Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Agnieszka 27

potrzebuję pomocy - dieta cukrzycowa

Polecane posty

dziewczyny czy ma moze któras z Was przykładową diete cukrzycową dla ciężarnych? Mam zawyżone wyniki obciążenia glukozą 75g i za nim pokarze je lekarzowi ( a idę za tydzień) chciałabym juz stosowac odpowiednią diete. Jeśli któraś ma i byłaby tak dobra i wysłała mi na maila: kombi82@wp.pl Bede bardzo wdzięczna bo trochę czytałam co moge ale tak konkretnie bym chciała jakis jadłospis :( z góry dzieki

Popatrz sobie w diety z niskim indeksem glikemicznym, w te tabele i sama komponuj. Ale prawda taka, że te diety różnie działają. Poza tym trudno się ich trzymać. A najlepiej wiedzieć co można jesć a czego się nie powinno i wtedy myśleć.

moja przykładowa dieta śniadanie - 3 kromki chleba razowego żytniego z wędliną i sałatą. Posmarowane masłem, ale masła minimalnie. II śniadanie - 2 kromki pieczywa razowego żytniego z masłem, jogurt naturalny i jabłko, herbata bez cukru Obiad - zupa, duszony filet z kurczaka, 2 ziemniaki, surówka, kompot Podwieczorek - 1 kromka pieczywa z masłem, wędliną i pomidorem, surówka z marchwi I kolacja - 3 kromki pieczywa z masłem i wędliną, surówka z marchwi i jabłka, herbata bez cukru II kolacja - pomarańcza, kanapka z serem twarogowym i pomidorem, herbata bez cukru.

ważne jest aby do południa nie jeść nic słodkiego, bo wtedy cukier jest najwyższy. Potem ja pozwalam sobie na herbatniki Lu Go :) ale to zamiast np pieczywa. Zamiast jogurtu naturalnego czasem zjadam zwykły owocowy i też nic złego się nie dzieje. Bez obaw mozesz jeść pomidory, ogórki i tego typu warzywa, musisz natomiast uważać na owoce.

Gość sprobuje ci pomoc bo sama
mialam cukrzyce ciazowa ( moj wynik po obciazeniu glukoza 50 g wynosil ponad 250 , wiec juz lekarz nie zalecil mi tego 75 g tylko od razu skierowal do poradni diabetologicznej ) u mnie wystarczyla sama dieta ( obeszlo sie bez insuliny ) musialam jesc czesto 5-6 razy dziennie ( mniej wiecej co 3 h ) a malo zamiast bialego pieczywa musialam jesc ciemne ( biale to spora dawka weglowodanow ) zero słodyczy , nic smazoengo i tłustego ( bo cukrzyca i cholestrol idzie w parze ) trzeba uwazac na banany i winogrona ( maja duzo cukru ) nie pic sklepowych soczkow ( duzo curku ) trzeba ograniczyc spozywanie mleka ( ma laktoze , tez cukier ) zamist smietany jogurt natralny - do zaprawy zup czy salatek ja jadłam mnie wiecje tak: 1 sniadanie buleczka - grahamka z plastekiem chudej wedliny lub z plasterkiem zóltego odłuszczonego sera zótlego z ( rzodkiewka lub ogoreczkiem zielonym lub pomidorkiem ) srednie jablko plus szklanka mleka ( 1,5 % ) lub maly jogrut naturalny 2 sniadanie miseczka truskawek z jogurtem + paczka ciateczek zobzowych lu go obiad zupa wielowarzywna na chudym miesku podwieczorek chleb ( kromka ) ciemny z twarozkiem + warzywo np. rzodkiewka , szczypiorek + sok z marchwi ( sama go robilam ) kolacja kromka chleba z wedlina lub ryba , jogrut naturalny , jablko oczywiscie to przyklady