Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mamamama23mamamama

Topik dla mam dzieci ze SKAZĄ BIAŁKOWĄ

Polecane posty

Gość mamamama23mamamama

witam kochane, prawdopodobnie moja dzidzia ma skaze wystapila wysypka i nie wiem jak bedzie w przyszlosci jestesmy od kilku dni na Bebilonie pepti chcetnie poczytam co doswiadczone mamy maja na ten temat do powiedzenia no i te ktore dopiero sie dowiedzialy co ich maluchy dreczy

Jeśli będziesz trzymać dietę (jak najpóźniej wprowadzasz mleko, nabiał i to, co jest podobne w składzie chemicznym, czyli kura, jajo, wołowina, cielęcina) - to możliwe, że Twój w przyszłości 3-latek nie będzie miał śladu po skazie.

ngLka ma rację :) moja córcia też miała skazę teraz ma roczek i 2 m-ce i muszę jej testy zrobić czy nadal jest uczulona bo można by jej już dietę rozszerzyć tyle że ja piersią karmię i to ja dietę trzymam

Gość mamamama23mamamama
rozumiem ale martwi mnie to co bedzie jadlo dziecko po skonczeniu 4 m-cy:O przeciez kaszek nie bedzie juz moglo:( co w ogole jedza takie dzieci?

No co Ty piszesz?Dziecko do drugiego roku życiu pownno dostawać mleko modyfikowane, więc o co chodzi?Moje dziecko jest na diecie bezmlecznej i je wszystko prócz wyżej wymienionego, gdzie widzisz problem?Sinlac jest kaszką bezglutenową i bezbiałkową. Kaszki ryżowe są bezbiałkowe, robię ją na wodzie i dodaję słoiczek z owocami. Nie kupuję obiadków, które mają w składzie:- soję- olej sojowy- pomidory- mleko- jogurt- śmietanę - masłoI wierz mi, nie narzekam na mały wybór bo teraz nastawieni są na alergię i mało jest słoiczków z w/w zakazanymi u mojego dziecka - produktami.Na białku mleka krowiego świat się nie kończy!

Nutramigen i Bebilon Pepti to preparatu mlekozastępcze, odpowiednie dla dzieci uczulonych na białko mleka krowiego

Gość mamamama23mamamama
to ciesze sie,ze sa kaszki dla alergikow bo juz myslalam,ze skonczy sie na mleczku i warzywach:)

Gość niewiem wiec pytammnszghvfcbjd
moj maluszek przez rok jadl NUTRAMIGEN i jak skonczyl to skaza sie skonczyla. a ja mam 21 lat i nadal mam skaze . pozdrawiam

Moj mały tez ma skaze białkowa ale ja karmie piersia tylko ze zminy koren sie cofnely a brzuszek dalej pobolewa, jestem juz na diecie bez nabiału 5 miesiecy i mam dosc przechodzimy omalu na Bebilon Pepti Nutramigen nie za bardzo mu podhcodzi, najgorsze ze maly prawdopodobnie tez ma uczulenie na marchew:( Tak jak dzieczwyny pisałyj je sinlac , kaszki bezmleczne no i wprowadzamy ostroznie po jednym produkcie do diety zeby wiedziec co go uczula, mam nadzieje ze w przyszłosci z tego wyjdzie, pozdrawiam mamy alergikow

witajcie, ja długo myślałam, że krostki na buzi u mojego synka są wynikiem uczulenia na proszek do prania, bo akurat pojawienie się ich pokryło się ze zmianą proszku. Teraz jest na nutramigenie, krostki zniknęły a brzuszek nie boli. Martwi mnie właśnie rozszerzanie diety. skoro jest alergia na mleko, to może być też na co inne. Niemniej niedługo zacznę próbować z innymi produktami to się okaże.

Tak. Uczulający jeden czynnik nie musi ale może sugerować, że i inne będą uczulać. Dlatego dzieciom z grupy ryzyka rozszerza się dietę powoli, tj wprowadza się 1 produkt przez 5 dni.

Gość mamamama23mamamama
no wlasnie niepokojace jest to ,ze alergicy moga sie uczulac na rozne rzeczy:O ehh narazie jeszcze nam troche czasu zostalo do skonczonych 4 m-cy tez podejzewalam,ze moze proszek uczula? piore w loveli albo na zwierzeta uczulenie? mam kota i psa :O cholipka wie od czego to

Mam prosbe , mamy dajcie znac na co jeszcze oprócz mleka sa uczulone wasz dzieci oczywsicie jak juz wytropicie sprawców. ja czasami sie zastanwiam czy to faktycznie uczulenie na białko mleka, bo nie jem nabiału a małemu czasem pojaiwa sie placki ma takie miejsce na ramionku i na czubku głowy tam atakuje naszybciej nieraz na szyjce, albo cos jeszcze go uczula albo to w ogle co innego, ni trzeba tropic, pozdrawiam

A moja Justysia przez pierwszy rok nie miala zadnej alergii i dopiero po skonczeniu roku cos zaczelo sie dziac. Ostatnio na wizycie lekarka stwierdziłą skaze. :( Jestem podłamana. Nic jej prawie nie wolno jesc. Nie dosc ze mleka krwoeigo to na 100% ma alergi na kakao i orzechy :(

jestem alergikiem, jestem w ciąży, mój partner też alergik więc logiczne że i dziecko będzie chore :( całe życie walczę z tą chorobą, na szczęście jest lepiej po ziołach od zielarza ale zapamiętajcie sobie młode mamusie, uważajcie z marchewką !!!! to najbardziej uczulające warzywo

Czy przy skazie mozna podawac kaszki mleczno-ryzowe Nestle? Ona teoretycznie nie sa chyba na mleku krowim tylko na modyfikowanym? Jak to z tym jest?

FRANKA a jabłko ponoć nie uczula ale ja mam alergie krzyżową bo mam mam ostrą na brzozę i kilka gryzów jabłka moze mnie udusić bo mi przyłyk puchnie.... WSZYSTKO moze uczulic . Trzeba by było chyba nic nie jesc...

Ja wlasnie podejrzewam u mojego 7 miesiecznego synka uczulenie na marchew, niestety nie jestem pewna bo zbiegło to sie z podoawaniem antybiotyku i pediatra stwierdził ze moze to po tym. zmiany sie cofnely za pare dni mam znowu spróbowac z marchewka, troszke sie oboawiam ze to bedzie uczulenie na to.

Gość janaaaaa
te kaszki są na mleku ale zwykłym,nie dla alergików!!dziecku ze skazą kupuj zwykłe kaszki ryżowe i rób je na mleku dla alergików,bebilonie pepti albo nutramigenie.Tych mleczno-ryżowych nie dawaj

Gość janaaaaa
a co do roku czasu jadło twoje dziecko,że alergia się nie ujawniła?dziwne to?a może karmiłaś piersią i byłaś na diecie bezmlecznej?Teoretycznie skaza może pojawić się zawsze,ale naprawdę dziwne by było żeby do roku było ok a potem skaza

No wlasnie rok karmiłam piersią ale nie byłam na zadnej diecie... Dopiero jak Justysia skończyła 14 mieiecy to dostała alergii. Ale dopiero jak skonczyla 2 latka to dosc mocno jej wyszło AZS. Pod kolanami, w łokietkach i za uszkami. Ale skoro te kaszki są na mleku modyfikownym to nie jest to mleko krowie. A Justysia ma alergie na krowie. Wiec czemu nie moge mleka modyfikowanego jej dawac?

moje malutkie też ma skazę białkową. do tego na pewno uczulenie na soję i rybę. karmię piersią więc bardzo wiele rzeczy musiałam odstawić łącznie z pieczywem (zawiera mleko), czy gotowymi wędlinami (soja). wiem, ze coś jeszcze go uczula bo robi kupki ze śluzem, ale nie wiem co :( odstawiłam wszystko co mogłam, tzn przez trzy dni jadłam tylko ryż i pomalutku wprowadzałam po 1 produkcie na 3 dni i zadnej zmiany. potem odłożyłam ryż i nadal nic. wiem że kiedyś nie moglam jeść miodu, ale już mogę :) to samo z kwaskiem cytrynowym. najgorsza jest ta cholerna soja, bo ona jest dosłownie wszędzie! nawet jak kurczaka jem to odrobinę tam jest bo kury dostają paszę z soją :( kurcze nic by nie można było jeść. ja mam swoje kurczaki (teściówka hoduje) to wiem że nie dostają sojowej paszy, ale czasem muszę kupić :( eh co tu robić z małym alergikiem.... co do leka modyfikowanego to przeczytaj skład, przecież ono zawiera białka mleka krowiego!!! właśnie dlatego dla dzieci ze skazą są inne rodzaje mleka. nie wolno skazowcom dawać kaszek mleczno-ryżowych! tylko ryżowe.

do mamy małej agatki W kazdym pieczywie jest mleko? ja pytalam w piekarni to niby nie ma w tych które ja jem,ale moze tu tkwi przyczna dlaczego mojego malgo ciagle boli brzuszek, zmiany skorne sie nie pojawiaja jestes pewna z tym pieczywem, pozdrawiam

mala_agatka - dzieki za oprade, ja jeszcze zielona jestem w tym temacie bo o skaze Justysi lekarka zdiagnozowała 2 dni temu. W takim razie moge robić kaszki ryżowe Nestle takie jak sie robi na wodzie (kiedys jej na wodzie wlasnie robilam jak byla na piersi, bo nigdy nie piła mleka modyfikowanego, zaraz po piersi piła tylko wode, mleka nigdy nie chciala, wiec w sumie to tlyko ta kaszka mleczno-ryzowa i produkty typu sery i serki ją pewnie uczulały) i tą kaszke zrobic na mleku dla skazowców. A jakie to bedzie mleko? Są jakies specjalne oznaczenia? Czy moge je kupic w sklepie normalnie?

nie wiem czy w każdym, ale na pewno w bułkach są. jak ja jadłam 1 bułeczkę dziennie to mały prężył się całe noce. odkąd odstawiłam jest ok :) chleba nie jem bo mały mąki żytniej nie toleruje :( ja jem chleb tostowy z lidla. jeden jedyny który maly toleruje. dla mnie okropny w smaku, ale choć 2 kromki dziennie bo inaczej z glodu umieram :P co do mleka modyfikowanego to skazowcy mogą pić nutramigen lub bebilon pepti (i chyba jeszcze jakieś ale nie pamiętam jakie). one są dostępne w aptece na receptę (są refundowane). ja jeszcze adnego modyfika nie daję :) na razie nie rozszerzam też diety. mały do 6 miesiąca będzie jadł tylko moje mleczko.

Gość A ja bym uwazala z ta diagnoza
o skazie.... W przypadku naszego synka pediatrzy orzekli skaze, jak mial kilka miesiecy.... dostal bebilon, po ktorym skora na twarzy stala sie jedna wielka masakra, wystapily liszajce na ciele.... dziecko sie drapalo, wdala sie bakteria, o ktorej istnieniu zaden lekarz nie poinformowal ( nie dopatrzyli sie??!) i kazali smarowac mascia z wit A, po ktorej bylo gorzej................... dopiero prywatna dermatolog przepisala zyrtec i masc z antybiotykiem.......... Buzia zaczela sie oczyszczac... Po kilku tygodniach brania zyrtecu liszaje zeszly, buzia byla ladna, tylko wokol ust wciaz sie paskudzilo.........ciezko bylo stwierdzic co go uczula, na podstawie objawow uczulalo go wszystkko i nic..... JAk maly mial roczek, trafilismy do prywatnej lekarz, ktora Opatrznsc postawila na naszej drodze nam, zrozpaczonym rodzicom, ktorzy nie wiedzieli, co jest naszemu dziecku......... Kobieta autorytatywnie stwierdzila, ze DZIECKO NIE MA ALERGII!!!!!!!!!!!! kazala odstawic zyrtec i nutramigen i podawac normalne mleko modyfikowane, co z lekiem uczynilam. Dzis synek ma 2 latka, je WSZYSTKO i nie wyobrazam sobie, ze mialabym mu czegos odmawiac i czytac sklad kazdego produktu... Owszem czytam, ale po to, by wyeliminowac konserwanty... Maly pije mleko krowie, je z nami obiady, jest zdrowym, wspanialym dzieckiem... Gdyby nie ta lekarz, byc moze do dzic meczylibysmy go uboga dieta i wstretnym nutramigenem... Te zaczerwienienia wokol ust, ktore mu sie robily, to bylo od smoka, od sliny, maly wtedy dostal masc steryd-antybiotyk i po tym nic juz sie zlego nie dzialo. odstawilismy smoka.... Uwazajcie dziewczyny na opinie lekarzy, wszystko przyjmujcie z dystansem, bo nie kazda krostka jest objawem skazy bialkowej czy innej alergii... zyjemy w swiecie chemii, powietrze, jedzenie jest zanieczyszczone, zmiany na skorze wcale nie musza byc objawem alergii na mleko ale na przyklad na konserwant znajdujacy sie w pokarmie, ktory zjadla mama.... Mlodziutki organizm potrzebuje czasu, by przystosowac sie do nowych warunkow, w ktorych przyszlo mu zyc.... pamietajce o tym kobietki, zanim zaczniecie stosowac diete eliminacyjna i podawac swinstwa typu bebipon pepti czy nutramigen. Powodzenia!!!

J_A_N_A z kaszek można: - sinlac + woda -ryżowe + mleko beblion pepti lub nutramigen - kaszka 8 zbóż nestle (jak nie ma uczulenia na gluten) + mleko jw

Czyli na recepte......? Dziwne, bo mi żadnego pediatra nie zapisała a mówiła o mleku modyfikowanym dlatego wlasnie myslałam ze Justysia te kaszki może :( Chyba musze jeszcze raz pojechac do pediatry i sie dopytac.

dzeiki mamo Agatki. Mleczka dla alergikow to głownie Nutramigen ale nie wszystkie dzieci akcptuja i nic dziwnego ochyda probowałam:) Bebiln Pepti lepszy w smaku, jest jeszcze chyba bebilon amino ale to juz pry wieszkej skazie chyba jescze bardziej hydrolizowane bialko, pediatra Wam dobierze wszystkie sa na recepte, pozdrawiam ja juz rozszerzam diete od 6 miesiaca do tego czaasu tylko moja piers, nie jest łatwe to rozszerzanie z alergikamibo w tym czasei tez trzeba uwazac zeby czegos nie zjesc i mylnie zinterpretowac wyniki, narazie mały kaceptuje soczek jablkowy 4 dzien i tfu tfu narazie dobrze zeby nie zapeszyc:)