Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zainspirowana

meldunek dla noworodka

Polecane posty

Gość zainspirowana

Dziewczyny czy ktoras z Was orientuje sie czy noworodka trzeba meldowac?? Mam trudna sytuacje, bo mamy z mezem inny adres zameldowania (kazde u swoich rodzicow) i za 2 tygodnie rodzi nam sie corka. Oczywiscie mieszkamy razem ale w mieszkaniu wynajetym i ani wlasciciel ani rodzice nie zgadzaja sie zameldowac naszego dziecka:( Czy musze zameldowac dziecko gdziekolwiek?

Gość to ja tez jedna
dziecko MUSI byc zameldowane , zgloszone , automatycznie melduje sie tam gdzie mieszka matka , przynajmniej powinni mimo ze ojciec ma inny adres . tylko czemlu nie chca ci zameldowac dziecka tam gdzie ty masz meldunek??

jeśli żyjecie bez ślubu to dziecko powinno mieć adres ten co ty. nie wiem jak wygląda sytuacja gdy właściciele nie chcą się zgodzić na zameldowanie wnuka

Gość jobseek
diecko melduje sie w miejscu zamieszkania matki

Gość zainspirowana
Jestesmy malzenstwem, staramy sie o kredyt na mieszkanie, ale cos narazie nie wychodzi.... Z tego co sie orientuje to wlasciciele mieszkania musza sie zgodzic na zameldowanie dziecka a moi rodzice sie nie zgadzaja, bo przeciez przy dodatkowej osobie oplaty za czynsz beda wieksze :(

Gość ebambiiiiiiii
kurcze, to chyba jest tak że przy rejestracji dziecka automatycznie zostaje zameldowane w miejscu zameldowania matki...

Gość oooooooooooog
a nie jest tak,że dziecko jest z urzędu meldowane tam gdzie matka?ja też jestem zameldowana u rodziców i oni nie musieli się godzić ani nie godzić.Zgłosiłam dziecko i zostało zameldowane tutaj gdzie ja

Gość oooooooooooog
ps zajebistych masz rodziców:(

Gość zainspirowana
z tego co sie orientuje to w przypadku gdy osoba chce sie gdzies zameldowac to zglasza sie do urzedu z wlascicielem mieszkania i oboje musza wyrazic na to zgode. Nie wiem czy mozna gdzies kogos zameldowac tak z urzedu, bo przeciez to sa dodatkowe koszty dla wlasciciela mieszkania a i potem problem z ewentualnym wymeldowaniem

Gość ebambiiiiiiii
Fragment ustawy: 3. 1. Zameldowania noworodka na pobyt stały dokonuje z urzędu właściwy organ gminy w miejscu pobytu stałego matki lub tego z rodziców, u którego dziecko faktycznie przebywa, albo w miejscu określonym przez sąd opiekuńczy.

Oczywiście że automatycznie meldunku się nie zrobi! Twoi rodzice się muszą na to zgodzić! Nie mnie jest ich oceniać dlatego też powiedź że przecież za swoje dziecko będziesz dorzucała się do opłat.Zobaczmy jak rodzice zareagują....

Gość zainspirowana
wiem, ze mam zajebistych rodzicow, od 17 roku zycia nie mieszkam z nimi, nigdy nie moglam na nich liczyc, no, ale trudno :( chyba faktycznie zadzwonie do urzedu i sie dowiem, myslalam ze po prostu ktoras cz Was miala doswiadczenia w tym temacie, no, ale na szczescie nie...

Gość oooooooooooog
no nie zrobi się meldunku automatycznie,ale z noworodkami chyba jest inaczej.To jeśli onie nie zameldują wnuczki to co,dziecko będzie bezdomne? moim zdaniem meldunek noworodka jest tam gdzie matki

Gość zainspirowana
Princpolo nie ma szans... juz probowalam wszystkimi sposobami, ale z nimi rozmawiac sie nie da. Oni niebawem beda sie budowac i maja stracha ze nie bede chciala sie wymeldowac i nie beda mogli sprzedac mieszkania, a ja na prawde nic od nich nie chce !!!

noworodek jest meldowany automatycznie w miejscu meldunku matki, bez pytania o zgode wlascicieli.

Gość zainspirowana
no wlasnie nie chce zeby moje dziecko bylo bezdomne 😭

Gość ebambiiiiiiii
a czytałaś fragment ustawy który wkleiłam.. według mnie nie potrzeba ich zgody

Gość oooooooooooog
ja ci mówię,że mam syt. podobną do twojej.Jestem zameldowana u rodziców,mąż u swoich.Zgłosiłam dziecko po narodzinach i ono zostało automatycznie zameldowane tam gdzie ja.Nikt moich rodziców o zgode nie pytał.Ja też nie musiałam zadnego oswiadczenia składać ani nic.Meldunek dostało automatycznie

>>>Z tego co sie orientuje to wlasciciele mieszkania musza sie zgodzic na zameldowanie dziecka a moi rodzice sie nie zgadzaja, bo przeciez przy dodatkowej osobie oplaty za czynsz beda wieksze Nie płaci się za tyle osób ile jest zameldowanych, tylko za tyle, ile faktycznie zamieszkuje.

Też mi się wydaje, że meldują noworodka z automatu tam, gdzie zameldowana jest matka. Mnie nigdzie nie pytano czy jestem właścicielką mieszkania, w którym mam meldunek - a córkę zameldowano.

Gość labsonik
Meldowalam synka dwa miesiace temu. Ze wzgledu na to ze syn urodzil sie za granica musialam wypelniac wniosek o zameldowanie. Inaczej jest w przypadku dzieci posiadajacych polski akt urodzenia tu dziecko jest meldowane automatycznie pod adresem zamieszkanym przez matke i nie wymagana jest zgoda wlasciciela lokalu (slowa urzednika).

Gość zainspirowana
no dobrze a co jesli np moi rodzice poszliby z afera do urzedu ze zamedowali kogos w ich mieszkaniu nie pytajac ich o zgode? oooooog a dawno temu to zalatwialas? ponoc miala wejsc kiedys ustawa o braku obowiazku posiadania meldunku ale pewnie nie przejdzie...

Gość judyta 78
do zameldowania dziecka nie jest potrzebna zgoda wlascicieli -urzad miasta ma obowiazek zameldowac dziecko tam gdzie zameldowana jest matka

jak twoi rodzice pojdą z awanturą do urzędu, to ich wyśmieja. swoją drogą aż dziwne, że ciebie jeszcze nie wymeldowali.

Gość oooooooooooog
niedawno:) tak naprawdę możesz mieć 5 dzieci i wszystkie u nich zameldują dopuki ty masz tam meldunek.Najpierw muszą ciebie wymeldować z tego mieszkania.Wtedy dopiero " sie uwolnią"

Gość zainspirowana
musztarda to w takim razie u mnie jest inaczej, bo moi starzy od 5 lat mi wyrzyguja, ze placa za moj wywoz smieci, korzystanie z windy, konserwacje domofonu itp bo to licza na ilosc osob zameldowanych w mieszkaniu

zainspirowana a czemu nie płacisz im co miesiąc a to?

dziecko jest meldowane tam gdzie matka i rodzice nie maja tu nic do powiedzenia... takie przepisy i juz... no chyba ze matka dziecka wyrazi chec zeby dziecko bylo zameldowane u ojca dziecka to wtedy melduja u ojca... i nie ma tak ze ty idziesz meldowac tylko podczas rejestracji dziecka w urzedzie stanu cywilnego od razu automatycznie melduja dziecko (tzn. wysylaja papiery do meldunkowego)... wiem bo my z mezem mamy 2 mieszkania... w jednym zameldowana jestem ja w drugim on... mieszkamy tam gdzie jest maz meldowany a moje wynajmujemy wiec tez sie mnie pytali w USC gdzie dziecko zameldowac... I wcale glowny najemca nie musial sie godzic... dziecko musi byc gdzies zameldowane...

Gość zainspirowana
imina na wymeldowanie mnie potrzebuja mojej zgody, ale propozycje juz niejednokrotnie od nich dostalam