Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Patrii**

Ile lat bierzecie Tabletki ??

Polecane posty

Gość Patrii**

hmm bylam u lekarza porobil mi badania takie jak USG - cytologie wszystko OK - tabletki biore prawie 8 lat HARMONET dobrze sie czuje - lekarz powiedzial mi ze nie ma przeciwskazan abym przerywala skoro jest ok - a jak jest u Was ?? - ile czasu bierzecie tabsy i jak reagujecie ?? Pozdrawiam

Gość 5 lat
nie mysle przerywac :) -

Gość Patrii**
Up Ktos jescze sie wypowie ??

Gość 11 lat
11 lat brałam, teraz przerwa, bo jestem w ciąży, zaszłam w pierwszym cyklu po odstawieniu wyniki zawsze były super, co 3 lata robiłam 3-6 miesięcy przerwy

Gość Patrii**
do 11 lat jakie badaniarobilas ??

Gość Patrii**
dziewczyny napiszcie

Gość Patrii**
UP UP

Gość 11 lat
co 6 miesięcy badanie ginekologiczne, ale nie zawsze raz w roku cytologia , ale czasem robiłam co 2 lata co 3 lata próba wątrobowa, ogólna morfologia krwi i usg jajników i macicy w czasie przerw obserwacja czy występuje owulacja, czy miesiączka jest prawidłowa, nie bardziej bolesna czy dłuższa, czy cykl regularny itp., raz na jakiś czas samobadanie piersi, czasem w czasie przerwy w tabletkach robiłam badanie hormonalne na poziom testosteronu i prolaktyny, bo zanim brałam tabletki to były powyżej normy receptę gin zawsze mi wypisywał na 6 miesięcy brałam Cilest i po zakończeniu karmienia zamierzam do niego wrócić tabsy zaczęłam brać w wieku 19 lat

biore ponad rok jutro mam kontole badania jka bedzie wszystko dobrze to na jesien zorbie przerwe, ostnio wykonalam proby watrobowe - wszystko wporadzku morgologie krwi i ob tez wyniki bardzo dobre

Gość do 11lat
a ile płacisz za Cilest?

Gość 11 lat
18,5 zł ale kilka lat temu były droższe ok. 29 zł a od chyba 3 lat zawsze 18,5 zł

Gość Patrii**
witam dziewczyny jakos jestem wystraszona ze chyba za dlugo bralam tabsy i nie wiem jaka bedzie reakcja mojego organizmu po odstawieniu - mozecie mi odpisac jakie wsze reacje byly ??

Gość Patrii**
dziewczyny poradzcie czy powinnam byc wysraszona ??

Gość ksdoisa
Ja brałam 8 lat (czasami miałam krótkie przerwy), teraz nie biore 2 lata. Po odstawieniu mam bardzo bolesne miesiączki (zaczęłam brać, żeby nie mieć bolesnych miesiączek). Od roku staram się z mężem o dziecko i narazie nic z tego nie wyszło.

Gość Patrii**
do ksdoisa - a jakie tabletki bralas ?? ja Harmonet - i wlasnie nie wiem czy skonczyc opakowanie do konca (zostalo mi 13 tab.) - chce zobaczyc rakcje organizmu i porobic wszystkie badania - czuje sie b. dobrze ale wydaj mi sie ze przerwa bylaby wskazana - nie chce byc w ciazy - ale tez boje sie jak to bedzie bo przed tab. mialam bardzo rozne cykle :( Ksdoisa - nie przejmuj sie napewno bedziecie mieli dzidze :)

Gość frufru
z mojego doświadczenia (bralam co innego ale nie szkodzi): biore tabsy 11 lat. w tym czasie mialam na poczatku co roku trzy miesiace przerwy, a po trzech latach brania aż do tej pory zrobilam sobei dwie przerwy po 3-4 miesiace. w czasie przerw badania poziomu hormonów, wątroby - wszystko w normie. w kazdej przerwie pierwsze dwa cykle regularnie jak przy tabletkach, potem wracały do normy przed okresem, czyli standardowej nieprzeidywalnosci, od 23 dni do 38 :( przy czym obserwacje i badania potwierdzały normalnie owulację, wiec zakladam ze plodnosc w normie również. problemy w przerwach? - u mnie akurat przerażająca depresja. fizycznie nic, żadnych objawów, zadnego puchnięcia, tycia, libido w normie wszystko OK. psychicznie - flak kompletny. tyle ze ja sie nastawilam wewnętrznie na zmiany objawy odstawienne i mnie to nie zaskoczyło. po powrocie do pigul depresja przechodzila tak po tygodniu brania. bac sie nie ma czego. zapamiietaj swoj stan obecnie i obserwuj samą siebie pod kątem zmian po odstawieniu. nikt Ci dokładnie nie powie jak to bedzie wygladało, bo to bardzo osobnicze jest. niektorym dziewczynom wlosy sie przetłuszczały, niektórym wyskakiwały syfy ze hej, niektóre tyły, niektórym piersi opadały, niektóre miały taka ochote na bzykanko ze przelecialyby wszystko co sie rusza... trzeba miec na uwadze ze moze byc troche inaczej niz jest teraz i tyle. z ciekawostek... jajniki poczas brania pigul byly "uspione", nie bylo jajeczkowania, wiec teraz moga nadrabiac i wyrzucac miesiecznie nawet i dwa jajeczka (stad po pigulach statystycznie czesto zdarzaja sie ciąże mnogie). ochota na seks tez jest przewaznie wieksza. generlanie - Twoj organizm bedzie dążył do bycia zapłodnionym :) nie ułatwiaj mu tego i dbaj o zabezpieczenie i to porządne, zadne tam przerywane, zaden kalendarzyk, prezerwatywa to absolutne minimum...

Gość Patrii**
frufru - czyli doradzasz mi zrobic przerwe okolo 3 miesiecy ( jak wszystko bedzie ok :) ?? porobic badania i zobaczyc wyniki - nie wiem czy mam skonczyc te 13 tabletek czy moze juz je odstawic ?? co myslisz ?? - ogolnie czuje sie ok i jesli wyniki wyjda ok to chcialabym wrocic do tabletek ;) dzieki za odp i pozdrawiam

Gość BUMBUMBUMTARIRA
brałam 5 lat bezprzerwy od 16 roku życia rok temu odstawiłam

Gość BUMBUMBUMTARIRA
a po odstawieni uzaczęły się SKUTKI UBOCZNE

Gość BUMBUMBUMTARIRA
tragedia

Gość BUMBUMBUMTARIRA
wybierz tabsy do końca tego opakowania

Gość BUMBUMBUMTARIRA
mi tak kazała gin przed odtawieniem i porób badania

Gość frufru
Patrii** - frufru - czyli doradzasz mi zrobic przerwe okolo 3 miesiecy ( jak wszystko bedzie ok ?? porobic badania i zobaczyc wyniki - nie wiem czy mam skonczyc te 13 tabletek czy moze juz je odstawic ?? co myslisz ?? - ogolnie czuje sie ok i jesli wyniki wyjda ok to chcialabym wrocic do tabletek bierz do końca. w trzy miesiace powinnas sie uwinac ze wszystkim. w pierwszym cyklu idz do ginekologa po skierowanie na badania homronów płciowych, bo te badania nalezy robic w scisle okreslonych dniach cyklu - w drugim jeszcze sie utrzymuje stan uregulowania po tabletkach, trzeci juz moze byc rozchwiany. ale pisalas gdzies tam ze chcesz sie starac o dziecko na jesieni? to po co masz wracac do pigul?...

Gość Patrii**
jakie mialas skutki i myslisz wrocic do tab ??

Gość Patrii**
nie nie planuje dzidzi - tylko chce zrobic badaniaaby sie upewnic czy jest wszystko ok :) - na dzidzie przyjdzie czas :)

Gość mądra przed a nie po
ja nigdy nie brałam i nie mam zamiaru :) znam swoje ciało i wiem kiedy i jak to robić :) nie będę zaburzała działania swojego organizmu łykając hormony jak tucznik i później się dziwią, że w ciążę ciężko zajść :O

aha poczytajcie topik o łysieniu na forum "zdrowia i uroda", o łysieniu kobiet , które przestały brać tabletki

Gość pepea
ja bralam tebletki 7 lat,od roku uzywam krazka, przerwy robilam ze 2 po 6 msc ale pozniej musialam wracac do zabezpieczania hormonalnego bo mialam bardzo bolesne miesiaczki. Dodam,ze tab. zawsze mialam z niska dawka hormonalna. U gina jestem co pol roku, cytologie robie co rok.

Gość frufru
mądra przed a nie po - ja nigdy nie brałam i nie mam zamiaru znam swoje ciało i wiem kiedy i jak to robić nie będę zaburzała działania swojego organizmu łykając hormony jak tucznik i później się dziwią, że w ciążę ciężko zajść to sie ciesz. nie kazdy ma tak fajnie ze ma regularny cykl. dzialanie tabletek jest w pelni odwracalne. tuczniki tuczy sie akurat czym innym wiec proponuje sie najpierw doedukowac a potem wymądrzac. a - jak pisalam juz keidys - dla płodnosci byloby o wiele lepiej jakby babki zrezygnowały z palenia, napromieniowywania sie na solarium i bezmyslnego odchudzania. "mądra przed a nie po - aha poczytajcie topik o łysieniu na forum "zdrowia i uroda", o łysieniu kobiet , które przestały brać tabletki" owszem, jeden z mozliwych objawów poodstawiennych. skoro pigsy podczas brania poprawiaja stan cery i włosów, to naturalne jest ze jak ich zabraknie to wszystko idzie w drugą stronę. i po ch...olere straszysz?...

dobrze wiem, czym się tuczniki tuczy, a ty jesteś zbyt dosłowna :O a nieregularne cykle mam też czasem ja, ale wiem ze to moja wina: stres, alkohol, złe odżywianie , brak ruchu gdy eliminuję te rzeczy wszystko chodzi jak w zegarku, wystarczy włożyć trochę wysiłku w poznanie własnego ciała, zamiast iść na łatwiznę pochłaniając każdą pastylkę przepisaną przez pana w fartuchu, który nie wiem, czy przepisuje leki, bo leczą, czy dlatego, że nieźle na tym zarabia wierzę w istnienie chorób, które hormony leczą, regulują, ale proszę mi nie wmawiać, że zażywanie leków antykoncepcyjnych na tak masowa skale jest działaniem zgodnym z logiką :)