Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ylonkaAa

Zastrzał? Help.. pilne!!

Polecane posty

Gość ylonkaAa

Spuchł mi palec koło paznokcia.. mama twierdzi że to zastrzał i to chyba prawda bo ten plaec na opuszku jest twardy i wypełniony ropą bo koło paznokcia zaczął mi żółknieć..:( Nie wiem co mam zrobić bo strasznie boli;/ mam to przekłóć wymoczyc czy coś jeszcze? proszę o rade ;)

najpierw wymocz w cieplej wodzie z mydlem ...najlepiej szarym pozniej mozesz przekuc choc to nie bedzie koniczne jesli bedzie dobrze wymoczony skora peknie pod naciskiem

Gość rdfgt
najlepiej wymoczyć w cieplejwodzie z mydlem albo polozyc maść ichtiolową

Jeżeli już podszedł ropą to nic nie da ciepła woda.>>>>> sama woda nie ..ale z mydlaem podziala zwlaszcza ze od zastrzalu moze wdacie zakazenie...;) widac to golym okiem...cienka niebieska linia po wewnetrznej stronie palca...

sposób na pierwszy rzut oka drastyczny ale w praktyce nie taki straszny a skuteczny (wypróbowałam osobiście :) ) gotujesz mleko aż do wrzenia, wyłączasz i kilka razy wkładasz do niego palec (ten chory kawałek) - dosłownie na ułamek sekundy (także nie zdążysz się poparzyć wierz mi) operację powtarzasz kilka razy dziennie nie wiem czemu ale to działa (może temperatura zabija zarazki) :D

Gość magdaaamama
canberra ale dlaczego w mleku..woda sie nie nadaje????...to mleko to ohyda jak dla mnie i mało higieniczne

czemu niehigieniczne? jak nie masz tego przebitego to nie widzę problemu a poza tym - mleko nie dosyć że jakieś uht z kartonika (bez bakterii) to jeszcze przegotowane

Gość ylonkaAa
dzięki dzięki z tą wodą i mydłem wypróbowałam wczoraj wieczorem no i nie zauważyłam zmian, ale to pewnie trzeba poczekac :P spróbuje jeszcze z mlekiem może coś da :) no bo święta idą i nawet się nic nie da zrobić z takim shitem na palcu..

Gość christmas_time
wiem, że ten temat jest stary, ale dziwię się, że nikt nie zalecił pójścia do lekarza, bo zastrzał leczy się chirurgicznie Słyszałam o tym sposobie z wrzącą wodą i mydłem i być może zdarza się, że daje to efekt i zastrzał znika, ale lepiej iść do specjalisty, bo jak się nie leczy odpowiednio zastrzału (bądź go do końca nie doleczy) to później mogą być tego konsekwencje - http://pastylka.pl/zastrzal

Gość w morde i nozem
do wrzatku z palcem i po problemie:-D

Gość nie czuję się ciemiężona
najlepszy sposób z "gotowaniem " palca we wrzatku. Pomaga na 100%. O mleku nie słyszałam, wystarczy woda. Kilka razy na sekundeczkę i będzie ok

mi tez zrobil sie w tym roku zastrzal, pierwszy raz w zyciu niestety ja nie wiedzialam co z tym zrobic i myslalam ze samo przejdzie, moczenie palca nic nie dalo po 2 tyg kciuka nie moglam dotknac, wyszlo "dzikie" mieso, leciala ropa , palcem nie moglam nic robic, pisac, obierac, bo mnie bolalo poszlam do lekarza, powiedzial ze raczej chirurg juz mi pomoze, trzeba naciac i wyczyscic, ale poprosilam o leki, ze jak nie pomoga to wtedy pojde na czyszczenie dostalam lekna recepte DAVERCIN koszt 21 zl, to ogolnie lek na tradzik-tak z ulotki wynikalo mialam moczyc w tym palec 3xdziennie moczylam 3 dni i przeszlo, po 3 dniach prawie nie bylo juz sladu, a wygladalo to paskudnie, tak ze wstydzilam sie reki pokazywac np placic w sklepie :-P

Gość gość
Witajjcie! Moja siostra miała ten zastrzał i poszła z mamą do chirurga,on pierw przepisal tabletki na zniknięcie zaczerwienienia, a potem poszla na operacje, i jej wyciąl to wszystko a potem byky szwy, ito wszystko miala 2 tyg na palcu i teraz nie ma po tym śladu.

Gość gość
ja normalnie do wrzadku wsadzam szybko palca (tam gdzie jest zastrzal) i szybko wyjmuje 2 razy tak robie i na 2-3 dzien juz jest wszystko cacy

Gość gość
Ja wylądowałam u chirurga z zastrzalem palca,caly opuchnięte i zbierała się ropa. Wszystko przez złe wyrwana skórkę. lekarz powiedział że mam moczyć palec w letniej wodzie z solą i niestety kazał wyciskac ropę co bardzo bolało. Powiedzial też żeby rany niczym nie smarować bo musi oddychać i nie może wysychac wiec okladac gazikiem nasaczonym OCTOSEPT i starać się oddzielać ta skórkę od paznokcia żeby rana miała czym oddychać. STRASZNIE bolało ale pomogło. Gdyby nie to pewnie wyladowalabym na czyszczeniu palca.

Gość ZastrzałMaster
hymmm zastrzał powiadacie? coś o tym wiem ,chodziłem z tym g***** jakieś pół roku na początku próbowalem wszystkiego (żelazka,wody,moczu,soli,rivanolu,oktaniseptu itd) potem wsadzałem wacik żeby mniej bolało no i ostatecznie jak znalazłem trochę czasu polazłem do chirurga , 20 minut z plotkowaniem podczas zabawy żeby nudno nie było i po krzyku, kurna gościa po rekach chciałem całować, 20minut i po sprawie (czułem tyle co ukucie od znieczulenia) więcej bólu mi sprawiało zmienianie wacika