Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość lawedna

czy ktoś z was miał późno zdiagnozowaną cukrzyce ciążową?

Polecane posty

Gość lawedna

późno lub wcale? ja sama nie wiem już czy mam i załamać się idzie:(

Gość lawedna
może sprecyzuję, miałam badanie w 28 tyg. najpierw 50 g wyszło 145, potem tydzień jadłam jak przy diecie cukrzycowej i miałam 75 g, wynik po 2 h, 100. niby dobrze, ale ja boję się, ze i tak mam tą cukrzycę, w lab powiedzieli mi, ze mam być na diecie i byłam, a potem ię dowiedziałam, ze mogłam zafałszowac wynik, dziecko mam duże, moze w normie, ale w granicach tej górnej. nie wiem czy to przypadek, czy rzeczywiście ta cukrzycę mam i boję się, moja lekarz powiedziała mi, ze jakby miało wyjść to po obciązeniu by wyszło i kazała sie nie przejmowac, a ja się boję i tak:( czy którejś z was zdiagnozowano cukrzycę w późnej ciąży lub wcale? bardzo prosze o odpowiedź.

Gość lawedna
up:-o

na Twoim miejscu przez tydzień jadłabym normalnie i po tym czasie powtórzyła badanie z 75g glukozy - wtedy będziesz miała jasność. Mozesz też stosować dietę i mierzyć cukier - napewno nie zaszkodzi.

a kto odpowie mnie? przed badaniem (mocz, morfologia, glukoza 75 g) przez tydzien jadlam b. duzo slodyczy. Powinno sie jesc 3 dni przed slodki deser ale ja nie wiedzialam kiedy dokladnie pojde wiec jadlam przez okolo tydzien np tabliczke czekolady, truskawki z cukrem, jakies ciastka i tak codziennie ;) Zrobilam badania i po 1 godzinie 140, bo 2 godzinach 139 ale w moczu po raz pierwszy wyszedl mi cukier. Czytalam ze moze to byc oznaka cukrzycy i juz nie wiem co o tym sadzic...

Gość lawedna
straszny kocur a czy uwazasz, ze moze tak być jesli sama sobie zakupię glukometr i po prostu będe się mierzyć po poisłkach na własną rekę? przecież sobie tym nie zaszkodzę, prawda? a z drugiej strony komuś może nie wyjś na krzywej a może tak być, ze po posiłkach ma więcej niż te 140, więc taki glukometr to chyba w miarę ok pomysł?

Gość lawedna
trąbka to juz w ogóle zgłupiałam, ja chyba jadłam za mało, a ty za dużo:-o nie wiem jak ci doradzić, ja na przykład miałam w moczu ketony, ale podejrzewam, ze to od dietki

ja po zeszlym tygodniu nie moge patrzec na slodycze ;) na sama mysl mi niedobrze

Gość lawedna
jeszcze co do glukometru czytałam, ze accu chek jest najlepszy, czy ktoś to potwierdzi ?

Gość lawedna
wiesz trabka to chyba jest ten problem, ze wszędzie ci powiedzą co innego, raz, ze masz jeść nieopamiętanie przed badaniem, raz, ze na diecie być, a jeszcze w unnym wypadku, ze masz pójść na czczo, w następnym, że nie na czczo itd.itd. zgłupieć normalnie można.

Gość joka76
ja miałam rozpoznaną cukrzycę ok 33 tygodnia

Gość lawedna
joka i jak z dzieckiem, były jakieś problemy, urodziłaś bardzo duże?

ja miałam wynik po 2h 75g glukozy - 139. Nie jest to jeszcze cukrzyca, ale jest to wynik na granicy normy. I diabetolog poradziła mi tak - mierzyć codziennie 1h po posiłku cukier, ale jeść normalnie i w ten sposób sobie sprawdzę, czy faktycznie cukier jest za wysoki. Mi cukier szedł w górę po białym pieczywie i słodyczach zjadanych do południa, więc już na kolejnej wizycie dostałam szczególy co do diety. Po 2 tygodniach stosowania diety cukier się na tyle unormował (wyniki wręcz książkowe), że teraz pomimo tego, że odżywiam się zgodnie z dietą to po południu lub wieczorem spokojnie mogę sobie pozwolić na coś słodkiego. Cały czas mierze cukier i jest ok. Więc nie zaszkodzi mierzyć się, zastosować male zmiany w diecie (może tylko wtsraczy odstawić białe pieczywo i słodycze takie jak czekolada, batony). Ja uzywam glukometru smart scan - dostałam go w poradni, po porodzie muszę zwrócić.

myslę, że zakup glukometu to niegłupia myśl, będziesz na bieżąco kontrolowała poziom cukru po posiłkach.. ja polecam Accu Check, mam go i jestem zadowolona u mnie stwierdzono nietolerancję glukozy i mam dietke cukrzycową od ok. 25tyg ciąży po wypiciu 75g glukozy po godzinie poziom mi zmalał a dopiero po 2 godzinach wzrósł i to dość ostro, także u mnie to jeszcze inny rodzaj nietolerancji - odwrócona krzywa cukrowa jak to nazwał gin ale dietka obowiązuje mnie jak przy cukrzycy, może nie aż tak drastycznie ale jednak badanie robiłam na czczo i dzień przed nie mogłam jeść cukru, słodyczy itp

to ja narazie odstawiam slodycze, ale pewnie tez powinnam ograniczyc pieczywo, ryz, makarony itp... dobrze ze wizyta juz w srode to sie dowiem wszystkiego

Gość joka76
pani diabetolog mówiła że może być duże. Urodziła się w 37 tyg przez cc. Ważyła 3150 dł 54cm czyli wcale nie była duża. Była niedotleniona ale oprócz cukrzycy miałam problemy z ciśnieniem co było głównym powodem wcześniejszego rozwiązania ciąży. Lekarz powiedział że dziecko płaci frycowe za moje choroby. Całe szczęście wszystko dobrze się skończyło

Gość joka76
od momentu rozpoznania cukrzycy byłam na diecie a ponieważ sama dieta nie przyniosła efektów zaczęłam brać insulinę

Gość lawedna
dzięki dziewczyny za porady:) być moze wcale nie mam tego świństwa, ale przezorny zawsze ubezpieczony:) tyle, ze ja panikara jestem i tak sobie myślę, ze jak zakupię ten glukometr to tak sie zestresuję, ze może sobie wynik zafałszuję czytałam, ze w wyniku stresu cukier strasznie skacze:-o

Gość lawedna
joka ja problemów nie mam z cisnieniem, jedynie w stresie mi skacze, ale tak normalnie to ok jest z tym. własciwie jedynym podejrzeniem moim, ze moge to miec, to to ze dziecko jest zawsze większe niż powinno, w 27 tyg liczac od zapłodnienia ważyło 1600 g, wcześniej w 22 tyg 600 g,czyli zawsze za dużo.

ja też jak zobaczyłam wyniki to się zestresowałam i od razu zaczęłam czytać co ewentualnie może mojemu dziecku grozić. Teraz już wyluzowałam, bo naprawdę niewielkie zmiany spowodują, że cukier spadnie i będzie wszystko ok (no chyba, że masz konkretną cukrzyce i trzeba zastosować insulinę). A glukometr to dobra rzecz - jak się pomierzysz kilka dni to zorientujesz się w jakich godzinach możesz bezpieczne zjeść coś słodkiego, czy z poza listy z dietą i dzięki temu i zadbasz o zdrowie i nie będziesz musiała stosować samych wyrzeczeń :) Ja np wiem, że do południa muszę trzymać się ostro diety - małe odstępstwo i cukier idzie w górę. Natomiast po południu i wieczorem luzik zupełny :)

Gość tylko licz się z tym ze
opakowanie pasków to koszt prawie 100 zl. (w zależnosci od firmy)

Gość lawedna
a można sobie źle pomiar wykonac? Tobie wychodziło za każdym razem?

Gość lawedna
100 pasków accu chek to chyba 50 zł, no a sam glukometr też w granicy 50 zł.

faktycznie do Accu-Chek nie są za drogie. najdroższe będą zapewne w zwykłych aptekach. widzę że najtańsze są na allegro, a w aptekach internetowych ok 50 zl za 50 pasków.

straszny kocurze, mówimy tu o paskach bez recepty (pełnopłatne)

bo ja do swojego (ENTRUST ASCENSIA) paski mialam po 1 groszu za 1 opakowanie

Lawedna Wydaje mi się, że nie masz jednak cukrzycy. Wskazuje na to wynik po obciążeniu 75 glukozy. Twoja dieta przed badaniem nie ma znaczenia. Przecież po to wypijasz tą glukozę, aby sprawdzi jak twój organizm na to zareaguje. poza tym przed tym badaniem nie trzeba by na czczo. U mnie zdiagnozowano cukrzycę ciążową w 27tc, ale mój wynik to ok. 160 po 2 h. Córka ur. się zdrowa

Gość lawedna
hej z rana! kupiłam wczoraj glukometr i zmierzyłam godzinę po zjedzeniu dwóch kanapek, miałam wynik 104, potem zaszalałam i na kolację zjadłam sobie loda śmietankowego i pół kilo truskawek i miałam po 1 h wynik 107, więc chyba mogę spać spokojnie odnośnie cukrzycy:) ale cieszę sie, ze w razie jakiegoś obzarstwa moge się skontrolować. mam accu cheka:)