Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

straszny_kocur

od miesiaca waga ani drgnie

Polecane posty

hej, byłam wczoraj u lekarza i po zważeniu okazało się, że moja waga ani nie drgnęła w porównaniu z zeszłym miesiącem. Teraz jestem w 33 tc, ostatnio ważyłam się w 29 i od tego czasu nic mi nie przybyło. Lekarz twierdzi, że wszystko jest ok, ale czy to czasem nie oznacza, że dziecku również nie przybyło nowych kilogramów?? Jak było u was na tym etapie ciąży??

Gość dziwny rumianek
ale czy to czasem nie oznacza, że dziecku również nie przybyło nowych kilogramów?? chyba gramów chciałaś napisać :) ja w całej ciąży przytyłam tylko 8 kg, do 6 miesiąca nic nie przytyłam, dopiero potem, a dzidzia 3600. ciesz się, że nie tyjesz, wzrost wagi w ostatnich tygodniach ciąży spowodowany jest zwykle zatrzymaniem wody w organizmie.

Gość straszny_kocurze
moze to przez diete anty cukrową? A organizm czerpie z zapasów...

tak tak, chodziło mi o gramy :) No właśnie tak zrzucam wszystko na tą dietę, bo teraz jem bardzo mało tłuszczów no i cukru minimalnie :) Ja się bardzo cieszę, że dużo w ciąży nie tyje, ale też czasem nachodzi mnie refleksja, czy dziecko na tym nie ucierpi.

Gość dziwny rumianek
dziecko na pewno nie, łożysko dostarcza mu wszystkiego co potrzeba, tylko tobie zmniejszą się zapasy wapnia, żelaza, NNKT itp. :)

no to widzę, że niewiele wiesz na temat diety cukrzycowej dla kobiet w ciąży :) 6 posiłków, a każdy posiłek pełnowartościowy. Dieta bardzo zdrowa, polecałabym ją nawet osobom które nie mają w ciąży problemów ze zbyt wysokim cukrem.

Gość dziwny rumianek
a skąd mam wiedzieć, że stosujesz dietę antycukrzycową ? :)

Kocurku, ja jak przeszlam na diete to schudlam w ciazy 2 kg przez miesiac ( miedzy 30 a 34 tc). :) Mala rosla ( bo byla kontrolowana przez usg) a ja chudlam. Nie martw sie , na pewno wszystko jest dobrze. Potem do konca nadrobilam te 2 kg i przez cala ciaze przybylo mnie w sumie 8 kg :)

Gość manna30
chciałam Cie uspokoić. ja w 17 tc dowiedziałam się, że cukier mi szaleje, ale na szczęście udało się go zbić dietą, na której jestem do tej pory. znam to mierzenie cukru i wydzielanie sobie ilości węglowodanów, tłuszczy i inne szaleństwa tej diety. w trakcie ciąży nie przytyłam ani jednego kilograma. obecnie kończy mi się 35 tc i moja waga nadal ani drgnie. dziecko natomiast jest olbrzymie i waży już ponad 3200g. lekarze bali się, że to może być właśnie objaw cukrzycy i moja pani diabetolog co chwilę kierowała mnie na szereg badań. ponad tydzień temu robiłam ostatnie badanie HBA1c i nadal mam dobre wyniki, nawet poniżej normy - co oznacza, że glikemia jest wyrównana i nawet pani doktor wypisała mi już zaświadczenie do szpitala z tą informacją i już nie muszę iść do niej przed rozwiązaniem. lekarze, a najbardziej ja bardzo byli zdziwieni tym, że nie przybieram na wadze, a dziecko tak dobrze rośnie, no ale to jest wynik zmiany dotychczasowych upodobań żywieniowych, zmiany diety, porcji i częstotliwości posiłków. po prostu na takiej diecie jada się o wiele zdrowiej dla organizmu, co pozytywnie wpływa na spalanie i nawet nie mam dużych ubytków w badaniach krwi. gin powiedział, że anemie mam na takim poziomie jak większość ciężarnych. tak, ze nie obawiaj się i oby tak dalej do końća. pozdrawiam