Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość miskaaaaalove

Co myslicie o edukacji w domu ??

Polecane posty

Gość miskaaaaalove

Jestem w ciazy jednak juz zastanawiam sie nad edukacją w domu, co o tym sadzicie i chcialam zapytac czy trzeba spelniac jakies wymogi tzn jakie miec wyksztalecnie itd.

O ile mi wiadomo - w Polsce jest to niedozwolone. jedyną formą nauki w domu jest niepełnosprawność dziecka nie zezwalająca mu na uczęszczanie do szkoły. Wtedy też przychodzi nauczyciel - nie uczysz Ty.

Błąd stylistyczny.Nie jedyna formą nauki w domu jest niepełnosprawność dziecka, ale = jedyną możliwością dla nauki w domu jest niepełnosprawność dziecka.

Gość olabogarety
w polsce jest obowiazek nauki, anie obowiazeks zkolny. Dziecko moze pobierać naukę w domu. Ale jeśli nie jest chore, to dlaczego chcesz je wychować na społęczną kalekę? I odbierac mu radosć z przebywania z rówieśnikami? kompletnie tego nie rozumiem...

Gość to teraz ja się wypowiem
Dla mnie nauka w domu to jest głupota :o Dziecko potrzebuje kontaktu z innymi dziećmi.

Nie wiem, może faktycznie uczyć może rodzic.Poczytałam właśnie kilka for. i jak czytam, że mama chce uczyć dziecko sama i sobie "podnosi popSZeczkę" to jednak skłaniam się ku ostremu nadzorowi - kto uczy i jakie ma postawy, by uczyć.

Gość Kondziaa
Może masz zapędy pedagogiczne i sama chcesz uczyć swoje dziecko w domu, ale pomyśl, że ono nie będzie kompletnie rozwinięte socjalnie. Wychowa się na może bardzo inteligentną osobę, ale wycofaną, skrytą, bojącą się ludzi, nie umiejącą się odnaleźć kiedyś w grupie rówieśniczej. Szkoła powszechna to nie tylko nauka w klasie z mnóstwem innych dzieci (zdolnych i tych mniej), ale także możliwość nawiązywania przyjaźni, nauki prawidłowego pełnienia ról społecznych i najzwyczajniejszego odnalezienia się w świecie. Nie rób z dziecka odludka, niech chodzi do normalnej szkoły, a ty dużo mu pomagaj - jeśli masz taką potrzebę - i ułatw mu rozwijać różne pasje i jego talenty.

Gość lili liliana
Mozesz miec indywidualny tok nauczania w domu. Corka mojej znajomej ma 16 lat, jest w ciazy i wybrala wlasnie taki rodzaj nauki.

Oba sposoby kształcenia mają swoje plusy i minusy.Uczenie dziecka w domu wymaga od rodziców dużego poświęcenia , inteligencji , zdecydowanych poglądów, stanowczości ,ale też dużych nakładów finansowych i czasu. Na Twoim miejscu porozmawiałabym z jakimś dobrym psychologiem , czy sie do tego nadajesz , jak powinnaś sobie i dziecku tłumaczyc taką kolej rzeczy.Jeśli sie zdecydujesz to mimo wszystko dobrze by było zapisac dziecko na jakies zajecia , na których miało by kontakt z innymi dziecmi.

Gość olabogarety
moim zdaniem zrobisz dziecku niewyobrazalna krzywde

Gość olabogarety
moim zdaniem nauka w domu polega na tym, ze nauczyciele dochodza, a nie na tym, ze uczą rodzice. No bo na jakiej podstawie mieliby uczyć?

Gość i dziecko wyrośnie
na społeczną kalekę nie potrafiącą nawiązywać kontaktów z innymi i zmierzać sie z przeciwnościami.:o

Gość prawie żoncia
zgadzam się z powyższymi wypowiedziami. dziecko będzie socjalnie opóźnione, pozniej nie da sobie rady w życiu. Ja pośle dziecko jak najwczesniej do przedszkola, a może nawet do żłobka, właśnie po to, aby pozniej odnalazło sie w życiu.

Gość olabogarety
z kolei żłobek to dla mnie przesada w drugą srtonę. dziecko w tym wieku nie odczuwa potrzeby przebywania z rówieśnikami

Gość z moimi dziecmi ktore
chodzily do szkoly za granica sama przerobilam dodatkowo caly polski program. Stwierdzily,ze w domu uczyly sie o wiele szybciej i efektywniej. Po powrocie do Polski nie tyllko nnie mialy problemow, ale przeskoczyły klasę. A wczesniejszy program zerowki przerobilam z nimi w 2 tygodnie. W szkole podstwawowej jest wrzask, duzo czasu sie traci, dzieci sie męczą tym calym balaganem. Jesli ktos umie uczyc to w domu zrobi to kilkakrotnie szybciej i w sposób mniej meczący dla dziecka.A socjalizowac mozna w inny sposob, np na roznych zajeciach dodatkowych, w sporcie. No ale zdaje sie,ze przepisy nie pozwalaja na nauke w domu.

Gość indywiduuuummmmm
aby dziecko mialo indywidyalny tok nauczania musisz miec ku temu powody tak jak ktos wczesniej napisal np. niepelnosprawnosc, choroby itp. Wtedy przychodzi nauczyciel i dziecko uczy. Masz OBOWIAZEK zapisac dziecko do szkoly.