Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość maria1965

Pierwsze akwarium. Pomocy.

Polecane posty

Gość maria1965

Moja 16letnia corka chce dostac na dzien dziecka akwarium. Jakies male - pojemnosc ok.20-25 litrow. I tu rodza sie moje pytania. Nigdy nie mialam akwarium i zupelnie nie wiem co trzeba do niego kupic. Prosze o rady tych bardziej doswiadczonych. Co sklada sie na podstawowe wyposazenie akwarium? Jakie gatunki rybek sa ladne i malo wymagajace? Jakie roslinki mozna kupic do takiego akwarium? Jakie jedzenie dla rybek? Czy sa jakies gatunki ryb ktorych nie mozna trzymac razem? I jakie sa ceny poszczegolnych rybek i wyposazenia? wiem ze duzo tych pytan, ale zupelnie nic nie wiem na ten temat. Dziekuje.

Gość hgjkgsdsf
wejdz na jakies akwarystyczne forum. potrzebne kamyki na dno, roslinki, filtr, woda absolutnie nie taka prosto z kranu, ewentualnie jakies preparaty sa do wlewania zeby nie zabila rybek (woda z kranu), oswietlenie, wlasciwy dla danego gatunku rybek pokarm, jedne z najmniej wymagajacych rybek to gupiki, radze duzo poczytac zanim kupisz rybki, dla dobra rybek

Za duzo z tym klopotu, dlatego ja bym odradzal. A do uzupelniajac powyzsza wypowiedz, to napewno jeszcze grzalka i termometr.

Gość maria1965
Moze ktos jeszcze cos doradzi?

Gość hgjkgsdsf
tak, zapomnialam o grzalce i termometrze ktore tez oczywiscie sa niezbednym wyposazeniem akwarium. 'troche' kasy trzeba wpakowac a jak sie najpierw zalozy akwarium a dopiero potem szuka dokladniejszych info to mozna sie zniechecic, rybki latwo padaja, chociazby od niewlasciwej temperatury wody

Ja ma akwarium od dłuższego czasu i rybki żyja BEZ FILTRU. Z resztą gość w sklepie powiedział, że dobrze byłoby go mieć, ale nie muszę... A rybki, jakie Ci się podobają. Ja osobiście mam kilka gupików, bojownika i welonki aa i pielęgnice i jakoś żyją w zgodzie. Ale wiem, że u koleżanki gatunki te się \'ganiały\'. Zwłaszcza bojownik \"ustawiał do pionu\";D także w sklepie Ci doradzą co z czym. A prezent, hmm ważne, żeby nie znudziła się ty i nie potraktowała tego jak lalki, którą dostała na któreś urodziny i wyrzuciła w kąt. W sumie to jakiś niewielki obowiązek wymieniać wodę, karmić.

Gość rybeczka87
wiec potrzebujesz: filtr, grzalke, kamyczki, roslinki (ze sztucznymi mniej problemu ale zywe duuuzo ladniejsze) jakas ozdobe dla rybek (ja np. zrobilam sama z kokosa), no i oczywiscie rybki - w tak malym akwarium nie za wiele ich wejdzie, ogolnie bierze sie 1l wody na 1cm ryby, wiec jesli rybka ma 5cm (takie z reguly sa) to mozesz ich miec max. 4. oczywiscie czesto widzi sie ze ludzie w malych akwariachmaja duzo wiecej rybek ale nie jest to dla nich najlepsze. polecam: gupiki - piekne i bezproblemowe, neonki - podobnie, zwinniki jarzence -moze nie tak piekne ale bezproblemowe, ostatnio kupilam sobie platki czerwone - sliczne. mozesz kupic tez kosiarke - zjada glony, wiec sie przydaje. powiem szczerze z wiekszym akwarium mam duuuzo mniej roboty niz gdy mialam malutkie, moze tez dlatego ze mam duzy filtr i kosiarki. jesli masz jakies pytania to pisz:)

Gość rybeczka87
aha co do wody to ja dalam zwykla kranowe+jakis uzdatniacz za pierwszym razem, teraz dolewam tylko od czasu do czasu i juz bez uzdatniacza (wiem ze tak sie nie powinno ale rybki maja sie dobrze;p). ja zakladalam akwarium rok temu i od tej pory ani razu nie zmianialam calej wody. kup dobry filtr, to duzo daje, ja mam podzwirowy z taka gabeczka (duzo tanszy niz normalne a jestem naprawde zachwycona)

Gość maria1965
Myslalam nad welonkami ale podobno nie nadaja sie do "mieszkania" w takim malym akwarium:/ A wiekszego na pewno nie kupie:/ Podobaja mi sie te malutkie neonki z jakimi rybkami mozna je "laczyc"?

Gość rybeczka87
welonek nie polecam bo strasznie brudza akwarium. neonki mozna laczyc z gupikami, zwinnikami, platkami. nie polecam tez brzanek (sa dosc agresywne i podgryzaja ogony np. gupikom) i bojownikow (tez sa agresywne).

Gość rybeczka87
co do neonek polecam czerwone (drozsze niz inessa ale duzo ladniejsze). mozna jeszcze kupic danio (sa bardzo plodne, podobnie jak gupiki, ale ryby czesto zjadaja ikre wiec mi np. dopiero jedna rybka sie rozmnozyla, reszta ikry zawsze jest zjadana)

Gość maria1965
Przepraszam ze tak zameczam ale do akwarium 20 litrowego ile mozna kupic sztuk rybek ktore wymieniasz?

Gość maria1965
I dziekuje bardzo za pomoc:)

Gość rybeczka87
najrozsadniej byloby nie wiecej niz 4 (niektorzy pewnie powiedzieliby ze max to 3, bo od 20l trzeba odliczyc miejsce na zwirek, filtr itp.), ale pewnie stwierdzicie ze 'tak ich jakos malutko':) powiem tak, w 20l nie zaszalejecie wiec moze warto wybrac tylko jeden rodzaj rybek (np. neonki - sliczne i b. trudno je rozmnozyc lub gupiki - tez sliczne ale mozecie liczyc na czeste pojawianie sie nowych sztuk:)), poza tym te rybki lubia zyc w grupie, wiec nie polecam kupic po jednej sztuce z kazdego rodzaju bo po prostu umra. takie neonki bardzo ladnie wygladalyby na tle czarnego zwirku i ciemnego tla + jakies zielone roslinki. aha nie wiem czy planujecie kupic akwarium z oswietleniem ale przydaloby sie:)

Gość rybeczka87
nie ma za co, rok temu tez zakladalam akwarium i nic nie wiedzialam:)

Gość maria1965
Tak akwarium z oswietleniem:) rybeczka87 a Ty jaka masz pojemnosc akwarium i jakie masz rybki? I jeszcze jedno pytanie: wyczytalam ze zanim wlozy sie rybki akwarium powinno kilka dni "posiedziec" ze wszsytkim oprocz rybek. To prawda?

Gość anEczka255
Zwierząt nie kupuje się w prezencie...a akwarium 20 litrów to chyba po to, żeby biedne ryby zamęczyć, bo innego wytłumaczenia nie widzę....

Gość rybeczka87
to powinno byc tak ze instalujesz wszystko, wsadzasz roslinki i zostawiasz to na jakies 2 tyg. (filtr, grzalka wlaczone), wlewa sie tez taki specjalny preparat z takimi bakteriami (ma to stworzyc odpowiednie warunki dla rybek) - jest taki fajny opis krok po kroku na necie ale juz nie pamietam gdzie. z tym ze ja jestem zbyt niecierpliwa i rybki wyladowaly w akwarium na drugi dzien od wlania wody:p dodam ze nic im na szczescie nie bylo:) ja mam 72l (wiec tez niezbyt duze niestety:( ) i mam tam obecnie: neonki, platki, zwinniki jarzence, kosiarke i danio i slimaki (przynioslam z roslinkami:). mam wiecej rybek niz powinno byc (glownie dlatego ze jedna sie rozmnozyla), ale poki co zyja w zgodzie. obecnie moge opiekowac sie akwarium tylko w weekendy, ale tak jak mowilam praktycznie nic w nim nie musze robic (dolanie wody, od czasu do czasu przyciecie roslin i wyczyszczenie gabki od filtra), oczywiscie gdybym miala wiecej czasu to na pewno byloby ladniejsze:) natomiast gdzy mialam 20 litrow i welonke musialam wode zmieniac co tydzien! (juz pisalam ze od roku w obecnym akwarium tego nie robilam i nie ma takiej potrzeby - zreszta jest to niezdrowe bo zabija sie flore bakteryjna).

Gość maria1965
Nie bedzie to niespodzianka! MOja corka CHCE otrzymac takie akwarium dlatego jej go kupuje. Dlaczego od razu zameczyc? Nie chce kupic 2 litrowej kuli ale 20litrowe akwarium i nie zamierzam hodowac tam calej lawicy naprawde. Dlatego pytam i licze na sensowne odpowiedzi.

Gość rybeczka87
to prawda, zwierzat nie kupuje sie w prezencie (chociaz moja pierwsza wlasnie dostalam w prezencie:) ale ja naprawde to polubilam. jest to jednak pewien obowiazek i moze warto zeby corka najpierw poczytala o tym na roznych forach i dopiero zdecydowala czy "chce sie w to bawic".

Gość rybeczka87
nie denerwuj sie:) ja rok temu tez chcialam kupic 20l i slyszalam podobne komentarze. tylko badz przygotowana ze jesli sie to corce spodoba to szybko bedzie wymiana na wieksze;)

Gość anEczka255
Podstawa: DOBRY sklep z fachową obsługą!!Jeżeli znajdziesz taki, to połowa sukcesu...Ja długo szukałam i niestety cierpaiały na tym tylko rybki. Sprzedawca wyczuwa, że się nie znasz i taki któremu zależy na kasie wepchnie ci wszystko, byle tylko zarobić...Teraz znalazłam takigo pasjonata, który zawsze mi pomoże;)

Gość maria1965
Corka juz od dawna o tym marzy:) I naprawde sumiennie wypelnia ona swoje obowiazki wiec wiem ze specjalnie nic tym rybkom nie zrobi. A mam jesczez takie pytanie: jak to mozliwe ze w sklepach zoologicznych tyle rybek "mieszka" w jednym akwarium?

Gość anEczka255
rybeczka ma rację...rybki łądnie wyglądają jak się zobaczy u kogoś zadbane akwariumi zdrowe rybki, ale naprawdę to duży obowiązek...Tak jak z psem musisz wyjść na spacer, do weterynarza, tak tu musisz zadbać o twardość wody, bakterie,zdrowie rybek, pokarm....naprawdę dużo tego;)

Gość rybeczka87
to prawda w sklepach czesto wciskaja rozne rybki, nawet takie ktore do siebie nie pasuja. w sklepie mieszka ich tyle raz: z oszczednosci miejsca a dwa: one szybko sie sprzedaja, a w domu beda w jednym akwarium na dluzej.

Gość maria1965
A jak nazywa sie ten preparat do wytworzenia bakteri w nowym akwarium? Pamietacie moze nazwe?

Gość rybeczka87
a jeszcze taka kwestia dotyczaca zakupu. radze akwarium i sprzet kupowac na allegro, naprawde jest duzo taniej niz w sklepie zoologicznym.

Gość anEczka255
Jeżeli tarfisz do takiego sklepu, gdzie 3-4 rodzaje rybek "mieszka" razem, to.......uciekaj:D :D najczęściej w tych sklepach nikt nie zwraca uwagi na to, że np 2 gatunki nie powinny żyć obok siebie, ale najważniejsza jest kasa i liczba sprzedanych osobników;)

Gość rybeczka87
albo i nie ma... ale spytasz w sklepie to na pewno beda wiedzieli o co chodzi, albo popatrz na allegro (ja nie mam teraz czasu na szukanie doglebne:))