Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jak to jest z tymi studiami

kiedy wejda platne studia po 5 latach studiowania? kazdy bedzie placil?

Polecane posty

jestem biedna, a chce skonczyc na mgr oba kierunki ktore studiuje. zajmie mi to wiecej niz 5 lat.... czy jak wejdzie ta ustawa to bedzie tyczyc tylko nowych studentow, czy policza mi studiowane przeze mnie lat nim ustawa wejdzie w zycie?

Gość
mi sie wydaje, ze nowi beda placic, bo zapisujac sie na studia zgadzalas sie nie bezplatnosc zreszta ustawa jest jeszcze niegotowa zanim wejdzie w zycie lata mina i skonczy sie na tym, ze dziennnie beda studiowac jedynie bogate dzieciaki, reszta pojdzie na zaoczne i bedziemusiala pracowac... a sami wiecie jak jets na zaocznych- w wiekszosci sie chodzi glownie na egzaminy, wszysykie zajecia poupychane itp. jak jeszcze bedzie pt-niedz to marnie to widze, potencjal intelektualny spadnie :/ i w dodatku bedzie widoczna segregacja biedni-bogaci :/

Gość cvtyp
Nie sądzę, że jak będą płatne, to to będę jakieś wielkie pieniądze, podejrzewam, że to raczej będzie ten najniższy pułap, ale pewnie to będzie zależeć od uczelni i kierunku. W wielu krajach każde studia są płatne.

Gość
co dla ciebie znaczy najnizszy pulap? u mnie na uczelni zaoczne kosztuja 2,5 k/semestr :/

Gość cvrtyp
U mnie 1800 zł za semestr...

mysle, ze bedzie tak jak w wiekszosci krajow zachodnich czyli ci co beda sie dobrze uczyc nie beda placic tak samo jak ci ktorych nie stac. poprostu beda stypendia. dla pozostalych kredyty. oplaty napewno nie beda wysokie. przynajmniej znikna z panstwowych uczlni wieczni studenci i zostana ci ktorzy naprawde chca sie uczyc.