Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość milia emilaiamiliae

co sadzicie o osobach ktore nosza aparat ortodontyczny?

Polecane posty

Gość aswa
Ja niedlugo zakladam aparat.Jakie sa minusy jego noszenia?

Gość kojarzy sie z kagańcem...

Gość aswa
Jak zwykle.Czlowiek sie o cos pyta i cisza.Ale do awanturowania sie to sa pierwsze...

Gość albumy zdjec
to normalka na tym forum :) ale tamto forum rzeczywiscie ciekawe i mozna sie wiele dowiedziec :)

aswa Jak każde działanie medyczne, również leczenie ortodontyczne nie jest całkowicie bezpieczne i niesie ze sobą w każdym (!) przypadku mniejsze lub większe niebezpieczeństwo powikłań. Praca z żywym organizmem nie jest stuprocentowo przewidywalna, stąd nawet specjaliści z największym doświadczeniem są niekiedy zaskoczeni przebiegiem leczenia. Brak doświadczenia i biegłości w posługiwaniu się technikami ortodontycznymi i właściwą diagnostyką, niebezpieczeństwa takie gwałtownie potęguje. Najpowszechniejsze niebezpieczeństwo to próchnica zębów po leczeniu aparatem stałym. Zawsze (!!!) zawiniona przez pacjenta, który nie zadbał odpowiednio o własną higienę. Następne powikłanie to nie wyleczenie wady zgryzu lub pojawienie się innej wady na skutek nieprawidłowo prowadzonego leczenia. Z tą sytuacją można spotkać się wtedy, gdy leczenie prowadzi osoba nie mająca właściwego przygotowania. Innym powikłaniem nie zawinionym przez pacjenta i nie zawinionym zwykle przez lekarza jest częściowy lub całkowity zanik korzenia lub korzeni zębów, po lub w trakcie leczenia. Praktycznie każdej terapii ortodontycznej towarzyszy minimalne skrócenie długości korzenia, zwykle uwidaczniające się jako nieznaczne zaokrąglenie jego wierzchołka. To sytuacja bez jakiegokolwiek znaczenia dla kondycji zębów. Niewielki zanik w obrębie korzenia zęba stałego nie ma negatywnych następstw, a siła z jaką korzeń tkwi w kości nie zmniejsza się, więc pacjent nie jest narażony na przedwczesną utratę zęba lub zębów z tego powodu. Są jednak pacjenci którzy mają osobniczą skłonność do takich zmian i u nich zanik korzenia może przybrać niebezpieczną formę, prowadzącą nawet do utraty zęba lub kilku zębów. Niestety nie ma skutecznej metody na rozpoznanie tych pacjentów przed leczeniem. Pewną pomocą może być wykonanie zdjęcia rentgenowskiego zębów w czasie noszenia aparatu. Na całe szczęście są to przypadki niezwykle rzadkie i większość ortodontów nie spotyka się z nimi w czasie swojej kariery zawodowej. Problem więc istnieje, ale właściwie nie stanowi realnego zagrożenia dla przeciętnego pacjenta. I zapraszam na forum: http://www.stalyparat.fora.pl/ :)

Gość aswa
Dzieki fanta🌻

Gość gość
aparat nie jest teraz jakims wstydem bez przesady :/ ja kilka tygodni temu zalozylam sobie aparat w tym gabinecie www.truszel.pl/ortodoncja.html i wiecie co? jestem zadowolona... ;) przynajmniej wiem, ze potem bede miala ladny zgryz

Gość Patka Aparatka
O bosze, jaki ból d**y. :D Mi się wydaje, że takie osoby postrzegane są... Normalnie? :P Aparat to w dzisiejszych czasach normalna rzecz. Tak samo mogłabym się spytać, co sądzicie o osobach, które mają rękę w gipsie. XD I nie rozumiem, co komuś przeszkadza, że inni "szpanują" aparatem? Ja noszę aparat od stycznia i na początku to wyglądało koszmarnie - nie dość, że krzywulce, to jeszcze druty. Ale odkąd mi się zęby prawie wyprostowały, to śmieję się do ludzi i do zdjęć bez obaw, mimo metalu w budzi. :D Aparat przestał mi przeszkadzać, dobrze się w nim czuję i go bardzo polubiłam. :D Traktuję go jako ozdobę, a nie coś, czego mam się wstydzić. Dodam, że miałam dużą wadę i czeka mnie jeszcze ok. 1,5 roku noszenia, ale wcale mnie to nie martwi, bo aparat mi wcale nie przeszkadza i go lubię. :D Na początku chciałam przeźroczysty, ale cieszę się, że nie wzięłam, bo co miesiąc wybieram sobie inny kolor gumek i jest fajnie. :D

Gość gość
Ja mam nadzieję, że niedługo założę aparacik, chcę koniecznie w tym roku, ale moja ortodontka tak to wszystko przeciąga, ze szlag mnie już trafia :( Nie mogę patrzeć na swoją wadę zgryzu, ale nie tylko o estetykę chodzi, bo po prostu jest mi z nią niewygodnie w buzi - wada niedawno mi się pogłębiła, niewygodnie wymawia mi się niektóre głoski. Aparat to dla mnie wybawienie i o niczym innym tak nie marzę. Więc odpowiadając na pytanie w temacie - jedyne co czuję na widok osób z aparatem to zazdrość, że im się już ząbki prostują, a ja jeszcze muszę czekać.

Gość gość
ojj zabki bola przez pierwsze dni i za kazdym podkreceniem. nosilam kiedys i teraz tez bym chciala nosic bo uwazam ze to sexowne :) ale to moje zdanie

Gość gość
ja nic zlego o takich ludziach nie mysle. Moj maz sam nosi aparat a mlody juz nie jest. Chodzi regularnie na wizyty do http://www.ortodonta-katowice.eu/page/oferta i jest zadowolony bo widac efelkty. jak mozna to trzeba leczyc zeby.

Gość gość
Na pewno nie są niczym gorszym;p

Gość weronika1254
Trzeba nosić, to się nosi. Nie ma przecież lepszych i gorszych. Każdy z nas jak musi to korzysta z tego co potrzebuje :) Ja byłam na poradzie u doktor Iwony Gnach-Olejniczak i też będę teraz zakładać aparat stały :)

Gość justynaD
Sądzę, że są to osoby które dbają o siebie!Ja też kiedyś nosiłam i nie załuje!Bardzo długo zastanawiałam się czy to jeszcze coś pomoże na mój bardzo krzywy zgryz ale udało się!!Jestem bardzo szczęśliwa, że koleżanka poleciła mi dr Gnach-Olejniczak z Unident Union Dental Spa, która dobrała mi bardzo precyzyjnie aparat a przed jego założeniem nie musiałam usuwać nawet jednego zęba!

Gość gość
Mi absolutnie aparat ortodontyczny nie przeszkadza u innych. Sama noszę i czuje się z tym dobrze. Warto myśleć o swoim zdrowiu a nie tylko o wyglądzie. Aparat zakładałam 2 miesiące temu w gabinecie www.citodent.pl we Wrocławiu.

Gość gość
Kiedyś takie osoby z pewnością nie miały łatwego życia, mówię tu np. o czasach licealnych. Obecnie jednak noszenie aparatu stało się na tyle popularne, że świadczy wręcz o wyższej stopie społecznej. Dla osób, które nie chcą się afiszować z noszeniem aparatu dostępne są np. te przezroczyste. Sama mam zamiar sobie taki założyć. Pojutrze idę na konsultację do cmp dent i jestem ciekawa co mi powiedzą czy będę mogła go założyć.

Gość gość
Nie ukrywam, iż zaczęłam zazdrościć pięknego uśmiechu koleżankom, które nosiły aparat ortodontyczny. Z czasem uznałam, że nadszedł czas i na mnie, dlatego postawiłam na aparat ortodontyczny. Założono mi go w gabinecie ortodontycznym Kaiser-Ziorkiewicz https://kaiserziorkiewiczbeata.pl/ , gdzie mogłam liczyć na fachową i profesjonalną opiekę. :)