Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zgłupiałam do reszty.......

Dziecko 14cm, a rzekomo 22-24 tydzień ciąży. Możliwe?

Polecane posty

Witajcie. Byłam dziś u lekarza. Najpierw, "na sucho", po badaniu wziernikiem, oświadczył mi, że jestem w 26tc. Potem byłam u niego na USG i tam powiedział, że jest to 22 tc i dziecko ma 14cm., obwód główki 5,2cm Przeszukałam cały net, żeby się dowiedzieć, czy w tej fazie ciąży, dzidzia faktycznie ma długość 14cm i prawie wszędzie wyczytałam, że taki rozmiar mają dzieci w 17-18tygodniu, a nie 22gim! :-O W 22, średnio ich długość to 25-30cm. Czy to możliwe, że lekarz mógł się aż tak pomylić???

Słuchaj, ja bylam w 15 t.c. na usg to mi powiedział gin, ze ma 8.5 cm w kłębku,a jak bylam 4 dni poźniej to urosło aż 4 cm bo mialo 12,5!:)

kurcze 4cm w 4dni, możliwe to???? Ale przynajmniej w Twoim przypadku, oznacza to, że Twoja dzidzia rośnia, a moja? :-O Moja wg lekarza jest wielkości 14cm, co, jak na 22 tydzień, wg wszystkich netowych źródeł, wydaje się być mocno zaniżone, ale gin. twardo twierdzi, że jestem w 22gim tygodniu (przed badaniem USG, uważał, że w 26...ot, tak mu się raptem miesiąc dodało... :-O )

poza tym lekarz wie co robi. Jeżeli wg niego nic Ci nie grozi to tak jest. Jeżeli masz do niego jakieś zastrzeżenia to idź na wizytę do innego, posłuchaj co drugi powie. Prowadzenie ciązy kobiety wymaga zaangażowania. Jeśli lekarz Ci go nie daje, zgłoś sie do innego.

Wedlug mnie calkiem cos pochrzanione masz z tymi pomiarami. Obwod glowki 5,2 cm ma dziecko malenkie. Wedlug http://www.noworodek.pl/index.php?sm=2&ope=1 to nawet tak malej glowki sie nie mierzy, a glowke 6 cm ma dziecko w 12 tyg c.. Sadze, ze lekarzowi chodzilo o srednice glowki, czyli wymiar dwuciemieniowy, i to by sie zgadzalo na 22 tc, a dlugosc dziecka to na pewno dlugosc bez nozek, co tez by moglo byc, ale w tym czasie juz nie mierzy sie dziecka w calosci bo nie miesci sie na ekarnie ( wiec duze prawdopodobienstwo, ze sie pomylil). I raczej mierzy sie obwod brzuszka, dlugosc kosci udowej i oblicza wage dziecka. Cos dziwny ten twoj leakrz. A ty uwazasz, ze w ktorym tygodniu jestes? Kiedy mialas ostatnia @, mialas regularne cykle? Radzilabym zmienic lekarza, bo ten cos za kompetenty nie jest :o

Gość znak za pytaniem
aaalbo coś z cyklem - np. nieregularny

Słuchaj nie histeryzuj:) W poprzedniej ciazy w 12 tc mialam robione usg genetyczne, porownywalam go z tym z aktualnej ciazy wykonywanym tez w 12 tc. I tak po krotce w poprzedniej ciazy dziecko mialo 4,5 cm, a przy tej ciazy ma 6 cm . Niby nieduza roznica , ale zawsze. Za to jak wejdziesz na net to poczytasz ze dziecko na tym etapie ciazy ma ok 8-9 cm. Nie sugeruj sie tym ze inaczej pisze na necie, to sa zawsze wartosci przyblizone. Stad tez poniej biora sie dzieci o wadze urodzeniowej 2900 g albo np 4600g. Dla przykladu moja corcia choc malutka w 12 tc , (wg lekarzy wszystko bylo ok) urodzila sie wazac 3900g. Jezeli lekarz nie mowi ze jest cos zle to znaczy sie ze jest ok. Aha a napisz mi czy dostalas jakis wydruk z usg?? Tam najczesciej pisze jakie wymiary odpowiadaja ktoremu tc, przynajmniej na moich wynikach tak jest napisane. Pozdrawiam i naprawde nie zamartwiaj sie bo nie ma czym :)