Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zapytam sie bo nie wiem a ...

czy dziecko zawsze dziedziczy grupe krwi po ktoryms z rodzcow?

Polecane posty

moja mama ma kolezanke i ona twierdzi ze jej corka nie ma grupy ani po niej ani po jej mezu, mozliwe?

Gość może ma po swoim
prawdziwym tatusiu :D

dziecko zawsze odziedziczy geny po rodzicach:P ale kombinacja moze spowodowac ze grupa bedzie odmienna od tej ktora maja rodzice, np matka A0, ojciec B0, a dziecko 00, albo matka AB, ojciec AB a dziecko AA albo AB, itd...

Gość co to znaczy inna grupe
Moze np. sie zdarzyc, ze grupa AB mamy sie rozszczepi i dziecko bedzie mialo albo A albo B, jesli tata ma np.0, ale nigdy dziecko nie bedzie mialo A, jesli np. oboje rodzicow ma B.

Gość dojrzała panna
nie wiem czy możliwe ale warte zastanowienia na pewno ....można zawsze gdzieś doczytać moje dzieci mają po mężu

raczej to ich dziecko, nie ma innego tatusia:P

Gość ja 1987
tak możliwe- moi rodzice mają Arh + a ja 0- i to zależy od chromosomów i genotypu jak tata ma A0 i mama ma A0 to dominujący jest chromosom A ale jak sie te dwa zera spotkają podczas zapłodnienia to dziecko będzie miało grupe 0 genetyka sie kłania...

Gość lionne a co to za grupa
Tylko skomplikowalas sprawe :) Poczytaj lepiej wikipedie, tam jest to lepiej wyjasnione i jest tabela dziedziczenia krwi.

sluchajcie a placi sie za badania krwi jesli chce sie sprawdzic grupe?? narzeczony nie wie a ja sie boje konfliktu:/..........

poczytac wikipedie??? :D:D:D czytam bardziej wiarygodne zrodla informacji:D

oczywiscie grupy krwi sa nastepujace: A, B, AB, O ale za grupe ostatecznie odpowiedzialne sa dwa geny a nie jeden co to znaczy? kazdy z nas produkujac gamety przekazuje im tylko polowe materialu genetycznego czyli tylko jeden gen odpowiedzialny za grupe geny sa nastepujace: A i B sa dominujace, 0 recesywny wezmy osobe z grupa krwi B, posiadac ona moze odpowiednio nastepujacy zestaw genow: BB lub B0, zlezy co odziedziczyla po rodzicach; w przypadku jesli ma zestaw B0, bedzie i tak miec grupe B bo gen B jest dominujacy; osoba z grupa 0, moze miec tylko zestaw genow 00 ... to w duzym skrocie bo jeszcze sa podgrupy itd. ale nie chce i sie pisac calego wykladu z genetyki...