Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Ilza

Kiedy najwcześniej dziecko oddycha samo po porodzie?

Polecane posty

Grozi mi przedwczesny poród i zastanawiam się, kiedy dziecko potrafi samo oddychać, wiem, ze to sprawa indywidualna, ale ... Mój lekarz np stwierdził, że 34 tygodnie to już ciąża donoszona, bo płuca rozwinięte powinny być, ale oczywiście mówi, że to różnie bywa.

Może ktoś urodził dziecko wcześniej? Jak było u Was?

Bo to naprawdę różnie bywa. koleżanka urodziła w 35 tc (termin prawidłowo wyliczony) i dziecko tylko 2 dni w inkubatorze leżało. Inna urodziła w 37 tc i dziecko na 2 tygodnie do inkubatora.Gin orzekł u mnie ciążę donoszoną w 35 tc ale tylko z uwagi na wielkość płodu (3 kilo +/-) a nie wiadomo jakby to było, gdyby się wtedy mała urodziła.

Gość criss cross
Pełne 37 tygodni to ciąża donoszona. 34 tygodnie to jeszcze poród przedwczesny. Teoretycznie sterydy na płuca dają matkom powyżej 25 tc. Jeśli jest zagrozenie przedwczesnego porodu. To czy dziecko przeżyje zależy od miliona czynników nie tylko od płuc.

Sterydy na rozwój płuc dziecka dają między 24 a 34 tygodniem ciąży, ale dawki są dwie co 12 godzin, i jeżeli poród przedwczesny postępuje szybko, mogą nie zdążyć zadziałać. Z tego wynika, że po 34 tygodniu dziecko powinno już mieć w płucach sufraktant, który pozwoli mu samodzielnie oddychać. Niestety bywa różnie, w zależności od tego, jak dojrzałe jest dziecko. Nikt Ci nic nie zagwarantuje, dopóki dziecko nie pojawi się na świecie. Poród między 34 a 37 tygodniem to nadal poród przedwczesny i dziecko często nie jest jeszcze gotowe do samodzielnego życia. 34 tydzień to nie jest ciąża donoszona, można tak powiedzieć o dziecku z 38 tygodnia i późniejszych.

Gość hub
ja bralam sterydty w 29 tyg a ur w 31 tyg, nie wiem czy dziecko oddychalo dobrze przy urodzeniu bo spalam, wiem tylko ze podano teln ale chyba najgorzej nie bylo bo dostala 9pk, 2 dni odychala z pomoca, bo miala problemu przy wydechu, kolezanka ur w 34 tyg -dziecko samo oddychalo ale spedzilo 10 dni w ikubatorze bo nie chcialo jesc za bardzo wiec naprwde bywa roznie...ale tak od 34 tyg mozna rodzic bez stresu, mysle ze to juz jest taki wiek ciazy ze dziecko da sobie rade.

Ja urodziałam córkę w 29 tygodniu ciąży,dwa dni wczesniej dostałam wspomniane sterydy a ona od urodzenia nie potrzebowała tlenu.................zuch dziewczynka:) Nie martw się na zapas-każde dziecko jest inne-jej miało wogole nie być:( a zaraz skończy 8 lat:) Głowa do góry i nie przejmuj się takimi błachostakami🌼. Życzę szybkiego i łatwego rozwiązania:):):)

Gość ja urodzilam
synka w 36 tygodniu w 31 tyg wylądowalam w szpitalu i wtedy dawali mi zastrzyki na rozwiniecie pluc

No właśnie po takich zastrzykach pewnie jest dobrze, a bez nich ciekawe...

Gość morlis22
Witam. Ja tak samo dostałam zastrzyki na rozwinięcie płucek, jestem w 34 tygodniu.Mój lekarz powiedział, że aby te zastrzyki dzidziusiowi pomogły to od momentu podania musi minąć chociaż z tydzień żeby płucka się rozwinęły.... Mam nadzieje że mój maluszek jeszcze chociaż ze 2 tygodnie wytrzyma.. Pozdrawiam wszystkie przyszłe mamusie:))) Trzymajcie się ciepło:)

Gość gość
Ja urodziłam córkę w 36tc (35pelnych). Kilka dni wczesniej mialam podane sterydy na rozwoj pluc. Dostała 10 pkt. Zabrali ją do inkubatora- miała ssię dogrzac no i pojawiły się problemy z oddechem. Podali więc tlen. Podczas sztucznego wspomagania pękło jej płuc o. Wylądowała na OION ie. Walczyła o życie 2 tygodnie. Wygrała. Dzięki Bogu mamy zdrową 2 letnią córeczkę. Zawsze jest ryzyko przy wczesnym porodzie.