gość zapytamm
Na celu mam Szkocje. Do collegu moze dostac sie kazdy, na podstawie interwiev bądz rozmowy kwalifikacyjnej. Kierunek jaki wybralam to ESOL plus Beauty Therapy, z racji, ze jeszcze nie mowie perfekt po angielsku. Ponawiam zatem pytanie - na co byscie sie zdecydowaly na moim miejscu? Jesli chodzi o szkole policealna to juz do niej uczeszczam, niedlugo zaliczam pierwszy semestr. Takze zostaloby jeszcze 1,5. Zastanawiam sie czy moze nie pociagnac w tej szkole do jednego roku i potem juz w UK ten roczny college. Czy moze lepiej juz skonczyc te szkole policealna tu w PL? Mam metlik w glowie... Jak myslicie?

Gość zapytamm
Wiem, ze po szkole policealnej mam uprawnienia, by prowadzic swoj salon. A jak to jest w przypadku rocznej nauki w collegu? Orientujecie sie?

Gość robisz level1
potem 2 i 3 i BTEC National Diploma Beauty Therapy wtedy masz dyplom. jesli uda ci sie zrobic wszystkie poziomy w rok to ok. to jest mozliwe.

Gość zapytamm
Tak wiem, full time jest bezplatny. Ciekawa jest opcja zrobienia tych wszystkich poziomow w rok. Tylko czy ESOL plus Beauty Therapy nie jest przeszkodą? Bo jednak to wciąż ESOL, mimo ze program realizowany jest taki jak na normalnym kierunku Beauty therapy. Tutaj - wiadomo, dochodzą lekcje angielskiego. Wlasnie caly ten system levelow i mozliwosci realizacji w roznym okresie czasu to dla mnie czarna magia- musze sie dowiedziec jak to "działa", bo to znacznie ułatwiloby mi ocene sytuacji i korzystniejszej dla mnie opcji nauki. Tak czy inaczej dylemat wciąż pozostaje.

Gość zapytamm
Podbijam, moze ktos jeszcze się wypowie. Pozdrawiam

ja masz zamiar pracować w anglii to zrób ten college.ale tą policealną też dokończ najpierw, bo przeciez niewiele ci zostało do ukończenia.

Gość zapytamm
Czy niewiele? hmm.. w czerwcu skonczy sie dopiero pierwszy semestr, a w sumie jest ich 4. Czyli nauka tu skonczylaby sie w lutym 2011.

Gość aat
zalezy gdzie planujesz kariere , jesli w Uk to oczywiscie szkola ukonczona w Anglii jest lepsza , jesli w Polsce to chyba Polska, chociaz ja robilam kurs ksegowosci w Anglii i w tej samej szkole byly inne kursy od gotowania do fryzjerstwa i sale byly bardzo dobrze wyposazone, wiec mysle ze chyba UK wygrywa.

Gość zapytamm
Coraz bardziej przychylam się do collegu w UK. Myslicie, ze po tym jedym roku w collegu są juz jakies szanse na zatrudnienie w tej branzy? Oczywiscie nie spoczne na laurach po jednym roku, ale milo byloby juz pracowac jako kosmetyczka i dalej sie ksztalcic w tym kierunku.

Gość Zrob w uk.
Polskim papierem mozesz w anglii sobie wiesz co.. . Tu duzo ludzi po studiach jest robionych w EastEurope i pracy nie maja dobrej ,wielu magistrow sprzata czy zmywa.....dla anglikow wiecej znaczy bylejaka ale Angielska szkola niz wyzsze studia gdzies na wschodzie ...

Gość kasiiiiaaaa
ja na Twoim miejscu wybrałabym UK. Ja z resztą też wybrałam college w Anglii zamiast polskiego liceum. W sierpniu wylatuje do mojej mamy juz na stale i zaczne chodzic tam do collegu, sądze ze to dobry wybór i będę miała o wiele większe perspektywy i szanse niż w PL :) pozdro ;**

Gość zapytamm
Tylko obawiam sie czy w dobie tego kryzysu o ktorym wszedzie pełno, znajde jakas prace tam na miejscu... Mam bardzo malo czasu na zastanowienie sie i szczerze mowiac nie mam pojecia co zdecydowac

ktos tu napisal bzdure: \"Nie mając międzynarodowej matury nie dostaniesz się w UK do żadnej szkoły.\" NIEPRAWDA. Z nasza zwykla polska matura dostalam sie na studia (undergraduate - bachelor degree). Nasza zwykla matura jest uznawana bez problemu, z tym ze kazdy uniwerek ma swoje indywidualne wymagania co do certyfikatow jezykowych - u mnie musialam miec IELTS z ocena powyzej 7.

Gość zapytamm
Tak, racja - polska matura w zupelnosci wystarczy by dostac sie na studia. Do tego - tak jak piszesz, najczesciej wymagaja certyfikatow jezykowych.

Gość szkotka toja
Kto powiedzial ze college w szkocji jest bezplatny?? musisz placic fees czyli za szkole,wiem bo mieszkam tutaj a teraz jestem na 2 roku college...

Gość meridianka wesola
ja w ie rolbilam college :) nie nazekam :)

Gość szkotka toja
ESOL jest bezplatny!

Gość ja nie wiem nad czym sie
zastanawiasz ,oczywsice ze w uk- certyfikat z polski nic ci w Uk nie da, jedynie angielski ,i m ysle za po ukonczeniu znajdziesz prace.nie widze sensu robic szkoly pzrez 2 lata w pl a potem rok w anglii skoro mozesz to zrbic w rok a nie w 3 lata.

Gość anna jakaś tam
szkotko tojo-trzeba było popytac i pochodzić,pozałatwiać,to byś nie płaciła a nie potem sie dziwic że college jest bezpłatny.chyba że chodzisz do jakiegos prywatnego.ja znam osoby które studiuja w collegu i wszystkie nic nie płaca.jakby płacili to by nie chodzili bo by ich stać na to nie było. a ty autorko poczekaj może az kryzys minie skończ ta policealną.może ci sie kiedys przyda.