Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość tiaaa

YORK - CHCE KUPIC ALE SIE BOJE ŻE...

Polecane posty

Gość psoluby
jesli po rodowodowych rodzicach a sam bez rodowodu tzn ze musi byc jakas przyczyna tego ze nie nie dostal papierow. ja bym uwazala. pozniej mozna zostawic u weta kupe kasy kupujac psa u PSEUDOHODOWCY. a poza tym wspierajac swoimi pieniedzmi pseudohodowle przyczyniasz sie do wzrostu bezdomnosci i cierpienia zwierzat. jesli kochasz psy poczytaj http://www.stoppseudohodowcom.org/ filmik obejrzyj http://www.brightlion.com/InHope/InHope_pl.aspx

"Im więcej będą miały pozytywnych doświadczeń związanych z różnymi ludźmi, zwierzętami, sytuacjami, tym odważniejsze i lepiej przygotowane do życia będą. (...) Ale skojarzenia muszą być pozytywne, dajesz mu smaczki, wspierasz, żeby się nie przestraszył" to zalezy tez od osobowosci psa. yorki akurat bojaźliwe nie są "I pamiętaj, proszę - NIGDY i POD ŻADNYM POZOREM nie zostawiaj psa samego pod sklepem, w ogródku, przywiązanego do ławki itd. Yorki są notorycznie kradzione" zgadza sie :D polecam cairn terriera - nie ukradna go a jest odwazniejszy, bardziej ciekawski i niezniszczalny niz york no i wiekszy :)

Wiesz, Kwiatek, yorki może nie są. Ale te wszystkie wariacje na temat yorków od pseudohodowców...:classic_cool: Każdy pies może być bojaźliwy, jeżeli będzie w okresie socjalizacji izolowany. Nie będzie to strachliwość warunkowana genetycznie, ale nabyta. Taka jest łatwiejsza do przezwyciężenia, ale też może objawiać się agresją lękową... Znasz na pewno parę yorków, co to wrzeszczą notorycznie na większe psy, rowery, samochody. Ja przez takowe pieski mam dużo problemów - właściciele wyprowadzają je na smyczy automatycznej, psy z wrzaskiem biegną na moje psy, a kiedy moje tylko się zainteresują, to z piskiem wracają do właściciela, który oczywiście bierze je na ręce... Dużo musiałam odkręcać agresji mojej starszej suki przez takie bojaźliwe agresory.

Gość URSUS C330
Mały pies jest bojaźliwy chocbyscie sie osrali, tylko sa dwa typy, albo bedzie uciekal pod wyrko albo ujadal i udawal groznego, do czasu az ktos mu z filca nie zasadzi.

URSUS C330 - daj sobie spokój. Poczytaj trochę książek o psach, albo zajmij się takowymi jako wolontariusz w schronisku. Wiem, że to kafe i nie powinnam wymagać wiedzy ani inteligencji od użytkownika takiego jak ty, ale skoro nie wnosisz nic do wątku, to po prostu nie odpisuj.

Gość tiaaa
tak czytam czytam wszystko dokładnie ale w sumie to dalej mam mieszane uczucia odnośnie tego rodowodu - z jednej stromy twierdzicie że kupując psa bez rodowodu napędzam pseudohodowle ale z drugiej strony może to pisac hodowca psów rasowych aby jemu nakręcic klientow ;) piszecie, że mnóstwo jest pseudo-yorków w schroniskach ale jak oglądam zdjęcia tych biednych psiaków to nie widzie niestety nic takiego - same krótkowłose kundelki lub duże psy a z chęcia przygarnęłabym takiego yorko-podobnego biedaka bo nie jestem znawcą i koneserem psów żeby ważna była dla mnie idealna długosc ogona czy struktura włosa :) ja chce poprostu małego kudłatego pieska i może byc nawet pseudo-yorkiem :D wskaz mi takiego to z chęcią go zaadoptuje :)

Gość tiaaa
a za yorka z hodowli musze zaplacic minimum 1600 zł bo dzwonilam do kilku ktore znalazlam na internecie w moim miescie

Gość psoluby
tiaa, poprzegladaj dział Psy do adopcji na forum Dogomania; jest mnóstwo małych długowłosów piesków do adopcji w całej polsce, w schroniskach i w domach tymczasowych, yorki czasem też się trafiają ale nie są to szczeniaczki ani zdrowe pieski tylko albo starsze które już się znudziły właścicielom :/ i wylądowały w schronisku, albo chore więc też trzeba było się ich pozbyć. Nawet jeśli spodoba Ci się piesek z innej części Polski to ludzie z forum pomogą go dowieźć. Skąd jesteś? Nie kupuj od pseudohodowcy...

Tiaaa - ze mnie żaden hodowca, yorków nie lubię, w ogóle terrierów nie jestem w stanie wytrzymać, te zjadliwe charaktery, brrr... ;) Ale masz rację, że masz wątpliwości. Tylko wydaje mi się, że lepiej jest nakręcić klientów hodowcy z powołania, niż pseudohodowcy, który teraz ma yorki, jutro będzie miał labki, a pojutrze akity - zależnie od mody. A co się stanie ze \"starymi\" psami? Cóż, tego lepiej nie wiedzieć... (Podpowiem, że wiele razy w schronach widuje się psy w typie ras, głównie suki, z sutkami do ziemi i wyglądające na 10-15 lat, a mające najwyżej 5...) Także napędzanie pseudohodowli \"domowych\" jest głupotą, bo to tylko prowadzi do zwiększenia ilości kundli - których i tak jest za dużo. Rzeczywiście, yorki są drogie, bo w miotach jest mało szczeniąt, a poza tym są modne. Ale wydaje mi się, że jeśli masz wydać 1000 złotych na kundla w typie (który niekoniecznie będzie zdrowy i wyglądający jak york), to lepiej dopłacić te parę setek i mieć na 100% psa rasowego, o takich cechach i wyglądzie jak yorkshire terrier. A jesli chcesz psa z adopcji, to nie patrz na strony schronisk - zwykle są rzadko aktualizowane, nie ma dokładnych informacji. Najlepiej na allegro szukaj psów \"za złotówkę\" (tj cena 1 zł), to zwykle są aukcje psów z adopcji. Pisz na podane tam maile wolontariuszy lub osób które mają psa w domu tymczasowym - one o takim psie powiedzą Ci wszystko. Możesz wejść na portal dogomania.pl, tam jest dział \"Przygarnę psa\" - opisz swoje wymagania, a na pewno wiele osób podrzuci Ci wątki schroniskowych psów w potrzebie: http://www.dogomania.pl/forum/f97/ Tu masz aukcję jedną pieska w typie yorka (ale cuuudny, nawet mi się podoba ;)): http://allegro.pl/item629751436_york_mix_terier_miniaturka_mix_pies_psy.html Śliczny szorstkowłosy, choć może nie jak york http://allegro.pl/item625568124_terrier_bungee_szczenie_ona_chciala_a_on_nie.html Wiem, że nie yorkowy, ale szukałam i znalazłam go - podbił moje serce ;) ach, gdybym mogła mieć jeszcze jednego psa... http://allegro.pl/item633447813_malutki_mniejszy_niz_jack_russel_terrier_cudak.html Ta sunia przecudna http://www.dogomania.pl/forum/12247955-post10.html Tu jeden szczenior czano-biały, z pyska podobny, choć nie tak umaszczony ;) http://www.dogomania.pl/forum/f28/4-szczeniaki-w-schronisku-szukamy-dt-poznan-137115/ Tego jest pełno... Czasem niektóre kundelki wcale nie wyglądają jak yorki, ale są śliczne i kochane, też długowłose... I wyglądają ładniej niż rasowe. Moim zdaniem wybór jest jeden - psiak z adopcji albo z hodowli. Pseudo nakręca biznes i każda osoba świadoma sytuacji psów w Polsce (która jak wiemy jest gorzej niż fatalna) nie weźmie psa z pseudohodowli... A powiedz mi, dlaczego akurat york? ;) Czysta ciekawość.

Gość tiaaa
nie potrafię chyba odpowiedziec na pytanie dlaczego york :) miałam kilka razy stycznosc z tymi psiakami i zakochalam się w nich :D wiem, że są bardzo różne - jeden był taki żywiołowy że biegał po mieszkaniu jak na wyścigach i skakał jak kot :D przynosił piłeczkę i wszędzie go było pełno a drugi z którym miałam do czynienia trząsł się na widok obcej osoby i sikał ze strachu :D cos jest w tych psiakach takiego co mi się podoba - mają charakterek który sama mam :) myślę że dogadalibyśmy się :D zakochałabym go na śmierc :D zawsze marzyłam o takim piesku ale niestety cena robiła swoje, w koncu mogę sobie pozwolic na niego a co tych opuszczonycyh to faktycznie jest tych psiaków, ja głównie patrzyłam na strony schronisk ale tam jest zaledwie po kilka zdjęc w sumie to mam już dylemat bo żal mi ich strasznie :( gdyby to ode mnie zależało to przygarnęłabym i kupiła też yorka (mam ogród więc psiaki mogłyby sobie do woli biegac zamiast siedziec za kratami :( ) ale niestety nie mieszkam sama i nie mam możliwości aby dac dom kilku psiakom, przynajmniej narazie

\"wiem, że są bardzo różne - jeden był taki żywiołowy że biegał po mieszkaniu jak na wyścigach i skakał jak kot przynosił piłeczkę i wszędzie go było pełno a drugi z którym miałam do czynienia trząsł się na widok obcej osoby i sikał ze strachu \" terriery sa zazwyczaj takie jak ten pierwszy. ten drugi moze jakis felerny był :P albo zastraszony

\"są też biało-brązowe i wyglądają jak z wełny superrr\" sa tez dostepne wersje z jedwabiu ;) :D PS Airedale terrier to najwiekszy z terrierow :D 20-33 kg i 60cm wysokości :D

tiaa - tylko pamietaj ze z osobowosci terriery chociaz wesołe, towarzyskie, odważne, ciekawskie, lubiace ludzi, dzieci to pewną upartość i krnąbrność mają...

Gość tiaaa
a nie ma takich malutkich z wełny? :D bo na takiego duże to nie mogę sobie pozwolic :(

Gość tiaaa
niestety wielkosc psiaka odgrywa u mnied osc duza role :( chociaz duze są piękne - moj facet ma boksera sunię i jest naprawdę cudowna ale to już kawał psa

Gość tiaaa
a ja sama jestem uparta więc dogadalibysmy się z takim drugim uparciuchem :)

Gość tiaaa
wogóle to już sama nie wiem bo tak oglądam te wszystkie psiaki i zaczęły mi się podobac jeszcze West Highland White Terrier co myślicie o tym ? on jest chybo wielkosciowo zblizony do yorka a równie piękny :) tylko w zimie mógłby zaginąc w zaspie :D

Gość psoluby
weź też pod uwagę że żywiołowość terierów sprawia że potrzebuj ą ruchu, taki jack russel terrier (z Twojego ostatniego linka) musi się porządnie wybiegać, nie wystarczy takiego wypuścić do ogrodu

Gość tiaaa
wogóle to miałam dylemat między yorkiem a sznaucerem miniaturką bo bardzo mi się podobają również te psy, co sądzicie o tej rasie?

Gość psoluby
po pierwsze patrzy się nie tylko na wygląd ale i charakter, to bardzo ważne, po drugie - tylko pies z papierami będzie reprezentował rasę wg wzorca więc jeśli chcesz i tak psa od pseudohodowcy to nie ma sensu zadawać takich pytań bo nigdy nie wiadomo na jaki się trafi charakter, jeśli zależy Ci tylko na wyglądzie rozejrzyj się za ładnym kundelkiem do adopcji, chociażby jak ktoś już tu pisał z ofert wolontariuszy na allegro

Kwiatek - terierki są dość zajadłe, w końcu miały na gryzonie polować ;) Jak toto się uczepi do piłki to ani be ani me ;) Po prostu mi nie odpowiadają, i ten ich upór... Ale to nie ja wybieram sobie psa, więc moje zdanie nie ma znaczenia. Tiaaa - po pierwsze, ogród Ci nie wystarczy. Jeśli Twój pies będzie miał za spacer bieganie po ogrodzie, to mało Ci z niego zostanie. Muszą być spacery, szkolenie, spotkania z innymi psami i ludźmi. Poza tym, co wiesz o sznaucerach? Co wiesz o jack russell terrierach? Rzucasz nazwy po zobaczeniu zdjęcia rasy. JRT są trudne, hiperaktywne, cudowne dla kogoś, kto UMIE i CHCE je szkolić i z nimi pracować, ale Ty przecież nie masz doświadczenia z psami. Sznaucery miniaturowe nadają się na pierwszego psa, ale, na Boga!, poczytaj o rasie zanim się na nią zdecydujesz! Charakter, do czego służyły, dla kogo są. Przecież jest mnóstwo informacji w internecie! Wierz mi, jak pies daje w kość, jest niedopasowany do właściciela, to już się nie zauważa jego wyglądu - ma się go tak dość, że to, czy jest ładny czy rasowy nie ma znaczenia. Trzeba psa dobrać do siebie i swojego stylu życia. Poza tym jest PEŁNO psów w typie sznaucerów do adopcji, jeśli chcesz. Nawet Ci podałam tego czarno białego szczeniaka, to będzie coś w ten deseń. Obetniesz go u fryzjera na sznaucera i nikt nie zauważy różnicy... A jack russell terrier jest moim zdaniem niedobry dla początkującego hodowcy, który nie ma pojęcia o efektywnym szkoleniu psów. Proszę, zanim się zdecydujesz na psa, poczytaj o szkoleniu, wychowaniu, to przecież podstawa! Rasa i wygląd to nawet nie sprawa drugorzędna, a trzeciorzędna, jeśli nie znasz się na niczym o psach.

Jeśli chcesz, to do oddania za darmo są szczeniaki dość podobne do yorków, pieski z wpadki suki. Dziś się urodziły - do oddania będą tak za 2 miesiące. Tylko że to woj. opolskie, a nie wiem gdzie mieszkasz. Ale to chyba nie problem, dojazd? Szczeniaki słodkie, rodzice zdrowi. Więcej informacji zdobędę jeśli wykażesz zainteresowanie ;)

Gość tiaaa
woj. małopolskie a niestety dojazd to problem i stad tez jestem ograniczona

Szkoda :( Cóż, życzę powodzenia w szukaniu szczeniaka. W sumie zdarza się, że ludziom suczka \"wpadnie\" i za darmo oddają szczeniaki w typie yorka. To też jest jakieś wyjście - szczeniaki już są na świecie, więc za późno żeby mówić o pilnowaniu i sterylizacji, a jak za darmo to nie napędzasz handlu zwierzętami bez rodowodu. Chociaż i tak najlepsze są psiaki ze schroniska ;) Jeśli bierzesz ze schronu lub domu tymczasowego, jest możliwość, że wolontariusze Ci podwiozą psa :)