Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

babie lato

świeżo upieczona mama - kilka pytań co teraz?

Polecane posty

Witam. Byłam u ginekologa, który stwierdził 4 tydz ciąży, zrobił USG bo teoretycznie powinnam być w 6 tyg. NIe widział zarodka, wiec umowil sie ze mną za 2 tyg. Zrobiłam badanie krwi - według poziomu hormonu jestem w 5 tyg. Lekarz kazał czekać i za 2 tyg jak bedzie wiedzial ze jest zarodek mam zrobic ogolne badania.Tak na prawde nie wiem co dalej. 1. Czy mam zapisać się i poinformować o ciąży lekarza wewnętrznego? 2. prywatny ginekolog jest bardzo drogi dlatego czy nie lepiej zapisac się do ginekologa w naszej służbie zdrowia? Jak wybrac dobrego ginekooga? 3. Jak mam się odżywiać? czego jeść a czego nie? 4. Czy mogę kochać się z mężem? 5.Lekarz przepisał mi duphaston i bromergon - wczenisej zazywalam, czy leki te są wskazane? 6. Boję się że nie poradzę sobie jako mama, nie umiem wyobrazic sobie ze noszę w sobie nowe życie, mam obawy, czy wszystko bedzie dobrze, czy dziecko bedzie zdrowe, jeszcze dzis mialam takie brzydkie sny.

Gość to ja ci odpowiem
1. po co? 2. Lepiej prywatnie 3. Jedz co dyktuje organizm, na co masz ochotę, oczywiście to, co zdrowe 4. Tak 5. Obawy mijają po I trymestrze, spokojnie, dziecko nie przewraca życia do góry nogami, tylko go inaczej organizuje.

1) a po co informowac lek. wewnetrznego??????niema takiej potrzeby. 2) ja tam bezpieczniej czuje sie u prywatnego, raz na miesiac 70 zl wydaje na wizyte ale mam pewnosc ze dobrze sie mna zajmuje no wiadomo plus jakies badania w laboratorium to wychodzi ponad 100 zl ale wole wydac je na to niz na jakies gllupoty. 3) w zasadzia mozesz jesc wszystko (oprocz surowego miesa i jajek) ale zawsze w umiarkowanych ilosciach. najwiecej jedz owocow i warzyw. Jesli zachce Ci sie coli czy pizzy to raz na jakis czas na pewno nic sie nie stanie byle nie codziennie. 4) Jesli lekarz nie zabroni i nie jest to ciaza zagrozona to nie wyobrazam sobie rezygnowac z sexu na 9 miesiecy,. spokojnie mozesz (a nawet wiecej bo doliczajac polog to wychodzi prawie rok ) 5) Jezeli przepisal Ci duphaston to widocznie mial ku temu jakies podstawy i nie martw siena pewno nie zaszkodzi dziecku bo jest to lek podtrzymujacy ciaze 6) Strach przed tym czy sobie poradzisz, czy wszystko bedzie dobze itp itd mysle ze jest normalna reakcja przed czyms nowym nieznanym. Sama na poczatku ciazy balam sie zeby wszystko bylo ok . Teraz gdy im blizej konca niemoge sie doczekac zeby wziac na rece i przytulic moje dziecko ktoe nosilam pod sercem tyle czasu:). Pozdrawiam i powodzenia.