Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość olciawawa

Przeziębienie we wczesnej ciąży

Polecane posty

Gość olciawawa

Bardzo często obserwuje forum, ale do tej pory raczej nie byłam tu aktywna. Jednak teraz mam pewien problem i chciałabym poznać Waszą opinię. Otóż 2 tygodnie temu przeszłam dosyć poważne przeziębienie - byłam chora 6 dni - brałam Flegaminę, chlorchinaldin i aspirynę C. Wczoraj dowiedziałam się, że jestem w ciąży to ok. 4-5 tydzień... Czy te leki mogłyby mieć negatywny wpływ na zarodek? Mój lekarz powiedział, że nie powinny, ale ja już sama nie wiem :-( Odebrałam dziś wyniki badań krwi: Progesteron 60,00 ng/ml Beta-HCG 3535,0 mlU/ml Może z własnego doświadczenia potraficie mi powiedzieć czy wyniki są dobre? Lekarza mam dopiero we wtorek, aby On mi to potwierdził. Będę wdzięczna za każdy komentarz. Pozdrawiam.

Gość żaden z tych leków ciąży
nie szkodzi, więc się nie zamartwiaj. Zreszta na ulotkach tych leków możesz poczytać co piszą na temat zażywania ich w ciąży

A jakie masz normy ? W polowie 5 tc moja beta wynosila 850, ty masz sporo wyzsza. Tez bylam przeziebiona w 5 tc, nie bralam lekow bo juz wiedzialam o ciazy, ale mysle, ze u ciebie wszystko jest dobrze i leki nie zaszkodzily malenstwu. Natura sama tak "wymyslila" ze dziecko jest dobrze chronione w brzuszku mamy.

Gość olciawawa
Bardzo dziękuję za odpowiedzi :-) no właśnie na ulotkach tych leków jest napisane, że raczej przed zażyciem wskazana jest konsultacja z lekarzem - więc niewiele mi pomogła ta informacja z ulotki... Co do Bety... normy w 'moim' laboratorium: 3 tydz. 16-156 4-5 tydz. 101-4870 5-6 tydz. 1110-31500 Być może moja ciąża jest mnoga... Czytałam gdzieś, że im wyższa Beta w kolejnych tygodniach tym większe prawdopodobieństwo mnogiej ciąży, ale także nie wiem czy to mit. To moja pierwsza ciąża, więc jestem dosyć zagubiona w tym wszystkim... chcę się cieszyć, bo staraliśmy się z mężem 9 m-cy (ostatnie 6 m-cy brałam Clostillbegyt) i wreszcie się udało :-)

Gość leki nie zaszkodzą
no sory moja znajoma też była "troszkę" przeziębiona i urodziła chorą córkę, lekarz mówi że to prawdopodobnie przez to bo żadnych innych czynników nie było aurat flegamina jest bardzo szkodliwa poczytaj w necie kolezanka była chora ok po 5 tc

Gość leki nie zaszkodzą
po leki nie zaszkodzą było "?" ale znikło kazde leki moga zaszkodzic!!!!!!!!!!! zwlaszcza we wczesnej ciąży

No to ja ci powiem, ze tez bardzo dlugo sie staralismy (ponad 5 lat czekalam na pozytywny test) i w cyklu kiedy zaszlam nie sadzilam, ze jest to wogole mozliwe bym zostala mama. Pilam alkohol, podnosilam ciezkie przedmioty, kiedy dostalam plamien bylam pewna ze to @, ale kiedy ustaly i cos dziwnie zaczelam sie czuc poszlam zrobic bete i wynik byl jaki pisalam wyzej. Ciaza przebiegla bez zadnych komplikacji ( oprocz cukrzycy ciazowej, ale dieta zalatwila problem) . Dzis jestem mama 11-miesiecznej dziewczynki :) A ty konczysz 5-ty tydzien ciazy. Wszystko jest dobrze, zanim sie obejrzysz bedziesz jechac na porodowke. PS. Kiedys czytalam , ale nie wiem czy to prawda, ze wieksza bete maja dziewczynki niz chlopcy. I szybciej przyrasta. Ciaza mnoga oczywiscie tez, a przy clo szanse sa wieksze.

Gość leki nie zaszkodzą
Syrop Flegamina Mite zawiera bromoheksynę, która jest lekiem wykrztuśnym, upłynniającym wydzielinę dróg oddechowych. Dzięki swym właściwościom ułatwia odkrztuszanie i oczyszczanie drzewa oskrzelowego, poprawia wentylację płuc, przyspiesza ustępowanie stanu zapalnego w drogach oddechowych. Wskazaniem do stosowania leku są ostre i przewlekłe choroby dróg oddechowych przebiegające z zaburzeniami odkrztuszania i usuwania śluzu Bromheksyny nie należy podawać w pierwszych trzech miesiącach ciąży. W pozostałym okresie stosować wyłącznie w przypadkach, gdy w opinii lekarza korzyść dla matki przeważa nad potencjalnym zagrożeniem dla płodu, Ze względu na brak danych o przechodzeniu brornheksyny do mleka karmiącej matki, nie zaleca się stosowania leku w okresie laktacji.

Gość olciawawa
'leki nie zaszkodzą?' - ale mnie zmartwiłeś/aś :-( Czy można coś zrobić w tej sytuacji?

Jest roznica pomiedzy 7 a 3 tc, kiedy zarodek nawet nie jest w macicy. W 7 tc matka "karmi" juz dziecko, w 3 tc zarodek trafia dopiero do jamy macicy i nastepuje implantacja. Dziecko nawet nie bylo "polaczone" z matka w czasie kiedy ta byla chora - mowa o autorce topiku. Oczywiscie zgadzam, sie ze leki w ciazy nie sa wskazane i sa podawane w razie najwyzszej koniecznosci.

Gość knknknknkn
moze Cie pocieszy ze ja nie bralam lekow i to nie musi byc ta przyczyna:(((( nikomu tego nie zycze,to co przechodze teraz to koszmar, uslyszalam ze teraz to jest czeste, ze jest 50% szans ja stracilam szanse:((((((((((((

Gość olciawawa
'Surfitka' dziękuję bardzo za słowa wsparcia. knknknknkn bardzo współczuję - mam nadzieję, że ponownie zajdziesz w tym razem szczęśliwą ciążę... a ja czekam na wizytę u lekarza i pierwsze badania płodu...

knknknknk, tez bardzo mi przykro ze stracilas dzidzie :( Jednak nie sadze, ze przyczyna bylo przeziebienie. Prawie kazda kobieta w ciazy przechodzi przeziebienie w jej czasie chociaz raz. Wierze, ze juz niedlugo znow bedziesz w ciazy i tym razem wszystko zakonczy sie szczesliwie. Powodzenia wam obojgu !

Gość ja byłam
w 8 miesiącu przeziębiona i córcia urodziła się z infekcją krwi i zapaleniem płuc ale po półtorej tygodnia została wyleczona

Skoro lekarz mowi ze nie powinny zaszkodzic to tego sie trzymaj. Nie mozesz sie zamartwiac na zapas, stres wpływa bardzo źle na ciąze. Poza ym na żadnym leku nie jest napisane ze mozna go w ciązy stosowac. Ja np biorę fraxiparinę i akard , na ulotkach pisze ze w ciązy nie moża ale dzieki tym lekom z dzieckiem jest ok. Nie martw sie na zapas, nie ma sensu;)

Gość leki nie zaszkodzą
no tak ja wiem że jest różnica między 3 a 7, koleżanka była dokładnie 4/5 tc dlatego w sumie to jest szansa ze autorce nie zaszkodziło ale jeśli jednak dziecko połączyło się już z matką to są duże szanse że mogło zaszkodzić, żeby nie było ja nie chce straszyć, po prostu lekarz powinien o tym wiedzieć i bacznie obserwować całą ciąże jak rozwija się dziecko, zwłaszcza jak autorka chodzi na nfz to może zostać olana że są małe szanse itp to jednak są i nie wiem jak autorka ale część kobiet boi się rodzić chore dzieci i jakby chciała usunąć to ze względu na wykrytą chorobe może zrobić to legalnie. moja znajoma otwarcie tego nie powie ale widać że ciężko jej z dzieckiem w dodatku mąż frajer stwierdził że to za duży obowiązek dla niego i uciekł. Ja osobiście robiłabym dokładne usg i badania jakie tylko się da bo oprócz umysłowych upośledzeń płodu mogłoby dojść również do "cielesnych" trzymam kciuki autorko za Ciebie i Twoje dziecko, obyś była w tej grupie której leki nie zaszkodziły

Gość olciawawa
Mam przychodnię w NFZ, ale akurat trafiłam na ginekologa, który jest nie tylko świetnym fachowcem, ale i wspaniałym człowiekiem - gdyby coś było nie tak, zająłby się tym jak trzeba - tym bardziej, że od tylu miesięcy starał się o tą moją i męża ciążę... Chciałabym jeszcze powrócić do tematu Beta-Hcg... czy mogłybyście napisać ile u Was było w 5 tc?

Gość bgbg
?????????

Gość anelajnes
Miałam te same obawy co WY..Dziś patrzę na zdrowego,pięknego 7tyg Synka.Życzę wszystkim zdrowych,udanych Maluszków.. Olciawawa,jak znajdę wynik to Ci napiszę.. Pozdrawiam

Gość bgbg
anelajnes dzięki za odp troszkę mnie podniosłaś na duchu, pozdrawiam;)

Leki w ciazy moga zaszkodzic, szczegolnie we wczesnej. Czasami jednak trzeba wybrac mniejsze zlo i wyleczyc mame. Mamie nie wolno goraczkowac - to jest baaardzo wazne! takze jak jest goraczka to trzeba brac leki, ktora ja zbija. Mi w ciazy wczesniej farmaceutka odmowila sprzedania flegaminy, powiedziala, ze nie mozna, tak samo tabletek na gardlo do ssania. Dzidzius moj byl chory, ale podobno nie od przeziebienia, choc tak poczatkowo myslano.

Gość anelajnes
bgbg=nie denerwuj się już :) Pozdrawiam

Gość qwemn
Ja też przechodziłam przeziębienie we wczesnej ciąży. Podobnie tak jak Ty, byłam w 4-5 tc. Brałam nawet antybiotyk i jak na razie wszystko jest w porządku. Dzidziuś ma się dobrze i rośnie, jak szalony:) Będzie dobrze. Pozdrawiam:)

Gość bgbg
Dzięki dziewczyny za odp i wsparcie❤️ nie miałam gorączki tylko katar, troche kaszel i ogólnie byłam taka jakaś jak to przy przeziębieniu i żeby się dalej nie rozwinęło wziełam ten gripex max ze 2-3 dni na moje nieszczęście, nie wiedząc że już jestem w ciąży jakieś 1,5 tyg. Pozdrawiam i trzymajcie kciuki żeby z fasolką wszystko było ok.

Gość tyldak
A ja słyszałam wiele pozytywnych opinii o syropie Prenalen, który jest m.in na bazie czosnku. Stosowałyscie?:)

Gość gość
Witam jestem w 7tc ijestem przeziębiona byłam na pogotowiu i powiem tak... tantum verde w spray biore i Prenalen katar i pomaga mi:) jutro idę do lekarza i zobaczę czy z moim Maleństwem wszystko dobrze:) ale te leki są polecane kobietom w ciąży. Jestemtrochę przewrażliwiona bo już straciłam jedno dzieciątko :( więc byle czego też bym nie wzięła, pozdawiam wszystkie przyszłe Mamy i życzę dużo zdrówka:)

Gość gość
Tantum verde w ciąży i to w 7 tyg???? Zmien swojego nawiedzonego lekarza jeśli chcesz szczęśliwie urodzić zdrowe dziecko

Gość karolinaKa
Ja tez bralam tantum verde w ciazy ale w tabletkach. Bylam wtedy w 6 miesiacu, mozna go spokojnie brac w ciazy. Do tego wspomagaj sie domowymi sposobami, syrop z cebuli, herbata z miodem cytryna i syropem malinowym (od razu napisze zanim mnie napadna jakies nawiedzone istoty xe maliny mozna jesc, skurcze wywoluje napar z LISCI malin). I wygrzewaj sie, bedzie ok. Ja bylam dwa razy w ciazy przeziebiona corka ma 4 miesiace jest zdrowa jak rydz.

Gość beata27
tak ja tez slyszalam ze w ciazy ,kobiety moga uazywac tamtum verde nawet moja siostra w ciazy stosowala i jej dziecko urodzilo sie zdrowe . weszlam na to forum bo mam ten sam problem prawdopodobnie jestem w ciazy i jestem przeziebiona. mam katar i kaszel nie biore lekow ale obawiam sie ze ta infekcja moze zazkodzicc plodowi jeszcze zarodkowi . teraz jednak mi sie przypomnialo ze prfzy mojej pierwszej ciazy tez na samym poczatku bylam chora i to z tego co pamietam wiele bardiej i rodzilam zdrowego synka. ale jak juz wiadomo nie zawsze jest wszystmo tak samo a powiem szczeze ze teraz jako juz doswiadczona matka bardziej sie obawiam tych wszystkich chorob u dzieci... moze sie ostatnio naogladalam za duzo.... trzymam kciuki za wszystkie chore i przeziebione mamusie i ich fasolki... pozdrawiam