Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Dziewczyna z lipca

spanie na brzuchu w ciąży

Polecane posty

Gość Dziewczyna z lipca

Dziewczyny, pomóżcie, juz się pogubiłam! Od kiedy zaszłam w ciążę- zaczęłam spac na brzuchu. Wcześniej nigdy, teraz (od 22 tygodni) albo całkiem na brzuchu, albo tak półbokiem. Jak byłam w szpitalu- pielęgniarka wydarła się na mnie, że zgniote malucha i chyba zwariowałam. Spytałam mojego lekarza jak to jest- powiedział, że zwariowała "piguła", wody płodowe chronią dziecko a ja sama najlepiej wyczuje, czy mu to szkodzi. Ale to było ok 16 tc. A teraz zaczynam się martwic: dzidzius bardzo się złości, kopie i wierci- gdy tak leże oraz gdy zmieniam pozycję. Nie mam wpływu na to, jak śpię, ale maluch tak się złosci, że mnie budzi. I boje się, że zrobię mu krzywdę...

dzidzius sie złosci bo mu ciasno :o spiąc na brzuchu mozesz ograniczyc mu dostep tlenu

dokładnie;) spimy tak na ile nam dziecie pozwala - jak mu nie wygodnie, to pośle mamusce takiego kopniaka, ze raczej nie ma wątpliwości;) Dopóki brzuszek nie przeszkadzał to spałam na brzuchu, ok 6 mca na "półboku"

Gość magda240777
ja tez cale zycie spalam na brzuchu i na poczatku ciazy dopoki mogłam kontynułowałam "proceder" :) Potem si enie dalo, mialam wrazenie, ze spie na pilce!! Teraz jestem w siodmym miesiacu, spie na boku z noga na partnerze:) Moje dziecko tak przesypia cala noc.

Gość glinkaa
a mi też lekarz powiedział, że nie wolno, bo nie tylko maluchowi niewygodnie, to jeszcze moża go udusić albo przynajmnie poddusić...

Gość Inga28
bez przesady! Po to są wody płodowe, żeby chronić dziecko. Może mu być co najwyżej niewygodnie, ale nie moze mu się nic stać :/

Dziecko sobie poradzi. Jak zacznie się czuć niekomfortowo to tak cię skopie, że sama się obrócisz, więc smacznego spania (wiele Ci go nie zostało, hehe)

Gość glinkaa
no ja tam nie wiem... lepiej się jakoś "oduczać"

Ja zanim zaszłam w ciąże również spałam głownie na brzuchu, jednak jeszcze o niczym nie wiedząć coś mi nie pasowała t a pozycja i to był jeden z oznaków, że jestem w ciąży...przemęczyłam sie, potem karmiąc tez było mi niewygodnie spać na brzuchu bo piersi bolały...matka jest zdolna do wszystkiego...

Dziewczyny, ja często spię na prawym boku albo na plecach, jestem w 19 tyg, a prawdopodobnie w tych pozycjach nie zaleca sie spanioa bo przytyka sie główną żyłę??? nie mam jeszcze ruchów dzidziusia i nie wiem czy ja mu nie zrobię krzywdy, jak tak za długo śpię to często cierpnie mi ręka albo noga , a inaczej nie potrafię spać????

Mnie lekarz powiedział, że najbezpieczniej i najwygodniej dla malucha jest, gdy śpi się na lewym boku, ewentualnie, od czasu do czasu, można pospać na prawym. Nie trzeba tak \"do końca\" leżeć na boku, chodzi głównie o to, by brzuch był na którejś stronie. Nie powinno spać na wznak, bo podobno między macicą a jelitami jest jakaś żyła główna, która podczas leżenia na plecach może zostać uciśnięta i w ten sposób... na leżąco ciężarna może stracić przytomność. A leżenie na brzuchu, to już całkowicie (u mnie) odpada. Bałabym się, że zrobię coś dziecku, że będzie jakieś niedotlenione, czy coś, poza tym ta świadomość, że dziecku jest ciasno, niewygodnie... Odpada!

No tylko waz tu spij na lewej stronie jak i tak zaraz przekręcę się na prawy. Nie da rady to jest silniejsze ode mnie, a tak wogle to spanie stało się dla mnie meczące w nocy, bo jak nie do kibelka to jest nie wygodnie,to cierpnie ręka , to noga i tak cala noc wygląda!!!

No tak to jest w ciąży :) Mnie dla odmiany cierpnie już lewy bok z tego ciągłego spania na nim, hehe, ale daję radę :)

Hej ja tez uwielbiam spac na brzuchu , ale mala niestety tez sie buntuje, no coz wkoncu to 6mci brzuch spory, nawet jak sie poloze na lewym boku to i tak brzuch ciagnie i w efekcie laduje na nim. W poprzedniej ciazy wyprobowalam taki patent i teraz tez go zaczynam stosowac, otoz wkladam miedzy kolana poduszke albo zwiniety w rulon koc, oczywiscie mowie o pozycji na boku, w moim przypadku zdawalo rezultat i teraz tez nie przekrecam sie bezwiednie podczas snu na bok.

Gość emop
jak maleństwu jest niewygodnie, to samo Ci da znać. ja spałam całą ciążę na brzuchu. Teraz prawie 9 m-c i zmieniłam pozycję na taką \"półboczną\", prawie jak na brzuchu, ale nic się nie uciska. Małe nie protestuje zazwyczaj.

Z moich obserwacji wynika, że wiele kobiet uwielbia spanie na brzuchu i to nie tylko w okresie ciąży. Moja żona także lubi takie spanie i nie może się mu oprzeć (dlatego muszę coś wykombinować w tej kwestii). Moim zdaniem kobieta nie powinna odmawiać sobie przyjemności z tego tytułu, a zarazem spanie powinno być bezpieczne dla dziecka. A gdyby spać na brzuchu na odpowiednim podłożu, czymś w rodzaju puchu, który układał by się do ciała i nie przygniatał brzucha? Która z Was testowała takiego typu rozwiązania? Rozumiem, że taka pozycja jest bezpieczna dopóki nic nie uciska ciała w miejscu brzucha? Proszę o odpowiedź w tym temacie. Pozdrawiam serdecznie, Ilkam