Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość załamać się można

KOMUNIA........niezła szopka,pokazówa i liczenie kasy!

Polecane posty

Gość załamać się można

To co się obecnie wyprawia jest żałosne. Wielkie przyjęcia komunijne w restauracjach na 50 osób, prezenty za 1000 złotych a nawet wiecej itd. Co za durni rodzice idą za tym pędem i robia przyjecia w restauracjach.Czy naprawdę ogłupieli już wszyscy???????? Czy naprawde nie można dać na komunię skromnego prezentu bo zaraz zostaniemy obgadani przez rodzinę?????Po cholerę ustalacie jakieś stawki komunijne, jesli mnie nie stać to musze wziąśc kredyt zeby nie wyjśc na kretyna???????????? Mam dość tej szopki i kolejnych zaproszeń na komunię....to nic ze jestem daleka ciotką to nic.Tetaz zaprasza sie caaaaaaaaaałą rodzinkę byle by jak najwiecej KASY było no nie???

Gość załamać się można
Ludziom się w dupach przewraca

Gość to wina kosciola
ze tego nie ukróci, a wrecz nakręca.

Gość załamać się można
KOściół też powinien o tym mowic głośno ale też społeczenstwo powinno sie zbuntować i nie nakręcać gotowych scenariuszy co do wielkości prezentów. Co ciekawe na zachodzie dzieci dostają pare złotych w przeliczeniu i jakieś drobne prezenty a u nas???co to za szopka???oczywiscie polak wyznaje zasade zastaw sie a postaw się

Gość załamać się można
Dno totalne dno

Gość załamać się można
co to?nie ma zainteresowania tematem??

Gość wlasnie na zachodzie
spoleczenstwo bogatsze a tak nie szaleja

Gość załamać się można
Dokładnie, tak i dlatego jest to takie żałosne.

Gość załamać się można
Ciekawe co bedzie za pare lat??Może mieszkania bedzie sie kupować co??

Gość tez mam komunie
tez mam komunie i jestem zalamana bo pewnie bedzie trzeba dac 300 zł

Gość a potem bachory
a potem wstretne bachory rozwydrzone rosna, bo todzicie juz od malego pokazuja, ze liczy sie tylko prezent!!! i kasiora! dl amnei szokiem jest, ze 7 lub 8 letni gowniarze maja jzu swoje komorki a dziewczynki 13 letnie stroja sie o maluja jak dorosle pannice! z idei komuni swietej to juz pozostala tylko nazwa! masz racje, ze to co sie dzieje zakrawa na skandal! ja sie buntuje i nie ide na komuni w tym roku bo wlasnie bedzie w modnej restauracji z obsluga i wogole taki esrakie i rodzice przygotowali liste prezentow jakich oczekuje ich komunijne dziecko! fuj

Gość załamać się można
Smiac mi sie chce jak mamuśki mówią ze musza zrobić komunie w restauracji bo nie będą się bawić w gotowanie itd. A ja sie pytam...po cholere zapraszacie calutką rodzinkę????Wystarczyloby zaprosić najblizszych i zaprosic ich do domu, ale nieeeeee, bo przeciez dziecko musi zebrac sporo kasy no nie???

Gość załamać się można
A te bechory, sama sie zastanawiam czy nie zrezygnuje z tej szopki.Mam 3 zaproszenia na komunie i załamać sie idzie jak słysze co powinnam, ile powinnam, że daje się kase a nie prezenty itd

Gość figofagojjjj
ja tez nie ide na komunie do mojego kuzyna, rodzina ta nie utrzymuje z moja kontaktu od 3 lat i nagle zaproszenie na komunie, oczywiscie tez w restauracji, bo ciotka to taka nowobogacka i musi sie pokazac! falsz falsz falsz

Gość bo to komercja
zarabiaja na tym sklepy, restauracje itd. Poza tym wiara juz na ogol jest lipna i na pokaz wlasnie. Ludzie biora komunie, bierzmuja sie,zeby im dac slub, a slub ,zeby dzieci ochcrzcic, a wszytsko razem, zeby "nie gadali". Paranoja.

Gość bo to komercja
na tzw zachodzie ludzie maja wgdzis, co kto robi, u nas wszystko jest komentowane, jak to w zascianku. Ludzie nie chca sie wychylac , bo ktos obgada.

Gość bo to komercja
(" gdzieś" miało byc)

Gość ja w tym roku
robie komunie corki,w domu robie,bedzie 15 osob,wszystko sama robie i o prezentach z rodzina nie ma zadnych rozmow,jest mi obojetne czy w ogole cos przyniosa,no wiadomo,ze dziecko sie zawsze cieszy,ale ona nawet nie wiedziala ze na komunie dostaje sie prezenty,dzis sie dopiero spytala i powiedzialam ze tak. Od nas rower,i tak by trzeba bylo kupic bo ma takiego grata. Takze nie zawsze jest tak jak piszecie,po prostu tamto bardziej rzuca sie w oczy.

ja mialam robiona komunie w domu było jakies 15 osob czy nawet mniej, prezenty nie były wygorowane od chrzesnego dostalam złoty lancuszek od babci tez, od ciotki dostalam rolki jeszcze z plastikowymi kolkami i bylam z tego prezentu najbardziej zadowolona, kasy wcale duzo nie dostalam chyba ok 2000 zł i było dobrze teraz rodzice sobie wymyslaja jakby nie wiem co to była za uroczystosc wydaja prawie tyle pieniedzy i tyle samo oczekuja co na przyjecie weselne :/ zenada jak dla mnie jutro ide do kuzyna na komunie, jego rodzice robia ja w malej knajpie na 20 osob i nie maja wygurowanych oczekiwan co do prezentow wiadomo nie kazdego stac na to by dac duza sume pieniedzy czy tez drogi prezent

Gość uger
dla mnie robienie przyjecia w restauracji to przegiecie bo juz tym sugeruje sie gosciom ze taka impreza sporo kosztuje i nalezy się zwrot kosztów

Gość uger
ja dałem 100 zł i niech ludzie gadaja:D mam to w dupie

jak za drogo to sie nie idzie,proste! a co ludzie powiedza??? w doopie to mam..... moje dzieci tez maja wymagania....

Gość uger
A. babicz kolejny pierdolnięty co to robi biznes na dziecku

Gość 1500 złotych
zgadzam sie ze komunia to szopka i nic poza tym

Gość onalallaa_
moja mama robila przyjecie w restauracji, bylo 20 osob. Nie wyobrazam sobie mamy biegajacej pomiedzy stolami, uslugujacej gosciom. to juz przerabialismy na mojej komunii i komunii mojej siostry.

Gość 1500 złotych
a co to za problem???lepiej wydac 130 zł za osobe no nie i domagać sie zwrotów kosztów imprezki???

Gość 1500 złotych
20 osób to też przegięcie.Na komuni powinni byc tylko i wyłacznie najbliższi tj. dziadkowie i chrzestni.

Gość hmmm mmm
do załamać się mozna - to nie jest tak ,że mozna zaprosić najblizszych. Są rózne rodziny i czasami jak kogoś nie zaprosisz to zaraz jest obraza i obgadywanie. Ale zgodzę się ,ze liczy sie tylko kasa. Szczególnie patrzy się na chrzesnych, a przeciez nie o to w tym wszystkim chodzi.Chrześni podają do chrztu, a rodzice oczekują pózniej nie wiadomo jakich prezentów. A co do lokali , to czasmi ludzie mają małe mieszkania, nie pomieszczą gosci . Tak samo z gotowaniem. Rodzice mogą sięskupić na komunii dziecka, a nie na staniu przy garach i pieczeniu ciast. Ale ogólnie wszystko teraz jest tak zkomercjalizowane... Tylka kasa i kasa i tak jak piszesz zastaw się , a postaw się.

Gość onalalala_
co do zep+sucia tego swiata, to jest mi smuytno ,bo juz dziueci w 2 klasie maja komorki. pewnego dnia moj brat wrocil ze szkoly do domu z placzem, bo go przezywaja, ze jest biedak. Smieli sie z niego, popychali, bili. Klasa doktorkow i prawnikow,Mielismy nieszczescie, bo moja mama jest tylko pielegniarka. Po awanturze mama poszla do szkoly cos z tym zrobic, okazalo sie, ze uwierzyla dziecku od mamy ,ktora jest doktorowa, a nie mojemu bratu z siniakami na plecach... tak to wyglada dzisiaj..az sie boje, co bedzie pozniej:(

Gość onalalala_
do 1500 zl, nie mamy dziadkow, bo zmarli, przyszli wujkowie i przyszywane dziadki.razem 20 osob.moja rodzina liczy 8 osob.mam 6 rodzenstwa, wiec znowu az tak duzo na komuni osob nie bylo.