Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość All about money

Zauwazyliscie, ze osoby malointeligentne sa slabe z matematyki i fizyki

Polecane posty

frelka18 A ja sie zgodze z autorem. Jesli ktos nie potrafi rozwiazac zadan o srednim poziomie trudnosci, to o inteligencji mowic nie mozna... Nie rozwiąże nikt zadań nie znając wzorów. Lepiej przeczytaj co to jest inteligencja przygłupku. Inteligencja to umiejetność radzenia sobie w nieznanych sytuacjach. inteligencja odznaczają się wynalazcy, a nie matematycy. Choć matematycy mogą się zaliczać do wynalazców. Wielu matematykow ma ograniczoną zdolność szerszego spojzenia i to im utrudnia znalezienie rozwiazania w różnych zyciowych sytuacjach i problemach. Nie ma jednak na to reguły.

Nie rozwiąże nikt zadań nie znając wzorów. - tylko humanisci tak twierdza, uczacy sie wlasnei wzorow na pamiec uwierz, prawie nigdy nie ma jednej wlasciwej metody i bez wzoru wiele da sie obliczyc, a juz na pewno ten wzor mozna samodzielnie wyprowadzic tylko trzeba rozumiec, a nie sie nauczyc na pamiec

Raczej nigdy nie miałam problemów z matematyką czy fizyką, ale jestem zdania, że predyspozycja do nauk ścisłych, ma się akurat nijak do inteligencji. To właśnie nauki humanistyczne wymagają umiejętności analitycznego myślenia, łączenia faktów i wyciagania wniosków - jednym słowem błyskotliwości, czy jak wolicie inteligencji. W matematyce, czy fizyce - czyli w naukach ścisłych- jak sama nazwa wskazuje , wszystko jest ścisłe...Nie wiem czy trzeba sie wykazywać inteligencją, żeby zastosować gotowy wzór. chyba,że ktos ma ambicje być drugim kepplerem, czy Einsteinem... Wtedy inteligencja napewno nie zaszkodzi! :-D

odwrotna analogia \"Nie rozwiąże nikt zadań nie znając wzorów.\" niektórzy i mając wzory tego nie zrobią na przykład ja :O:O:O:O:O:O

Nie wiem czy trzeba sie wykazywać inteligencją, żeby zastosować gotowy wzór. chyba,że ktos ma ambicje być drugim kepplerem, czy Einsteinem... Wtedy inteligencja napewno nie zaszkodzi! to sa wlasnie objawy szeroko, lecz nie za bardzo szeroko [na pewno piszemy oddzielnie] pasmowego humanizmu i wasko torowego logicznego myslenia:) logika nie jest przedmiotem humanistycznym, a scislym!!!

ja się pytam jak do maty trzeba zastosować tylko wzór , to czemu wszyscy inteligentni humaniści z analitycznymi umysłami umiejętnością kojarzenia faktów srają w stringi na wieść o obowiązkowej maturze z matematyki ,która i tak jest na żenującym poziomie :classic_cool:

Odważna marzycielka Zgadzam sie z Tobą, ale tę tezę można też spokojnie odwrócić- nie sadzisz? Ja np. z polskim czy historia, no tak średnio na jeża:-D Zawsze twierdziłam,ż eumysł mam raczej ścisły... To poprostu wynika z nieobiektywnej oceny własnego samopoczucia w danej dziedzinie nauki. Nie szukała bym w takich stwierdzeniach : "Szumności"

Gość hjhg
moim zdaniem myslenie wam szkodzi , wyjdzie na dwór zamiast tracic czas na głupir rozważania .. Przewietczcie sie .. Takie rozwazania sa bez sensu , bo nie zmienia swiata .. Siedzicie przed tym kompem i przegrywacie zycie

\"a jak ktoś jest dobry z matmy, a fizyka mu kuleje to co wtedy o nim powiedzieć?\" nie chce mu sie uczyc wzorów,praw,teorii itp :P

bzdura, a zauważyliscie ze dobrzy z maty sa tepi humanistycznie? ;););)

to sa wlasnie objawy szeroko, lecz nie za bardzo szeroko [na pewno piszemy oddzielnie] pasmowego humanizmu i wasko torowego logicznego myslenia Odwrotna analogia- Fajnie ,że ktos po tylu latach od skończenia przeze mnie szkoły próbuje we mnie odkrywac humanistkę:-D

co tu pisac wystarczy poczytać kafe , gdzie dupencja pisze ,że ma trudność z obliczeniem 5% z 234,5 bo jest humanistką :D

Gość inteligiencja nijak się ma
do intelektu . Zauważyłaś może ,że Einsztain był debilem matematycznym ?Tako ż i Miłosz i Wisłocka nie grzeszyli takimi zdolnościami .Mówią coś Tobie takie nazwiska ?Czy też umknęły z rozumku zajętego rozwiązywaniem zadan według jednego wzoru?

odwrotna analogia , "Wielki słownik ortograficzny" i "Słownik jezyka polskiego" Wydawnictwa Naukowego PWN to co jest dla ciebie??? :-O DOUCZ SIĘ LEPIEJ i przyznaj do błędu.