Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

xtravvagunz

antybiotyk w ciazy...

Polecane posty

witam, jestem w 5 tygodniu ciazy. zlapal mnie okropny bol gardla. lekarz przepisal mo Rovamycine. czy to jest bezpieczne?? bardzo sie boje, zeby to nie wplynelo na rozwoj dziecka. ktos bral moze w tym okresie ten lek?

Gość skąd mam to wiedzieć
A dlaczego nie zapytałaś lekarza??? Zadzwoń do swojego ginekologa i zapytaj. Ja bym nie ryzykowała. A co jest napisane w ulotce?

Gość monikaameryka
ja mialam zapalenie pluc w 5 tygodniu i tez zostal mi przepisany antybiotyk z tych bezpiecznych dla dziecka ale uparlam sie i wpakowalam do lozka pilam tylko imbir z cytryna i mleko z czosnkiem i maslem i wyleczylam sie. Takze mysle, ze jesli to nie jest cos bardzo powaznego to sprobuj wyleczyc sie sama. Najwazniejsze zebys nie miala goraczki.

Gość monikaameryka
nie zapalenie pluc tylko oskrzeli....:)

Gość ehhhhehh
na bol gardla antybiotyk? :O

Gość ehhhhehh
ja tylko nie rozumiem, poco brac na bol gardla antybiotyk i co za lekarz go przepisal sama mialam zapalenie gardla w 14 tc i do glowy mi nie pprzyszlo, zeby brac antybiotyk. Domowe sposoby saw takuch sytuacjach bardziej skuteczne. Oczywiscie jesli jest to infekcja na tle wirusowym

Rowamycyna należy do antybiotyków grupyB1 - badania na zwierzętach nie wykazały, aby leki zwiększały częstość uszkodzeń płodu. Rowamycyna jest bezpieczna, sama miałam ją brać ale okazało się że nie ma takiej potrzeby. Lekarka powiedziała, że o stosowaniu rovamycyny dzieci rodzą się całkowicie zdrowe. W pierwszym trymestrze ciąży przeciwwskazane jest stosowanie następujących antybiotyków i chemioterapeutyków: * kotrimoksazol, * preparaty nitrofurantoiny, * leki przeciwgrzybicze, tj. amfoterycyna B, flucytozyna, rifampicyna (wodogłowie), chloramfenikol (gwałtownie przechodzą przez łożysko), * glikopeptydy (wankomycyna, teikoplanina). * kontrowersje dotyczą metronidazolu. Jeżeli lekarz przypisał Ci antybiotyk to po to, żeby zakażenie nie rozeszło się dalej. Jasne, że się boisz, ale zrób jak uważasz.

Gość ehhhhehh
zyrafa, a powiedz mi, jaki jest sens przepisywanie antybiotyku w ciemno, bez badan na bol gardla?

Autorka nie powiedziała że lekarz jej nie zbadał. Nie jestem tym lekarzem więc Ci nie odpowiem. Napisałam tylko o tym antybiotyku, że jest bezpieczny.