Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Historynka

Zameldowanie pod jednym adresem?

Polecane posty

Opiszę krótko moją sytuację i proszę o pomoc: Mieszkamy razem w mieszkaniu które zajmujemy tymczasowo, czekamy aż to które będzie nasze bardziej na stałe (lokatorzy z wyrokiem eksmisji są na liście oczekujących na mieszkanie komunalne). Może to potrwać jeszcze do dwóch lat. Mąż jest zameldowany u swojej mamy, ja u moich rodziców. Na początku przyszłego tygodnia chcę złożyć wniosek o dowód i chciałam zapytać: - czy w świetle prawa robi nam jakąś różnicę to czy formalnie mieszkamy razem? - czy mogą być jakieś niedogodności z powodu osobnych mieszkań? (na razie jedyne co przychodzi mi do głowy to polecone, które regularnie odbiera moja rodzina albo ja sama podczas wizyt) - czy jest sens prosić teściową żeby mnie zameldowała u siebie? (nie byłoby problemu) Podsumowując- czy wspólny adres jest nam do czegoś potrzebny? Na pewno dopóki się nie przeprowadzimy do tamtego mieszkania żadnych kredytów nie planujemy... Proszę o odpowiedzi bo właśnie nad tym myślę i chciałabym do poniedziałku zdecydować...

Gość nie jest do niczego potrzebny

Gość no ja jestem w podobnej sytuac
z tym, że my studiujemy i mieszkamy w akdemiku. Ja jestem nadal zameldowana u moich rodziców, mąż u swoich. Stwierdziliśmy że szkoda zawracac sobie głowę zmianą adresu zameldowania i tak zostalo. Jak dotąd - slub był we wrześniu nie miałam zadnych sytuacji w ktorych stanowiłoby to problem

Gość my nawet kredyt wzięliśmy
bez problemów.

Gość u nas jest podobnie
tu gdzi emieszkamy nikt nie jest zameldowany, mąż jest zameldowany u swoich rodziców, a ja z synkiem u swoich - wspólny meldunek może być jedynie potrzebny do odebrania poleconego z poczty

Gość czarna koala
też niekoniecznie, bo jak ma nazwisko takie samo to czasem wydają nawet przy innym adreie zameldowania. spisują nazwisko, PESEL i "status" rodzinny (że mąż, ojciec, matka itd). ale to moze tylko u nas bo małe miasto i wszyscy sie znaja :)

Historynko, ja myślę, że nie będzie Wam brak wspólnego adresu zameldowania w niczym przeszkadzał. Istotny jest raczej fakt, że jesteście małżonkami. Mój Mąż ma stałe zameldowanie u Rodziców a w naszym nieszkaniu zameldowany jest na czasowo i to własciwie dla odczuć psychicznych bardziej :). Tam, gdzie mieszkał, tam jest siedziba firmy (teścia) w niej mój Małżonek pracuje w związku z tym ma wiele dokumentów na tamten adres i nie chcieliśmy tego wymieniac po prostu. Zameldowaliśmy go więc w moim miescie czasowo na maksymalny okres czasu. A jeśli pytasz na co może mieć to wpływ to na pewne środki refundowane przez NFZ (są rzeczy które musi np. potwierdzić rodzimy że tak powiem oddział Męża, ale w sumie to tez pocztą można załatwić). Tego jednaknie życzę :)

Czarna Koala - ja mieszkam w nieco większym mieście i faktycznie polecony może odebrać współmałżonek z innym adresem, albo osoba będąca zameldowana pod tym samym adresem a nie będąca współmałżonkiem. Ale to chyba też od urzędnika zależy :)

To rozumiem że poza poleconymi (z którymi teraz nie ma najmniejszego problemu) nie robi to różnicy :) Nie wiem czy to ma znaczenie, ale mieszkamy i jesteśmy oficjalnie zameldowani w jednym mieście tak czy inaczej a w mieszkaniu w którym jesteśmy teraz z różnych powodów nawet czasowo meldować się nie chcemy :) Dziękuję za odpowiedzi.

Gość czarna koala
Ty kochana nie ściemniaj tylko mów jak tam po slubie ;) PS. pewnie tak samo jak przed, ale cóż, jakas ciekawość jest ;)

Jak widać świeżo po ślubie skoro dopiero dowód zmieniam :) Jest bardzo, bardzo dobrze, a i z innymi aspektami życia zaczyna być w porządku :) Już wcześniej było dobrze między nami, ale to tak miło słyszeć wypowiedziane z taką dumą: \"moja żono\" :) A poza tym w życiu się nie nasłuchałam tylu komplementów co w dniu ślubu i przy oglądaniu zdjęć (może taka paskuda na co dzień jestem :P )