Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość sama niewiem dw

moj syn nic nie mowi

Polecane posty

Gość sama niewiem dw

moj syn ma 14 miesiecy nie mowi kompletnie nic tylko gaworzy w swoim jezyku dotychczas uwarzalam ze wszytsko jest ok i nadal tak mysle ale wole sie upewnic doswiadczonych mam coraz czesciej ludzie mi mowia ze jest cos nie tak skoro on ani jednego slowa nie mowi ostatnio nawte moja mama mowi ze mam sic do lekarza syn rozumie znaczenie slow gdy mu powiem poslij buziaczka zrob brawo to to robi czytam mu codziennie bajke pokazuje mu na ulicy jakies rzeczy i mowie to jest np. kotek autko itd. i duzo do niego mowie ale on i tak nie chce za nic w swiecie powiedziec jakies slowo

Mam taki przypadek w rodzinie.. Dobrze, ze sie tym martwisz, bo u mnie uznali, ze kuzynka mowiac w swoim jezyku jest urocza i nic z tym nie robili ;) Dzisiaj ma 12 lat, a nadal mowi strasznie niewyraznie.. Nie wiem, czy z takim malym dziekciem mozna juz isc do logopedy..

Gość .Logopeda.
tak mozna :-) Naprawdę zachęcam do wizyty u logopedy, byc może skończy się na jednej i będziesz miała czyste sumienie :-)

Gość .Logopeda.
* na jednej wizycie ;-)

ladaco :D A Ty autorko dla spokoju ducha idz do lekarza. Lekarz najlepiej rozwieje Twoje watpliwosci no i bedziesz wiedziala ze nie zaniedbalas. pozdrawiam

Gość moja kolezanka ma 6 letnie
dziecko z ktorym chodzi do logopedy, dziewczynka bardzo malo mowi, przy obcych w ogole, ma bardzo maly zasob slow i w ogole jak siedzi z nami to sie patrzy w sciane, kolezanka mowi ze nie ma autyzmu

Twoje dziecko ma dopiero 14 miesięcy!!!!!! Oczywiście jak się martwisz idź do logopedy,ale wiedząc sama po sobie lekarz teraz guzik cokolwiek zrobi :) Każdy powie że ma czas do 2 lat .

Gość 2rc2rv3r2rc
O rety, mój zacząl mowić jakis miesiac temu,a ma ponad 2 lata, po prostu nagle zaczal i z dnia na dzien zasób jego slow sie powieksza...nie sadzilam ze dziecko które ma troche ponad roczek powinno juz mowic:P

nie nie powinno mowic ale jesli autorke niepokoi ze nie mowi nic ani mama , tata czy baba to bym poszla sie upewnic wlasnie po to by sie nie martwic. zawsze tak robie jak cos mnie niepokoi :)

Gość sama niewiem dw
ja tez mysle ze jesczez ma czas na mowienie ale jak kobiety ktore wychowały swoje dzieci mowia mi ze jest cos nie tak to sama zglupiałam i nie byłam pewna

Gość .Logopeda.
oczywiście, ze to nie musi być nic poważnego. Czasem dzieci (częściej chłopcy) nie mówią nawet do 5 roku życia i to jest związane z procesem mielinizacji, czyli dojrzewania nerwów łączących mózg z ośrodkiem odpowiedzialnym za ruchy narządów artykulacyjnych.... i wtedy pojawienie się mowy to tylko kwestia czasu. Czasem jednak zdarzają się inne uszkodzenia, które specjalista może wykryć już u malutkiego dziecka i tym samym dac rodzicom szanse na szybką rehabilitację dzieca. A wiadomo im szybciej tym lepiej. Także Autorko zachęcam do wizyty u specjalisty (najlepiej do 2 różnych, przynajmniej ja bym tak zrobiła, bo niestety kilka razy przyszli do mnie rodzice z dziećmi, które już były u logopedy i miały postawioną złą diagnozę)

Gość nalon32
a ja radze wybrac sie do lekarza.Kiedys bylam Au-pair i moj 15 miesieczny podopieczny tez nic prawie nie mowil.Okazalo sie,ze sie niedoslyszy i mial operacje..

Witam. Mój synek ma prawie 3 latka, też mowi niewiele. Sa to pojedyncze wyrazy,((większosc w swoim języku) nie składa w zdania, choc juz dawno powinien Słuch miał badany, wszystko dobrze, Do logopedy chodzimy już 2,5 roku, odkad maly skonczył 4 miesiace jest pod opieka logopedy (ze wzgledu na rozszczep podniebienia, ktory mial) na poczatku były masaże i zabawy.teraz powinien powtarzac wyrazy i cwiczyc przy lusterku, niestety moje dziecko jest uparte i nie chce wspolpracowac :( Z tego co sie orientuje, to najwazniejsze ze dziecko rozumie i wykonuje polecenia Tak jak pisze Pani pod nickiem logopeda,zeby isc do dwuch różnych lekarzy i posluchac opini. Wierze Ci, ze sie martwisz choc maly ma dopieto ponad roczek, ja również o niczym innym nie marze, jak o tym, aby moje dziecko sie rozgadalo i to jak najszybciej :) Dlatego zapisz dziecko na wizyte kontrolna do Pani logopedy, napewno pokaze jak cwiczyc z dzieckiem w domku, jak masowac bużke,bedziesz spokojniejsza:)

Gość fhcn
dla mnie dziecko jest za male zeby mowilo juz! moj brat do 5 roku malo mowil! ja bym poczekala do 2 lat

Jest malutki i myślę ze nie ma powodów do paniki, ale jednak gorąco polecam odwiedzić logopedę. To naprawdę nie zaszkodzi! Chodzi o to, żeby pokazał Ci jak stymulować i pobudzać język i mowę. Poczytaj w necie o tym. Polecam "zabawy paluszkowe". Ja stymulowałam w ten sposób moja córę od chwili narodzin i rezultaty były rewelacyjne. W wieku 11 miesięcy zadawała mi pytanie "Cio too??" :)

Gość agnieszkaaaa
Syn znajomej też nic nie mówił do ok 3 lat. Jak miał 5 mówił jeszcze słabo Ale później wszystko było w porządku Nie ma co panikowac , podobno chlopcy często mają kłopoty z mówieniem na początku. Mozesz jednak isc do lekarza i spytac czy nie kryje się za tym cos poważniejszego

moj brat zaczal mowic okolo 3 roku zycia...a teraz ma juz 20 lat i mam go dosc hehe bo gada za duzo...takze nie martw sie:)

Gość sąsiadka wściekła
do samej nie wiem-kobieto twoje dziecko jest jeszcze bardzo malutkie i w tym wieku do lekarza? ,po co? lekarz ci powie :proszę przyjść za rok.mój syn zaczął mówić w wieku 2.5 roku dziś ma 7 lat i jest najzdolniejszym uczniem w klasie ,gdy pani chce coś zrobić to wyręcza się synem i młody czyta dzieciom na głos książkę,dużo mów do dziecka,nie szkodzi że nie mówi -ty zachowuj się tak jakby mówił,przytakuj mu,utwierdzaj go w przekonaniu że go rozumiesz,i jeszcze raz do wszystkich rodziców-IM WIĘCEJ TERAZ DZIECIOM BĘDZIEMY MÓWIĆ ,TYM WIĘCEJ PÓŹNIEJ USŁYSZYMY

Gość nie badzcie smieszne
autorko-nie sluchaj tych glupich docinkow rodziny czy znajomych. 14-miesieczne dziecko nie musi jeszcze mowic-wazne, ze rozumie, co ty mowisz do niego, wykonuje proste polecenia. wg. ksiazeczki zdrowia dziecka maluch: -w 12 miesiacu zycia wymawia pierwsze 3 slowa dwusylabowe, -w 15 miesiacu mowi 5 slow dwusylabowych, -w 18 mowi 8 slow , w tym znieksztalcone i dzwiekonasladowcze. a i to sa dane srednie-jedno dziecko zrobi to wczesniej, drugie pozniej. do lekarza na razie nie masz co isc. swoja droga zastanawia mnie, co to sie teraz dzieje-jakie wymagania tym dzieciom stawiacie, chcialaybyscie, zeby roczne dziecko bylo fenomenem... i martwicie sie na zapas. zapytajcie moze waszych rodzicow, kiedy wy nabywalyscie umiejetnosci, ktorych oczekujecie od swoich dzieci...

Gość waniliaPyszna
powinien gadac pojedyncze slowa juz a jak byl maly gadals do niego??? czy sobie lezal tylko w lozeczku i nie specjalnie prowadzilas monolg z nim??