Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość niedouczona

Głupie pytanie o badania krwi i moczu

Polecane posty

Gość niedouczona

Czy morfologię krwi trzeba robić rano i czy trzeba być na czczo ? Czy mocz do badania ogólnego musi być z "porannego moczu" i czy próbka moczu może postać z 2 godziny w temperaturze pokojowej zanim trafi do laboratorium czy lepiej włożyć do lodówki?

morfologia zawsze na czczo. badanie moczu z rana, pobierane w środku sikania, że się tak wyrażę :) i najlepiej od razu zawieźć. jak dla mnie, to trzymanie w lodówce może dać nieprawdziwy wynik, a po 2 godz. to w ogóle jest do wyrzucenia.

Gość niedouczona
ale mi sam dojazd zajmuje dwie godziny, to niewykonalne ! nie wytrzymam z rana bez sikania, żeby się wysikać dopiero na miejscu w laboratorium :(

Gość sdfrt
zrób tak jak możesz.Jak wyjdą złe wyniki to wtedy powtórzysz

Bez przesady. Ja czasem zanosiłam mocz po kilku godzinach i było ok. Morfologia zawsze na czczo. Od razu jak Ci będą pobierać krew możesz zrobić badanie na toxo i CMV. Mocz się pobiera z porannego moczu (masło maślane) ze środkowego strumienia, tzn. najpierw trochę wysikaj, podstaw pojemnik, ale końcówki sikania już nie łap do pojemnika. Z doświadczenia wiem, że najłatwiej pod prysznicem albo w wannie. I podmyć się trzeba najpierw.

Gość niedouczona
bardzo dziękuję za odpowiedzi :) co to jest CMV ?

Gość morfologia na czczo
morfologia na czczo - tylko w Polsce, gdzie indziej pukają sie po głowach jak to słysza, no ale cóż zascianek pozostanie zasciankiem.

Gość niedouczona
czyli nie trzeba na czczo ? bo ja myślałam, że tylko cukier bada się na czczo, a na zwykłą morfologię można po śniadaniu, no i co z tym moczem ?

bez przesady z ta morfologia na czczo i moczem porannym na badanie ogolne:)

Gość niedouczona
Czyli jak pojadę jutro po śniadaniu i wysikam się na miejscu ( nie będzie to poranny mocz, tylko drugi) to wszystko wyjdzie ok? Zwykła morfologia i badanie ogólne moczu.

CMV to wirus cytomegalii. Z tymi badaniami na czczo- tak mi kazał lekarz, więc powtarzam co wiem. Podejrzewam, że w większości naszych przychodni nawet by mi nie pobrali krwi, jakbym nie była na czczo. Może i morfologia na czczo i poranny mocz nie są wymogiem koniecznym do przeprowadzenia badań, ale pewnie jakoś to pomaga laborantom, skoro taki jest wymóg i lekarz zaznacza, żeby przed pobraniem nie jeść

niedouczona- spokojnie możesz się wysikać w domu i zawieżć mocz po 2 godzinach. Ja bym wolała tak niż sikać do kubeczka w pozycji na Malysza :)

na wynik morfologii moze wplynac OBFITY posilek o tyle ze moze nieznacznie zwiekszyc poziom leukocytow, MOZE ale NIE MUSI; jak masz daleko do laboratorium, jestes w ciazy to jakas kanapke mozesz zjesc spokojnie i napic sie czegos; nie dajmy sie zwariowac, wynik bedzie miarodajny; a mocz mozesz te dwie godziny przetrzymac, albo wysikac sie drugi raz w laboratorium,

Gość niedouczona
lekarz kazał tylko cukier na czczo, o reszcie nie mówił, a ja nie dopytałam dzięki raz jeszcze, uspokoiłyście mnie :) niestety mam daleko :(

Gość gość
To chyba najbardziej chodzi o powtarzalnosc wynikow. Zakladajac, ze ktos jest zdrowy, to pewnie przed badaniem moze jesc i to bedzie mialo nikly wplyw nawynik. Ale jesli wyjdzie cos zle i pozniej trzeba bedzie powtarzac wyniki, to zeby dla porownania wyniki byly miarodajne, to by trzeba zjesc przed drugimi badaniami dokladnie to samo i o tej samej godzinie i wszystko zrobic tak samo. Tak mi tlumaczyl kiedys lekarz i to moim zdaniem ma sens.

Gość gość
Mam 24 lata wczoraj odebralam wyniki i nie wiem czy sa dobre jesli ktos cos to prosze odpowiedz . Morfologia : krwinki biale (wbc) 8.03 , krwinki czerwone (rbc) 4.38 , hemoglobina 12.4 , hematokryt 37.5 , mcv 85.6 , mch 28.3 , mchc 33.1 , plytki krwi 268 , rdw-cv 13.3 , pdw 12.8 , mpv 10.8 , pct 0.29 , % neutrocytow 50.0 , % limfocytow 33.0 , %monocytow 4.5 , %eozynocytow ^12.0 ,% bazocytow 0.5 , liczba neutrocytow 4.02 , liczba limfocytow 2.65 , liczba monocytow 0.36 , Liczba eozynocytow 0.96 Liczba bazocytow 0.04 Badanie ogolne moczu Ciezar wlasciwy 1.025 , ph ujemny , leukocyty ujemny , azotyny ujemny , bialko ujemny , glukoza ujemny , ciala ketonowe ujemny , urobilinogen w normie , bilirubina ujemny , Erytrocyty 25 erytr OSAD ; Nablonki plaskie liczne , Lekocyty 3-8 Erytrocyty wylugowane 2-5 Bakterie nieliczne HEMATOLOGIA OB po 1h. 15mm/1h. <20

Gość gość
Od interpretacji jest lekarz. A poza tym na wyniku masz normy to sobie popatrz.

Gość Romka8
A jakie to są Waszym zdaniem badania ogólne? Ja muszę wykonać rezonans magnetyczny . Widziałam, że tego typu badania wykonują między innymi w Częstochowie . Czytałam trochę o takim badaniu na stronie http://www.cm-klara.pl/. Jak myślicie, czy lepiej wybrać się na NFZ czy prywatnie?

Gość gość
Jeżeli mieszkacie we Wrocławiu to polecam wam wybrać się do www.endomed.com.pl Wykonują tam dokładne badania krwi i moczu oraz kału. Pracują tam świetni specjaliści, którzy potrafią wytłumaczyć wyniki badania.